Από το επάγγελμά μου έμαθα να μην θεωρώ δεδομένες τις γνώσεις σε ένα θέμα. Όσοι λοιπόν γνωρίζουν τα των αυτοδιοικητικών εκλογών και τα έχουν μελετήσει δεν χρειάζεται να διαβάσουν την ανάρτηση. Για τους άλλους έγραψα ήδη για το θέμα αλλά “επανάληψη μήτηρ μαθήσεως”
Ποιο είναι λοιπόν το θέμα:
Μία μικρή παγίδα που από ότι βλέπω είναι μη ανιχνεύσιμη . Είναι το ενιαίο των υποψηφίων του κορμού .
Δηλαδή η λίστα από την οποία θα βγει το δημοτικό συμβούλιο. Η αλήθεια όμως είναι άλλη
.Ναι μεν είναι ενιαίο ως προς την ψήφιση δηλαδή μπορεί να ψηφίσει κάποιος όπου και να ψηφίζει τέσσερις σταυρούς, αλλά η επιλογή δεν θα είναι ενιαία. Δηλαδή δεν θα βγουν οι πρώτοι σε σταυρούς από όλο το ψηφοδέλτιο, αλλά θα γίνει κατηγοριοποίηση. Π.χ. αυτοί που είναι στο ψηφοδέλτιο και σε παρένθεση γράφεται Μεσοποταμία ,θα αναγραφούν σε μία υπο-λίστα από τον πρώτο σε σταυρούς ,δεύτερο τρίτο, κλπ.
Αυτοί που είναι σε παρένθεση Καστοριά θα δημιουργήσουν άλλη υπο-λίστα πρώτος, δεύτερος, τρίτος, τέταρτος κλπ… Ομοίως, Βιτσίου, Αγίας Τριάδος, Μακεδνών, Αγίων Αναργύρων, Κορεστείων, Καστρακίου, Κλεισούρα. Επομένως θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της Κυριακής από όλα τα εκλογικά τμήματα, να σταλούν όλοι οι σταυροί (γιατί κάποιος σε ένα εκλογικό τμήμα μπορεί να μην έχει σταυρούς αλλά σε ένα άλλο λόγω καταγωγής, φιλίας, κλπ να έχει ένα μεγάλο αριθμό). Επομένως θα καταταγεί ανάλογα στην υπο-λιστα μετά τα αποτελέσματα όλου του δήμου.
Βγαίνουν λοιπόν όλοι οι σταυροί, αθροίζονται και πάμε τώρα να δημιουργήσουμε τις υπολίστες αυτές που έγραψα προηγουμένως. Επειδή έχουμε πλειοψηφία των 3/5 από αυτές τις λίστες που θα δημιουργηθεί την πρώτη Κυριακή θα βγούνε και οι δημοτικοί σύμβουλοι.
Δηλαδή αν ένας συνδυασμός βγάλει π.χ. τέσσερις δημοτικούς συμβούλους (από την πρώτη Κυριακή αν είναι πάνω από 43% ή την δεύτερη Κυριακή) στην Αγία Τριάδα από αυτήν την υπο-λιστα θα βγουν κατά σειρά ο πρώτος ,ο δεύτερος, ο τρίτος, τέταρτος. Ανάλογα φυσικά με τις ψήφους που θα πάρει αν θα πάρει ο συνδυασμός.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι ενός συνδυασμού ανταγωνίζονται στην ουσία μόνο αυτούς οι οποίοι είναι στην ίδια κατηγορία, υπο-λίστα Π.χ. οι δημοτικοί σύμβουλοι της Μεσοποταμίας ανταγωνίζονται αυτούς οι οποίοι γράφονται σε παρένθεση (Μεσοποταμία). Αν υποθέσουμε ότι ένας από αυτούς πάρει περισσότερους σταυρούς από κάποιον ο οποίος είναι στο δήμο Αγίων Αναργύρων προφανώς δεν θα βγει αυτός αν δεν έχει καλή σειρά στην υπο-λίστα της Μεσοποταμίας. Θα βγει αυτός που είναι στην υπο-λίστα στα των Αγίων Αναργύρων και είναι εκλέξιμος.
Είναι ένα θεματάκι το οποίο περνάει λίγο απαρατήρητο ενώ για μένα είναι ουσιαστικό. Άρα αν κάποιος ενδιαφέρεται για κάποιον υποψήφιο θα πρέπει να δει αυτές τις κατηγορίες να τις μελετήσει και ανάλογα να πράξει.
Το εκλογικό σύστημα είναι πρωτόγνωρο έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Το πλεονέκτημά του είναι η ενιαία ψήφιση, κατ’ εμένα όμως δεν δίνει την ανάλογη σημασία στην “αξιολόγηση” που πιστεύω εγώ. Πρώτα είναι ο δήμαρχος, μετά το δημοτικό συμβούλιο και τρίτο το τοπικό. Καθώς επίσης ότι σε μικρές κοινωνίες η δέσμευση από συγγένειες, φιλία ,υποχρέωση…μπορεί να μας οδηγήσει να παραλείψουμε όλα τα κριτήρια προκειμένου να μην βρούμε τον μπελά μας.
Εύχομαι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα την Κυριακή για τον δήμο μας και την περιφέρεια. Η δημοκρατία είναι κατάκτηση ευλογία, αλλά έχει τα τρωτά της. Είναι για πολίτες που μελετούν γνωρίζουν μαθαίνουν. Την βοηθούμε μόνο όταν επιλέγουμε καλοπροαίρετα.
Βασίλης Κωνσταντίνου
Υγ. Συμπληρώνω. Εάν κάποιος σταυρώσει κάποιον που πιστεύει αγαπάει, είναι συγγενής από μια υπο-λίστα (Καστοριά, Αγία Τριάδα, Μεσοποταμία …) και βάλει άλλους τρεις σταυρούς εκτός της πρώτης υπο-λίστας που είναι ο” αγαπημένος του” είναι σαν να ψήφισε μονοσταυρία!Σαν να έβαλε μόνο ένα σταυρό αφού οι άλλοι δεν θα παίξουν κανένα ρόλο στον αγαπημένο του!.
Οπότε ψηφίστε “άφοβα” και άλλους που αξίζουν και είναι σε άλλη υπο-λίστα.
2 λεπτά ανάγνωση