Ελλάδα

Θεόδωρος Βενάρδος: Ο ληστής με τις γλαδιόλες που «αγαπήσαμε»

Ο βίος του συγκεκριμένου ανθρώπου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως σενάριο για ταινία (όχι πάντα με την ευχάριστη έννοια). Η ζωή του συνεχώς πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες. Ήταν πάντα ευγενικός και με μία ροπή προς την «μεγάλη ζωἠ», ενώ λέγεται πως γνώριζε μέχρι και τον πρώην βασιλιά Κωνσταντίνο. Ο λόγος, για τον Θεόδωρο Βενάρδο, ή όπως έμεινε γνωστός, ο «ληστής με τις γλαδιόλες».

Ο Βενάρδος γεννήθηκε το 1949 στην Αθήνα και τα παιδικά του χρόνια μόνο ως δύσκολα μπορούν να χαρακτηριστούν. Ο πατέρας του τον εγκατέλειψε και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Βραζιλία. Η μητέρα του, Φωτεινή, πήρε τα δύο της παιδιά, τον Θεόδωρο και την Αννίτα και μετοίκισαν και οι ίδιοι στην Βραζιλία και πιο συγκεκριμένα στο Σάο Πάολο για μία περίοδο περίπου δυόμισι ετών.

Μετά επιστρέφει στην Ελλάδα με τις συνθήκες ζωής του όμως να μην καλυτερεύουν. Η μητέρα του αποφασίζει να ξαναφτιάξει την ζωή της και ξαναπαντρεύεται. Το πατρικό πρότυπο όμως δεν είναι και ό,τι καλύτερο καθώς ο ίδιος δεν διατηρεί καθόλου καλές σχέσεις με τον πατριό του. «Ο Θόδωρος δεν γελούσε ποτέ. Πικραμένο παιδί αλλά ευγενικό και υπάκουο. Εγκαταλελειμμένο από πατέρα και στις αρχές κυνηγημένο από τον πατριό» θα δηλώσει η μητέρα του σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» στις 14-15 Ιουλίου 1984.

Ο Βενάρδος αποφασίζει και σπουδάζει μηχανικός του εμπορικού ναυτικού και το 1972 υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία. Αυτή δεν ήταν και η πιο ομαλή περίοδος της ζωής του καθώς κατηγορήθηκε πως ανατίναξε μία πυριτιδαποθήκη. Συνελήφθη, στο στράτευμα τον βασάνισαν ενώ μετά από λίγο καιρό αφέθηκε ελεύθερος για λόγους υγείας. Για ένα μικρό διάστημα δούλεψε σε συνεργείο πλοίων.

Όπως αναφέρθηκε στην αρχή, ο Βενάρδος πάντοτε ήθελε να κάνει μεγάλη ζωή. Μέσα στην κοσμοθεωρία του ήταν και τα πολλά ταξίδια. Μπορεί να μην εξακριβώθηκε ποτέ ωστόσο λέγεται πως το 1972 ταξίδεψε στην Ζυρίχη, και συναντήθηκε μέχρι και με τον πρώην βασιλιά Κωνσταντίνο με τον οποίον ήθελε να συντονιστεί με σκοπό να πέσει η δικτατορία των συνταγματαρχών.

Κάποια στιγμή η δικηγόρος του Κ. Γιμπρέ θα δηλώσει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Εspresso» στις 24 Σεπτεμβρίου του 2002: «Ο Βενάρδος έκανε αρκετά ταξίδια στο εξωτερικό […] Ένα από αυτά ήταν στη Ζυρίχη. Εκεί είχε επαφή με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. Μάλιστα, έφερε μαζί του και μια κούπα με προσωπική αφιέρωση-μονογραφή του πρώην μονάρχη. Όταν του απευθύνθηκα και τον ρώτησα ‘Θόδωρε, τι δουλειά έχεις εσύ με τον Γλύξμπουργκ;’ γύρισε και μου είπε κοφτά: ‘Δεν έχει σημασία τώρα. Ο Κωνσταντίνος αυτή τη στιγμή δεν έχει εξουσία’».

Η συνέχεια στο  iefimerida.gr 

Back to top button