Ένας άνθρωπος περπατά έξω από τις φυλακές Διαβατών με βαριά τα βήματά του, μετά την επίσκεψη σε κάποιον δικό του, που είναι κρατούμενος. Ένας άλλος παραμένει στο σπίτι του και …γραπώνεται από την ελπίδα ότι κάποτε θα δεχθεί μία επίσκεψη, αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Κάποιος άλλος περιφέρεται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, παραπατώντας από την επήρεια του αλκοόλ ή ουσιών. Τις ζωές ανθρώπων που βιώνουν τραγωδίες, μοναξιά, ματαίωση, ακύρωση, φωτίζει με έναν ιδιαίτερο τρόπο ο δημοσιογράφος Γιώργος Τούλας, στο βιβλίο του «Μακρινές Γειτονιές».
Οι «Μακρινές Γειτονιές» είναι μία συλλογή από δώδεκα διηγήματα, τα οποία είχε κατά καιρούς αποτυπώσει ο ίδιος σε δημοσιογραφικά κείμενα και τώρα τα ενέταξε με έναν καινούργιο τρόπο στο βιβλίο του. «Είναι ιστορίες γραμμένες σε διάστημα είκοσι χρόνων. Την πρώτη την έγραψα το καλοκαίρι του 2002 και την τελευταία πρόσφατα. Όλες τους αφορούν ζητήματα που ανέκαθεν με απασχολούσαν και πάντα παρατηρούσα, ενώ πολλές από αυτές με έχουν συγκλονίσει. Κάποιες τις είχα κρατήσει σε μία άκρη ως ανάμνηση και τώρα τις επανέφερα στη διάρκεια της συγγραφής αυτών των ιστοριών», δηλώνει ο Γιώργος Τούλας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όπως εξηγεί, οι ιστορίες του βιβλίου είναι χωρισμένες στα δύο. Εκτός από αυτές που αναφέρονται σε ανθρώπους που ζουν έξω από τα φώτα της δημοσιότητας, περιλαμβάνει και βιώματα του ίδιου. «Ένα μεγάλο κομμάτι αφορά προσωπικές μνήμες από τα παιδικά μου χρόνια στη Θεσσαλονίκη, τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Μιλώ για πράγματα που θυμάμαι έντονα, πολλά εκ των οποίων ίσως να μην υπάρχουν πια. Επίσης, καταγράφω εικόνες από την ελληνική επαρχία, όπου πήγαινα τα καλοκαίρια στους παππούδες μου, αναφέρομαι σε κουβέντες που είχα μαζί τους, αλλά και σε πράγματα που κατά κάποιο τρόπο ανήκουν στη σφαίρα του μύθου για μένα», σημειώνει.
Όσο για το κύριο μέρος του βιβλίου, το οποίο έχει να κάνει με τους «αόρατους ανθρώπους», όπως λέει, πάντα τον γοήτευε να παρατηρεί την αθόρυβη ζωή τους και να φωτίζει κρυφά με έναν φακό τα χνάρια τους. «Είναι ιστορίες ανθρώπων που αρκετές φορές φτάνουν ακόμη και στις ειδήσεις, αλλά με έναν τρόπο όχι πολύ εντυπωσιακό, περνούν στα ψιλά όπως λέμε. Ίσως είναι μία είδηση στο βραδινό δελτίο των 12 όπου μαθαίνουμε για μία τραγωδία, για ένα πνιγμό, για έναν θάνατο από ατύχημα, αλλά επειδή δεν πρόκειται για γνωστά πρόσωπα και οι ζωές τους δεν απασχολούν πολλούς, κανείς δεν θα μπει στη διαδικασία να μάθει τι κρύβεται πίσω από τις αιτίες», επισημαίνει.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.
ΑΠΕ