Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΠρόσωπα

Άργος Ορεστικό: Δέκα χρόνια χωρίς τον Δαμιανό Δούμα

Δαμιανός Δούμας 1934 – 2007

Στις 7 Ιουλίου του 2007 ο Δαμιανός Δούμας, ο μεγάλος ευεργέτης του συλλόγου της «Ορεστίδος» αλλά και της πόλης του Άργους Ορεστικού, άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο και τα γήινα για την αιώνιο ζωή.
Ο σύλλογος μας που έτυχε της μεγάλης ευεργεσίας του, αλλά πιστεύουμε και ο κόσμος του Αργους Ορεστικού, τον ενθυμείται πάντα, για το εύρος της δωρεάς του και τις προοπτικές που αυτή άνοιξε για τα πολιτιστικά, κοινωνικά και πνευματικά δρώμενα του τόπου μας.
Ο Δαμιανός Δούμας γεννήθηκε στο Αργος Ορεστικό το 1934. Τελείωσε την Ιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1962, ενώ έλαβε την ειδικότητα της Ακτινολογίας και της Πυρηνικής Ιατρικής. Συνέχισε τις σπουδές του σε πολλά Πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών με εξειδίκευση στην Ακτινολογία και την Πυρηνική Ιατρική, επιστρέφοντας δε στη Θεσσαλονίκη. ίδρυσε και διατήρησε δύο Ιατρεία ταυτόχρονα
Υπήρξε διακεκριμένος επιστήμονας, κορυφαίος στην ειδικότητα που, έζησε και εργάστηκε εκτός Άργους Ορεστικού, αλλά διατήρησε ζωντανή την αγάπη για την γενέτειρα του, το Άργος Ορεστικό, το οποίο αποκαλούσε «μικρό Παρίσι» και το οποίο επισκεπτόταν με κάθε ευκαιρία. Αυτή του την αγάπη για τον γενέθλιο τόπο, και την εκτίμηση του για το πολιτιστικό έργο που επιτελεί ο σύλλογος μας η «Ορεστίδα» σε συνάρτηση με την εκτίμηση που έτρεφε για τον αείμνηστο πρόεδρο της Βασίλη Αβραμίδη, τον οδήγησε στην μεγάλη απόφαση της δωρεάς ενός σημαντικότατου ποσού για την ανέγερση κτιρίου, το οποίο στεγάζει σήμερα τον ιστορικό σύλλογο της πόλης μας, αλλά και τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου μας.
Ο Δαμιανός Δούμας υπήρξε ευπατρίδης, άξιος συνεχιστής της παράδοσης των μεγάλων ελλήνων ευεργετών, οι οποίοι κληροδοτούν στην γενέθλια γη έργα κοινωφελή τα οποία αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.
Η αξία της δωρεάς Δαμιανού Δούμα, αποδεικνύεται κάθε μέρα με την δραστηριότητα που αναπτύσσεται μέσα στο καλαίσθητο και λειτουργικό κτίριο που δεσπόζει στον χώρο της πρώην κλινικής Ζάχου.
Η ανάπτυξη των τμημάτων μας (Χορωδιακό, Παραδοσιακών χορών, Χορών Λάτιν & Ευρωπαϊκών, Παιδικό ζωγραφικής) η φιλοξενία δεκάδων εκδηλώσεων, οι κινηματογραφικές προβολές και εκθέσεις ζωγραφικής, η λειτουργία του Κέντρου Φροντίδας Ηλικιωμένων του Δήμου μας και η στέγαση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου μας, δείχνουν το εύρος της χρησιμότητας της δωρεάς Δούμα στην τοπική κοινωνία.
Πως λοιπόν είναι δυνατόν, να μην ενθυμείται κανείς καθημερινά τον Δαμιανό Δούμα και όχι μόνο κατά την επέτειο του θανάτου του, όταν καθημερινά η δωρεά του αποτελεί κυψέλη παραγωγής πολιτιστικού και κοινωνικού έργου προς όφελος των πολιτών του Δήμου μας;

Οφείλουμε επίσης να σημειώσουμε ότι ο αείμνηστος ευεργέτης του συλλόγου μας Δαμιανός Δούμας υπήρξε ένας ιδιαίτερα καλλιεργημένος άνθρωπος, που έτρεφε μεγάλη αγάπη για τις τέχνες και ιδιαίτερα για την μουσική, με έμφαση στην όπερα, της οποίας υπήρξε πιστός εραστής και μελετητής. Κατείχε όλες σχεδόν τις εκδόσεις όπερας σε βινύλιο που εκδόθηκαν παγκοσμίως, δημιουργώντας μία πολύτιμη συλλογή, την οποία η ερίτιμος σύζυγος του και σπουδαία φίλη και συμπαραστάτης του συλλόγου μας κ. Αγγελική Δούμα δώρισε μαζί με τα προσωπικά αντικείμενα του στον σύλλογο μας. Πολύτιμη υπήρξε και η συμβολή του Καθηγητού κ. Βασιλείου Δούμα, αδελφού του Δαμιανού, ο οποίος έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην υλοποίηση της επιθυμίας του Δαμιανού Δούμα και στην ανέγερση του περικαλλούς κτιρίου της δωρεάς μαζί με τον επίσης Καθηγητή και εξάδελφο τους κ. Δημήτριο Χατσέρα.
Αυτά εκτίθενται σε ειδική αίθουσα του κτιρίου που είναι αφιερωμένη στον Δαμιανό Δούμα και είναι επισκέψιμη για το κοινό.
Ο σύλλογος μας, ως ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης, μνημονεύει πάντα τον Δαμιανό Δούμα σε όλες τις εκδηλώσεις του, «Μνήμης Ένεκεν» τον έχει ανακηρύξει «Μέγα Ευεργέτη, εις αιώνιον ευγνωμοσύνην δια την ανέγερσιν, εκ δωρεάς, περικαλλούς κτιρίου, δια μόνιμον στέγασιν του συλλόγου» όπως αναφέρει το σχετικό ψήφισμα του Δ.Σ της «Ορεστίδος»

 

Morfotikos Syllogos Orestis

 

Back to top button