Τραγική φαίνεται πως είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, λόγω των τεράστιων ελλείψεων που υπάρχουν τόσο σε υλικά αλλά, όσο και σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αποτέλεσμα αυτού, είναι να μένουν “ξεκρέμαστοι” οι ασθενείς, με τις λίστες αναμονής να μακραίνουν όλο και περισσότερο, ακόμη και να ξεπερνούν τα δύο χρόνια, αλλά και να μην είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν και τα επείγοντα περιστατικά.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΪΝΑ
Αναλυτικότερα για τα παραπάνω, μίλησε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος έκανε λόγο για ένα βαθιά τραυματισμένο ΕΣΥ, αλλά και υπερήφανο καθώς απέδειξε τον ανεκτίμητο ρόλο του. «Για αυτό, φρέναρε και τα σχέδια της ιδιωτικοποίησης της κυβέρνησης, όμως αν δεν δοθούν χρήματα για τα νοσοκομεία, το ΕΣΥ θα καταρρεύσει τελείως. Υπάρχουν 40.000 κενές οργανικές θέσεις, 20.000 συμβασιούχοι που η Πολιτεία αρνείται να τους νομιμοποιήσει. Παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον, καθώς οι μισθοί είναι εξευτελιστικοί και τα ωράρια εργασίας εξαντλητικά. Το αποτέλεσμα είναι μόνο, συνεχώς να χάνουμε προσωπικό».
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, αυτό έχει ως συνέπεια να μην πραγματοποιούνται χειρουργεία λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού, οι λίστες ξεπερνάνε ακόμη και τα δύο χρόνια, και όσο δεν γίνονται προσλήψεις, το πρόβλημα διογκώνεται. Την ίδια εικόνα παρουσίασε και η κα Αναστασία Πολίτου, νοσηλεύτρια του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, η οποία τόνισε πως για πολλαπλή φορά τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, λόγω της χαμηλής χρηματοδότησης, η οποία έχει ως συνέπεια την μη εξυπηρέτηση των πολιτών.
«Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού, την ώρα που τα νοσοκομεία της πόλης μας καλύπτουν όλη τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά οι γιατροί μετακινούνται για να καλύψουν τα νοσοκομεία της περιφέρειας».
Σχετικά με το νοσοκομείο Γεννηματάς, ο κ. Κετικίδης, μέλος του ΔΣ, τόνισε από την πλευρά του πως «είμαστε τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές, και η υγεία παίζει έντονα το τελευταίο διάστημα στις ομιλίες της κυβέρνησης, οπότε καλό θα ήταν να πούμε μερικές αλήθειες για τα δημόσια νοσοκομεία».
Όπως υποστηρίζει, το μισό προσωπικό περίπου είναι συμβασιούχο και εργάζονται με προγράμματα του ΟΑΕΔ, τα οποία αν δεν ανανεωθούν, το νοσοκομείο θα κλείσει. «Δεν υπάρχει προσωπικό, οι μισές θέσεις είναι κενές, μας φεύγει προσωπικό σε άλλα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να ασχολείται ο κάθε εργαζόμενος με 4-5 αντικείμενα. Κάποτε αριθμούσαμε 850 μόνιμους και τώρα μετά βίας ξεπερνάμε τους 340.
Η κυβέρνηση κοκορεύεται ότι έφτασε τις ΜΕΘ στις 900, ωστόσο μέσα αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα κοντέινερ, το οποίο εγκαινίασε ο πρώην υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ως ΜΕΘ, αλλά τώρα λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος, οπότε ουσιαστικά, δεν λειτούργησε ποτέ. Οι παρεμβάσεις που γίνονται στο νοσοκομείο είναι μόνο από δωρεές ή από την περιφέρεια. Το νοσοκομείο δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του. Έγινε από το ίδρυμα Νιάρχος δωρεά 3 κλινών ΜΕΘ που όμως δεν μπορούν να αξιοποιηθούν καθώς υπάρχει πρόβλημα στη μονάδα ψύξης του θαλάμου».
Όσον αφορά τα επείγοντα περιστατικά, σύμφωνα με τον κ. Κετικίδη, η αναμονή φτάνει ακόμη και τις 7 ώρες καθώς δεν υπάρχουν γιατροί. «Σε κάθε εφημερία έχουμε 500-600 άτομα και το νοσοκομείο είναι έτοιμο να καταρρεύσει. Πολύ σημαντικό είναι το πρόβλημα της σίτισης, λείπουν προϊόντα, δεν υπάρχει τυρί, βούτυρο και το κρέας δεν αρκεί, αυτά είναι απλά πράγματα για την καθημερινότητα των ασθενών τα οποία δεν παρέχονται. Δυστυχώς κανείς δεν μας δίνει σημασία».