Γενικές πληροφορίες. Αυτονόητες για τους υποψηφίους όχι όμως για τους πολίτες.
Ψηφίζουμε στο εκλογικό τμήμα του Δήμου Καστοριάς που μας έχουν ορίσει. Μας δίνουν ένα ψηφοδέλτιο που έχει:
α) όλους τους υποψηφίους του συνδυασμού στους οποίους μπορούμε να βάλλουμε. Κανένα ή ένα, ή δύο, ή τρεις ή τέσσερις σταυρούς. Στο κάτω μέρος ψηφίζουμε τους συνδυασμούς των τοπικών.
Εκεί δεν είναι σταθερός ο σταυρός. Ανάλογα το που ψηφίζουμε βάζουμε και σταυρούς. Αλλού είναι ένας αλλού δύο.
Δεν μπορούμε σε αυτές τις εκλογές να ψηφίσουμε διαφορετικά άτομα στο τοπικό και στο δημοτικό συμβούλιο. Επομένως είτε ψηφίζουμε κάποιον που θέλουμε στο δημοτικό είτε στο τοπικό η ψήφος μετράει στον συνδυασμό. Εννοώ π.χ. ότι αν κάποιος
ψηφίζει π.χ. τον ανιψιό του στο τοπικό ενός συνδυασμού στο χωριό , η ψήφος μετράει κανονικά και τον συνδυασμό που ανήκει ο ανιψιός. Δεν ήταν έτσι στις προηγούμενες εκλογές.
Αν πάμε σε δεύτερη Κυριακή, οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν θα βγουν από την πρώτη Κυριακή, από μία ενιαία λίστα όλου του δήμου από αυτούς που έχουν τις περισσότερες ψήφους. Εννοώ δεν θα βγουν κατά αριθμητική σειρά ψήφων. Στις δημοτικές ενότητες που εκλέγονται ανάλογα οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού εκεί θα βγει μία λίστα κατά σειρά ψήφων που πήραν οι υποψήφιοι και από εκεί θα βγει ο πρώτος δεύτερος κλπ μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός που δικαιούται ο συνδυασμός στην δημοτική ενότητα αυτή.
Οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι θα καταταγούν από την πρώτη Κυριακή αλλά το ποιοι θα εκλεγούν θα εξαρτηθεί από το ποιος συνδυασμός θα επικρατήσει την πρώτη ή την δεύτερη. Διότι το σύστημα φέτος είναι πλειοψηφικό και ο εκλεγής δήμαρχος θα πάρει τα 3/5 και οι άλλοι θα συμπληρώσουν. Τα γράφω αυτά γιατί στις συζητήσεις μπαίνουν τέτοιοι προβληματισμοί. Είναι καλό να επαναλαμβάνονται για διευκόλυνση. Κάθε εκλογικό σύστημα έχει τα καλά του και τα στραβά του. Το τωρινό σύστημα έχει για κάποιους το μειονέκτημα που ενσωματώνει τους υποψηφίους των τοπικών με τους υποψηφίους του δημοτικού συμβουλίου!!Το καλό είναι ότι τους αναγκάζει όμως έτσι να είναι σε μία ευρύτερη ομάδα. Κατ εμένα έχει ένα επί πλέον πλεονέκτημα.
«Αποδεσμεύει» κάποιον με τους τέσσερις σταυρούς. Ψηφίζει ο καθένας όποιον υποψήφιο θέλει ,ικανοποιώντας τα κριτήρια της συγγένειας, κουμπαριάς, φιλίας ,υποχρέωσης ανεξάρτητα της δημοτικής ενότητας που ψηφίζει από την ενιαία λίστα του συνδυασμού Είναι πιθανόν να «περισσεύει» ένας σταυρός ή και περισσότεροι σταυροί.
Έτσι κάποιος που γνωρίζει ότι ο τάδε υποψήφιος ενός συνδυασμού έκανε έργο, ή φαίνεται ότι έχει γνώσεις και ικανότητα να παράξει έργο, παρουσίασε αξιόλογη δραστηριότητα και πιστεύει με αντικειμενικά κριτήρια ότι θα προσφέρει μπορεί να τον ψηφίσει.
ΑΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΛΕΞΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΟΥΝ ΕΜΕΣΣΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ!
Γιατί ψηφίζοντας μόνο και μόνο γνωστούς ναι μεν είναι προσωπική ικανοποίηση αλλά δεν βοηθά τους άλλους. Αυτή η ψήφος λοιπόν είναι η ψήφος για όλους. Βοηθούμε την πόλη τα γύρω χωριά και εμάς αφού το όποιο έργο του «άξιου» υποψηφίου θα το ζήσουμε όλοι.