ΑθλητικάΚαστοριάΝεστόριοτελευταίες ειδήσεις

70 Επταχωρίτες πολέμησαν το 1822 στο Μεσολόγγι (της Ιωάννας Λουλάκη) φωτο & βιντεο

Εκδήλωση το Επταχώρι για την 25 Μαρτίου

Με τα «Παιδιά της Σαμαρίνας» ξεκινήσαμε την εκδήλωση της 25ης Μαρτίου, εδώ στο χωριό μας Επταχώρι. Αφορά 120 άντρες της Σαμαρίνας οι οποίοι έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου τον Απρίλιο του 1826.
Κάτι τέτοιο είχε γίνει το 1822 με 70 άντρες απ΄το Βουρβουτσικό ή Μπουρμπουτσκό (έτσι ονομαζόταν το Επταχώρι μέχρι το 1927), που πήγαν και πολέμησαν στην πρώτη πολιορκία Μεσολογγίου, δίπλα στο Μπότσαρη. Οπότε το τραγούδι θα μπορούσε να είχε γραφτεί και για τα Μπουρμπουτσιώτικα παιδιά, σκέφτηκα συγκινημένη, μόλις έμαθα για τους Σαμαρινιώτες αγωνιστές! Το έμαθα απ’ την καινούρια κινηματογραφική ταινία Έξοδος 1826, η οποία παίζεται φέτος στους κινηματογράφους αρκετών πόλεων απ΄τον Ιανουάριο.
Εμείς την απολαύσαμε στα Γρεβενά το Φεβρουάριο.
Πολύ ενδιαφέρον και πρωτότυπο το θέμα που επέλεξε ο σκηνοθέτης Βασίλης Τσικάρας. Η ταινία παρουσιάζει τη δύσκολη πορεία των 120 αντρών, οι οποίοι ξεκίνησαν απ΄τη Σαμαρίνα για να φτάσουν στο Μεσολόγγι μέσα από βουνά και μυστικά περάσματα. Η πορεία τους διήρκησε 10 μέρες, με πολλά εμπόδια, απρόοπτα, εντάσεις, συγκρούσεις, στοιχεία που σηματοδοτούν μια αληθινή περιπέτεια.
Από αυτούς επέστρεψαν οι 33.
Στα αντίστοιχα δικά μας τώρα:
Το 1822 ο καπετάν Γκολέτσης πήρε ένα γράμμα από το Μάρκο Μπότσαρη, με τον οποίο είχαν γνωριστεί στην αυλή του Αλή Πασά, που του έλεγε: «Τα παλικάρια του Βουρβουτσικού πρέπει να τιμήσουν τη θυσία του ήρωα καπετάνιου τους Ντόσα. Η Ελλάδα τούς χρειάζεται τώρα στο μεγάλο αγώνα». Έτσι κι έγινε. Το Μάη του 1822 ο Γκολέτσης με 110 παλικάρια, 70 από το Βουρβουτσικό και 40 από τα άλλα κοντινά χωριά βρέθηκαν στο Μεσολόγγι κι αργότερα στη μάχη του Πέτα. Στη συνέχεια, δίπλα στο Γέρο του Μωριά. Μετά τη φυλάκιση του Κολοκοτρώνη, ο Γκολέτσης με τα παλικάρια του εντάχθηκαν στη δύναμη του Καραϊσκάκη, τον οποίο είχε γνωρίσει, επίσης, στην αυλή του Αλή Πασά. Πήραν μέρος σε πολλές μάχες και τον Οκτώβριο του 1827 αποφάσισαν να επιστρέψουν στο χωριό. Ξεκίνησαν 110 κι επέστρεψαν 30.

 

Back to top button