Παράταση έως τον Οκτώβριο πήρε ο επανέλεγχος των ενστάσεων για τις περίπου 17.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που αποκλείστηκαν από τις ενισχύσεις της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
Με κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, δίνονται οδηγίες και διευκρινίσεις στην αρμόδια επιτροπή σχετικά με τα βήματα και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν στην επανεξέταση των φακέλων ανάλογα με τη κατάσταση της επιχείρησης.
Ο χρόνος για το οριστικό πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής, όσον αφορά στο ποιοι θα επανενταχθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή μετά την επανεξέταση των ενστάσεων, μετατίθεται για τις 31 Οκτωβρίου του 2023.
Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, όσοι λάβουν τις ενισχύσεις θα έχουν περίοδο χάριτος 2 μηνών προτού επιστρέψουν τα προβλεπόμενα χρήματα στο κράτος. Ως περίοδος χάριτος θεωρείται «το χρονικό διάστημα από την καταβολή της ενίσχυσης και έως την τελευταία ημέρα του δεύτερου μήνα μετά την καταβολή της ενίσχυσης». Για όσους έκαναν ένσταση και πήραν τα δάνεια πριν την 1η Μαρτίου του 2023, η περίοδος χάριτος λήγει, στις 31 Μαΐου του 2023.
Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα δικαιωθούν θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έλεγχος των ενστάσεων διενεργείται με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις και τα στοιχεία που έχει αποστείλει στην επιτροπή εγγράφως η ΑΑΔΕ και περιέχονται στις βάσεις δεδομένων της. Οι αιτήσεις για λήψη των κρατικών δανείων που είχαν απορριφθεί για διάφορους λόγους κατά την περίοδο υποβολής των αιτήσεων, επανεξετάζονται μετά από φορολογικούς ελέγχους σε βιβλία και στοιχεία ενώ διενεργούνται και άλλοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η διαδικασία προβλέπει ότι σε περίπτωση που από την επανεξέταση προκύπτει η βασιμότητα του σχετικού αιτήματος, ο φάκελος αποστέλλεται στην ΑΑΔΕ για επανεξέταση. Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ προβαίνει εκ νέου σε αυτοματοποιημένο έλεγχο των προϋποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα στοιχεία που έχει δηλώσει η επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στις αποφάσεις περί πραγματοποίησης διασταυρώσεων, και διενέργειας φορολογικού ελέγχου.
Εάν από τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση δικαιούται τη χορήγηση της ενίσχυσης δημιουργείται συγκεντρωτική και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων και το δικαιούμενο ποσό. Η ενίσχυση καταβάλλεται από το υπουργείο Οικονομικών.
Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος | ertnews.gr