ΓούναΚαστοριά

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τον κλάδο της Γούνας

Ο κλάδος της γουνοποιίας έχει συμβάλλει τα μάλα στην οικονομική ανάπτυξη τόσο της χώρας όσο και των ΠΕ Καστοριάς και Κοζάνης.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου, όμως, έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές  από τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης λόγω της πανδημίας του covid-19 ,αλλά κυρίως από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

Από τις δέσμες των οικονομικών κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Ρωσία, όπως είναι η απαγόρευση των εξαγωγών των ειδών πολυτελείας (με βάση τον Κανονισμό ΕΕ/2022/428-430) και τον αποκλεισμός των ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT έχει δεσμευτεί το 95% του συνολικού κύκλου εργασιών των  εκατοντάδων ενεργών επιχειρήσεων και των 4.000 απασχολούμενων του κλάδου.

Η πλειονότητα των επιχειρήσεων του κλάδου κατάφερε να επιβιώσει από την πρώτη κρίση του covid-19 με την ελπίδα για μια νέα αρχή. Η προετοιμασία  για την επιστροφή στις αγορές έγινε με πολύ μεγάλες προσπάθειες μέσω επενδύσεων σε προμήθειες πρώτων υλών, σε αγορά δερμάτων και σε παραγωγή έτοιμων προϊόντων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα της σταδιακής ανάκαμψης έσκασε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντί να παλέψει για τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και γενικά της Καστοριάς, έδωσε τη χαριστική βολή. Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία δεν στάθηκε σύμμαχος, δεν διαπραγματεύθηκε και δεν υπερασπίστηκε τα συμφέροντα του κλάδου απέναντι στις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. Το χαμηλό ανώτατο πλαφόν εξαγωγών που ορίσθηκε για τα προϊόντα Γούνας, την ίδια στιγμή που άλλες χώρες διασφάλισαν τις εξαγωγές τους με υψηλά πλαφόν εξαγωγών (βλ. Γερμανία), δείχνει την τραγική αποτυχία της Κυβέρνησης. Οι εν λόγω κυρώσεις οδήγησαν σε βίαιο αποκλεισμό των εξαγωγών της γούνας προς τη Ρωσία.

Το ο,τι κέρδισε η Διεθνής Ομοσπονδία Γούνας (30.000.000 Ευρώ για τις αποζημιώσεις), ήταν τελικά εικονική πραγματικότητα! Η Κυβέρνηση με τα κριτήρια ένταξης των επιχειρήσεων που η ίδια έθεσε, πέταξε εκτός την συντριπτική πλειοψηφία των Επιχειρήσεων και δεν επέτρεψε στις λίγες που εντάχθηκαν να αξιοποιήσουν το μέγιστο επιτρεπτό ποσό. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε μάλιστα πως είμαστε εκτεθειμένοι στη γούνα, λες και ο κλάδος που προσέφερε τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο είναι κάποιος επικίνδυνος ιός! Με αυτές τις λογικές και με μια ανικανότητα άνευ προηγουμένου άφησαν   τον κλάδο να παραπαίει και δε θωράκισαν τις επιχειρήσεις. Με τα αυστηρά κριτήρια που έχουν τεθεί μόνο ελάχιστες επιχειρήσεις εντάχθηκαν στο πρόγραμμα με ανώτερο ποσό των 60.000 την ώρα που τα έξοδα είναι τεράστια για την επιβίωσή τους. Επίσης, το πλαφόν των 300$ για εξαγωγές προς τη Ρωσία μόνο ως ένα πικρό αστείο μπορεί να ιδωθεί.

Στον τομέα της εκτροφής γουνοφόρων ζώων  (ΦΑΡΜΕΣ) τα πράγματα είναι, επίσης, δραματικά. Ο κύκλος εργασιών τους είναι ετήσιος, συνεπώς δεν δύναται να διακοπεί (έξοδα τροφής, προσωπικού, λειτουργικά έξοδα). Η χρηματοδότηση των εξόδων αρχικά γινόταν μέσω των διεθνών δημοπρασιών με εγγύηση το παραγόμενο προϊόν και τα έσοδα από την πώληση αυτού, κάτι που διακόπηκε λόγω των ακυρώσεων και της αναστολής των δημοπρασιών κατά την περίοδο του covid-19. Το σταμάτημα των εξαγωγών στη μετά covid εποχή λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία από την Ε.Ε, έπληξε και πλήττει εξίσου και τους εκτροφείς καθώς σταματά ο κύκλος εργασιών στη Γούνα. Η Κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη για τον άδικο αποκλεισμό των εκτροφέων και της Μεταποίησης από το Πρόγραμμα ενίσχυσης

Η ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ Καστοριάς θεωρεί πως απαιτείται ένας σοβαρός στρατηγικός σχεδιασμός για το μέλλον του κλάδου.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

  • Να επαναπροσδιοριστούν τα κριτήρια και να συνδυαστούν τα καθεστώτα ενίσχυσης και να διανεμηθούν τα 30.000.000 καθετοποιημένα σε όλο τον κλάδο (Εκτροφή, Μεταποίηση, Εμπορία, Εξαγωγή) και λαμβάνοντας υπόψη τον τζίρο του έτους 2019 κάθε επιχείρησης, , με ανώτερο όριο  αποζημίωσης ανάλογα με το καθεστώς ενίσχυσης, από 200.000 έως 500.000 ευρώ.
  • Διεκδίκηση επιπλέον καταβολής αποζημίωσης εφάπαξ για τους πληγέντες κλάδους της Δυτικής Μακεδονίας, μέχρι τη λήξη των κυρώσεων που έχει θέσει η Ε.Ε. προς τη Ρωσία.
  • Να καλυφθούν από το ελληνικό κράτος ή να παγώσουν οι υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν και συνεχίζουν να υπάρχουν προς τις τράπεζες, δημόσια ταμεία και οργανισμούς κατά το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι κυρώσεις.
  • Επιδότηση ζωοτροφών ως ποσοστού του κύκλου εργασιών και έγκριση καταβολή πάγιου ποσού ανά γουνοφόρο ζώο.
  • Προγράμματα στήριξης  όλων των επιχειρήσεων που έχουν σχάση με τη γουνοποιητική  παραγωγή (μεταποίηση,  Υφάσματα, υλικά).
  • Συνέχιση της αναστολή εργασίας των εργαζομένων στον κλάδο της γούνας μέχρι να πάψουν οι κυρώσεις.
  •  Παράταση χορήγησης του επιδόματος του Ο.Α.Ε.Δ.
  • Προγράμματα εκπαίδευσης ανέργων και πιστοποίησης του επαγγέλματος του γουνεργάτη.
  • Δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης για τις ανάγκες των γουνοποιητικών επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων που έχουν άμεση σχέση με τη γούνα και των εκτροφείων γουνοφόρων ζώων της Δυτικής Μακεδονίας.
  • Ίδρυση και λειτουργία δημοπρατηρίου γούνας στην πόλης της Καστοριάς.
  • Εκ νέου επιδοτούμενα προγράμματα εξωστρέφειας για νέες αγορές και στόχους.

Η Γραμματέας

Βάσω Μαλέα

Back to top button