«Σφραγίδα» στη συμφωνία συνεργασίας του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με το αντίστοιχο του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα μπήκε, μεταξύ άλλων, την Παρασκευή, κατά τις συναντήσεις που είχαν εκπρόσωποι των δυο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Κέρκυρα.
Η εννιαμελής αντιπροσωπεία του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα έφτασε σήμερα στο νησί, με στόχο την πιο λεπτομερή συζήτηση για πιθανές συνεργασίες, σε ερευνητικό επίπεδο εκ πρώτοις.
Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη αντιπροσωπείας του αμερικανικού πανεπιστημίου στην Κέρκυρα και όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ανδρέας Φλώρος, οι συζητήσεις είχαν στόχο να βρεθεί με ποια τμήματα μπορεί να εγκατασταθεί ένας πιο θεσμικός διάλογος, ώστε να διευρυνθεί η συνεργασία σε επίπεδο εκπαιδευτικό, όπου εκεί θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διάφορα θέματα, όπως η αναγνώριση πιστωτικών μονάδων και τα μαθήματα που θα διδάσκονται.
«Έχουμε προχωρήσει μια πρωτοβουλία, το Alabama Greece Initiative, το οποίο περιλαμβάνει ένα δίκτυο ελληνικών πανεπιστημίων με τα οποία επιθυμούμε να συνεργαστούμε και που μας επιτρέπει να προχωρούμε σε ανταλλαγές σε επίπεδο έρευνας», ανέφερε από την πλευρά της, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα για θέματα διεθνών προγραμμάτων και εμπειρικής μάθησης, Λίσα Πωλόσκι (Lisa Pawloski).
Πιο συγκεκριμένα, τα τμήματα με τα οποία διαφαίνεται η συνεργασία, πέραν του τμήματος Μουσικών Σπουδών -«είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για αυτή τη συνεργασία», δήλωσε η κα. Πωλόσκι- είναι και οι τομείς των Πολιτικών Επιστημών στο κομμάτι των Διεθνών Σχέσεων και του Τουρισμού, οι Θεολογικές σπουδές, στο κομμάτι της Ιστορίας και των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών, καθώς και η Γεωλογία στο κομμάτι των Περιβαλλοντικών Σπουδών.
«Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, ενδεχομένως να κοιτάξουμε πώς μπορούμε να κάνουμε ένα πολυ-ιδρυματικό πρόγραμμα σπουδών, είναι κάτι το οποίο θα φανεί από τις ίδιες τις συζητήσεις και το πώς θα εξελιχθούν», ανέφερε ο κ. Φλώρος.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Alabama Greece Initiative» έχουν γίνει συζητήσεις και με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ενώ το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι ήδη μέσα στο δίκτυο της πρωτοβουλίας από το 2011.
Η κα. Πωλόσκι χαρακτήρισε τα ελληνικά πανεπιστήμια «μοναδικά», με «μεγάλο εύρος στα πεδία που θεραπεύουν».
«Δεν θέλουμε μόνο να διευρύνουμε αυτή την πρωτοβουλία με τις συνεργασίες των τμημάτων», σημείωσε, «αλλά και να μπορέσουμε να μεταφέρουμε τον ενθουσιασμό που έχουμε και στους φοιτητές μας και ελπίζουμε στο μέλλον και φοιτητές μας να μπορέσουν να ταξιδέψουν εδώ, να συναντήσουν τους εδώ φοιτητές και ακολούθως να ενθαρρύνουμε έτσι και τους φοιτητές της Ελλάδας να έρθουν στην Αλαμπάμα».
Σύμφωνα με την κα. Πωλόσκι, στόχος είναι να επισημοποιηθούν μέσα στον επόμενο χρόνο οι συμφωνίες με την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας και να επικεντρωθούν οι συζητήσεις για μία ή δύο πιο συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες θα προχωρήσουν για να ολοκληρωθούν. «Το πιο πιθανό είναι να αφορούν το πεδίο της έρευνας», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η επισημοποίηση και η έναρξη ενός διεθνούς προγράμματος τέτοιας φύσεως θα μπορέσει να γίνει μετά από ενάμιση χρόνο.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα εδρεύει στην Τασκαλούσα (Tuskaloosa), έχει 38.000 φοιτητές, θεραπεύει 11 διαφορετικά ακαδημαϊκά πεδία και έχει 2.000 τμήματα.
Μια «πολύ θετική κίνηση» χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ο πρύτανης του Ιόνιου Πανεπιστημίου και φάνηκε αισιόδοξος ότι στο μέλλον και άλλα πανεπιστήμια από τις ΗΠΑ θα επισκεφθούν την Κέρκυρα για διερεύνηση πιθανών συνεργασιών.
«Σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η λειτουργία το τελευταίο διάστημα του γραφείου μας στη Νέα Υόρκη», υπογράμμισε.
AΠΕ