Ο Οκτώβριος είναι μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την περιγεννητική απώλεια, ένα συχνό φαινόμενο που αφορά σε αποβολή, ενδομήτριο θάνατο, νεογνικό θάνατο, βαριά προωρότητα, θνησιγένεια, διακοπή κύησης, υπογονιμότητα, παλίνδρομη κύηση, έκτοπη κύηση, κ.α.
Mε αφορμή την 15η Οκτώβρη, Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την νεογνική απώλεια και την απώλεια κύησης, το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καστοριάς πραγματοποίησε το Σάββατο 14 Οκτωβρίου ημερίδα με θέμα: «Περιγεννητική απώλεια: Μιλώντας για το αόρατο πένθος».
Η ημερίδα αποσκοπούσε τόσο στην ανάδειξη της συχνότητας του φαινομένου όσο και στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την αντιμετώπιση γυναικών και ζευγαριών που έρχονται αντιμέτωπα με αυτού του είδους την απώλεια, τόσο σε ενδονοσοκομειακό όσο και σε κοινωνικό πλαίσιο.
Εισηγητής και εισηγήτριες οι:
Νίκος Αθανασόπουλος, Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Σοφία Γεωργαντζή, Μαία στην αίθουσα τοκετών Π.Γ.Ν. «Αλεξάνδρα»
Καλλιόπη Κρεμαστιώτη, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια – Περιγεννητική Ψυχολόγος.
•Ο κύριος Αθανασόπουλος Νίκος τοποθετήθηκε ως προς το ιατρικό κομμάτι και την αντιμετώπιση μιας περιγεννητικής απώλειας. Αναφέρθηκε σε καλές πρακτικές, στο πως χρειάζεται να στέκεται επικοινωνιακά το ιατρικό και μαιευτικό προσωπικό στους γονείς, στον χώρο και στον χρόνο που πρέπει να δίνεται στην οικογένεια που βιώνει περιγεννητική απώλεια.
•Η κυρία Γεωργατζή Σοφία, αντλώντας από την πολυετή εμπειρία της ως μαία του Π.Γ.Ν Αλεξάνδρα αλλά και την εξειδικευμένη εκπαίδευση που έχει λάβει, μίλησε για την διαδικασία που επιτελείται όταν συμβαίνει ένας περιγεννητικός θάνατος εντός νοσοκομειακού πλαισίου, αλλά και για τον τρόπο που οι γυναίκες το βιώνουν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.
•Η κυρία Κρεμαστιώτη Καλλιόπη, εστίασε στο τραύμα της απώλειας, μιλώντας για την αδυναμία των γυναικών, και των ζευγαριών εν γένει, να βιώσουν το πένθος τους ανοιχτά κάτω από το βάρος των κοινωνικών προσδοκιών, που δεν αναγνωρίζουν ως βάσιμη απώλεια την περιγεννητική απώλεια.
Εν συνεχεία, υπήρξαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις από το παρευρισκόμενο κοινό που αφορούσαν τόσο θεωρητικές απορίες όσο και βιωμένες εμπειρίες περιγεννητικής απώλειας.