Επανάχρηση.
Είναι η διαδικασία του να παίρνεις κάτι που δεν χρησιμοποιείται πλέον και να του δίνεις μια δεύτερη ζωή και νέα λειτουργία. Με αυτόν τον τρόπο, το τελικό προϊόν γίνεται συχνά πιο πρακτικό, πολύτιμο και όμορφο από αυτό που ήταν στο παρελθόν.
Η ανακύκλωση δεν είναι το ίδιο με την επανάχρηση. Η ανακύκλωση χρησιμοποιεί καταναλωτικά υλικά – κυρίως πλαστικό, χαρτί, μέταλλο και γυαλί – και τα διασπά, ώστε τα βασικά υλικά τους να μπορούν να μετατραπούν σε νέο καταναλωτικό προϊόν, συχνά χαμηλότερης ποιότητας.
Ισως να μην το γνωρίζετε αλλά στην Αθήνα στην περιοχή του Ελαιώνα , κάθε Κυριακή συντελείται η μεγαλύτερη διαδικασία επανάχρησης σε ολόκληρη την Χώρα μας.
Από νωρίς το πρωί συρρέουν χιλιάδες κατοίκων και αγοράζουν σε πολύ χαμηλές τιμές, διάφορα αγαθά που θεωρητικά ήταν για τα σκουπίδια και τα αξιοποιούν δίνοντας τους μια δεύτερη ευκαιρία.
Για το έμπειρο μάτι υπάρχουν και κρυμμένοι θησαυροί πίσω από την εικόνα ενός παλιού αντικειμένου. Υπάρχουν άνθρωποι που αποκόμισαν τεράστια κέρδη αγοράζοντας σε εξευτελιστικές τιμές πολύτιμα πράγματα που δεν ήταν ορατά εκ πρώτης όψεως.
Εγώ προσωπικά που είμαι λάτρης της επανάχρησης έχω βρει αρκετές φορές μικρούς θησαυρούς όπου με λίγη φαντασία και γνώση μετατράπηκαν σε αξιόλογα αντικείμενα καθημερινής χρήσης (π.χ. τα ηλεκτρικά μου ποδήλατα και πολλά άλλα).
Επομένως η επανάχρηση παλιών αντικειμένων ή συσκευών δεν είναι κάτι ντροπιαστικό όπως έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε.
Δεν χρειάζεται να αγοράζετε νέα, ακριβά κομμάτια. Με λίγο ιδρώτα, μπορείτε να πάρετε κάτι και να το κάνετε νέο και φρέσκο. Οποιοσδήποτε με πάθος μπορεί να φτιάξει κάτι υπέροχο.
Στις φωτό, φωτογραφίες από το παζάρι επανάχρησης και κάποια νέα μου αποκτήματα με συνολικό κόστος γύρω στα 15 ευρώ.
Μερικές φορές έκανα κάποιες αγορές, μικρότερης τιμής (αλλά πολλαπλάσιας αξίας) από τα εισιτήρια του μετρό μετάβασης.