Παραμένει η «πληγή» με τις χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό καθώς περίπου 1 στις 5 θέσεις δεν καλύφθηκε κυρίως στα ελληνικά ξενοδοχεία, ενώ με το ίδιο πρόβλημα φαίνεται πως θα έρθουν αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις και τη φετινή χρονιά, αφού η προθυμία για πρόσληψη από τρίτες χώρες εμφανίζεται χαμηλή.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ
Αν και ο ελληνικό τουρισμός σημειώνει ρεκόρ εσόδων με το 2024 να προβλέπεται ακόμη καλύτερο, οι κενές θέσεις προσωπικού στον ξενοδοχειακό κλάδο αγγίζουν συνολικά τις 53.229, με τα μεγαλύτερα ποσοστά ελλείψεων να εντοπίζονται στις μικρότερες κατηγορίες ξενοδοχείων. Οι επιχειρηματίες αναζητούν τόσο εξειδικευμένο όσο και μη εξειδικευμένο προσωπικό με τη θέση της καμαριέρας να είναι η πιο περιζήτητη ειδικότητα.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) που διεξήγαγε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και βάσει του οργανογράμματος των ξενοδοχείων, οι απαιτούμενες θέσεις εργασίας εκτιμώνται ότι έφτασαν στις 265.782 το έτος 2023 (αύξηση σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη), ενώ οι θέσεις που πράγματι καλύφθηκαν ήταν 212.553. Συνεπώς, οι ελλείψεις προσωπικού το έτος 2023 υπολογίζονται στο 20%, σημειώνοντας μικρή μείωση σε σχέση με το 2022 (23%) αλλά και με το 2021 (22%).
Το υψηλότερο ποσοστό ελλείψεων υπάρχει στα τριών αστέρων ξενοδοχεία (24%), ενώ το χαμηλότερο στα ξενοδοχεία 5 αστέρων (14%). Ωστόσο, οι μεγαλύτερες ελλείψεις
προσωπικού, σε απόλυτους αριθμούς, καταγράφονται στα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων (16.283) και ακολουθούν τα ξενοδοχεία τριών (14.753). Με βάση την περιοχή, το ποσοστό των κενών θέσεων στα ξενοδοχεία της Μακεδονίας και Θράκης φτάνει το 20,6%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ξενοδόχοι αναζητούν προσωπικό σε όλες τις ειδικότητες με τη θέση της καμαριέρας, σε σύνολο 37 ειδικοτήτων, να είναι εκείνη που αναζητούν περισσότερο, καθώς καλύπτει το 16% των προβλεπόμενων θέσεων βάσει οργανογράμματος, το 17% των θέσεων που καλύφθηκαν και το 12% του συνόλου των ελλείψεων. Η ειδικότητα ωστόσο που εμφανίζει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία έλλειψη κατά 60% και με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες είναι του Sommelier.
Πιο αναλυτικά, από το σύνολο των ξενοδοχείων, το 35% εμφανίζει έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση καμαριέρας, το 25% σε τουλάχιστον μία θέση σερβιτόρου, το 21% σε μία θέση receptionist, Barista/Barman-Barwoman, Receptionist, και το 19% σε τουλάχιστον μία θέση καθαριστή εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και λαντζέρη.
και Βοηθού Λογιστή, Sales Manager, Housekeeping Director, Προϊσταμένης Ορόφου,
Marketing Manager, πληροφορικάριoυ (ΙΤ) και Sommelier αντιστοιχούν περίπου στο 14%
των θέσεων που δεν καλύφθηκαν.
Χαμηλό ενδιαφέρον για εργαζόμενους από τρίτες χώρες
Όσον αφορά την πρόθεση πρόσληψης προσωπικού στον τουρισμό από τρίτες χώρες το 2024-2025, το 90% των ξενοδοχείων δεν έχει κάνει αίτηση. Ο συνολικός αριθμός προσλήψεων (10.267) για τις οποίες έχουν κάνει μέχρι στιγμής αίτηση οι ξενοδόχοι, αντιστοιχεί στο 19% των ελλείψεων που παρατηρήθηκε το 2023.
Οι νησιωτικές περιοχές παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά όσον αφορά τα ξενοδοχεία
που έχουν κάνει αίτηση ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι περιοχές Ηπείρου-Θεσσαλίας και Πελοποννήσου, οι οποίες δεν έχουν υποβάλλει σχετικό αίτημα. Σημειώνεται ότι και στη Μακεδονία-Θράκη, μόνο το 7,5% των ξενοδόχων είναι πρόθυμο να προσλάβει προσωπικό από τρίτες χώρες.
Αξίζει τέλος να επισημανθεί ότι οι επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού κλάδου είναι πιο πιθανό να προσλάβουν άτομα από τρίτες χώρες κυρίως για ειδικότητες που δεν χρειάζονται κάποια εξειδίκευση. Αντιθέτως, στις διευθυντικές θέσεις και στο εξειδικευμένο προσωπικό που τα ποσοστά ελλείψεων είναι υψηλά, η κάλυψη των κενών θα προκύψει μέσα από ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης και όχι από τρίτες χώρες.