Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Γιατί ο λόγος του Δημάρχου Καστοριάς μας προβληματίζει (γράφει η Χρυσούλα Κυρατζή)

Ακούσαμε με προσοχή τα λόγια του Δημάρχου Καστοριάς, στην εκδήλωση για την 105η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης μας, το Σάββατο στην ΕΔΗΚΑ.

Λόγια με εμφανή συγκίνηση και δυναμική που στόχευαν να βάλουν κάποια πράγματα στη θέση τους. Να σταματήσουν τις συζητήσεις, τα σενάρια και τα συμπεράσματα που ακούστηκαν και γράφτηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Θα σταθούμε στις διευκρινίσεις του κ. Αγγελή σχετικά με το οικόπεδο «φιλέτο» στην είσοδο της πόλης και στις προοπτικές αξιοποίησης που επίσημα ανακοίνωσε ο Δήμαρχος.

Σύμφωνα, λοιπόν,με τον κ. Αγγελή, στο σημείο θα ανεγερθεί – με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς  – ολοκαίνουρια Δημόσια Βιβλιοθήκη.

Επιπλέον, προγραμματίζεται ανέγερση πολιτιστικού κέντρου, αθλητικές εγκαταστάσεις ήπιου χαρακτήρα και όποιες άλλες δράσεις προκύψουν, σε συνάρτηση με κοινωφελείς σκοπούς.

(να παρατηρήσουμε πως πουθενά ο κ. Αγγελής δεν αναφέρθηκε στην προοπτική ή μη, ανέγερσης Ιερού Ναού αφιερωμένου στον Άγιο Μηνά)

Κάπου εδώ θα έπρεπε να πανηγυρίζουμε και να αισιοδοξούμε, θα σκεφτόταν κάποιος στο άκουσμα των μεγαλεπήβολων σχεδίων των διοικούντων. Βεβαίως ακούγονται εντυπωσιακά και είναι απαραίτητα στην πόλη, αλλά…

Σαν κάτοικοι του -ιστορικού- κέντρου της Καστοριάς, δεν μπορούμε να θεωρούμε ιδανική την προοπτική μεταφοράς  της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της πόλης μας.

Δεν μπορούμε να θεωρούμε βέλτιστη την απόφαση ανέγερσης ενός πολιτιστικού κέντρου μακριά από την καρδιά του πολιτισμού.

Γιατί πολιτισμός στην Καστοριά θεωρούμε πως είναι και το κάθε στενό, με τον κρυμμένο Βυζαντινό θησαυρό του.

Το σύμβολο της πόλης μας, που θυμόμαστε μόνο 2-3 φορές τον χρόνο.

Τα δεκάδες αρχοντικά που καταρρέουν, το ένα μετά το άλλο, αβοήθητα στο έλεος του χρόνου και της αδιαφορίας.

Τα μουσεία που βρίσκονται, χρόνια τώρα και όχι τυχαία, στην καρδιά της πόλης…

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι, που παράγουν πολιτισμό δεκαετίες τώρα, επίσης από το κέντρο της Καστοριάς.

Διασχίζουμε την Οδό Μητροπόλεως καθημερινά και η θλίψη κυριεύει τη διάθεσή μας. Χιλιάδες λόγια και υποσχέσεις για στήριξη του άλλοτε ζωντανού κέντρου, χάνεται μπροστά στη θέα των δεκάδων εγκαταλελειμμένων καταστημάτων, των ερμητικά κλειστών παραθύρων.

3 ημέρες τον χρόνο δεν αρκούν για να διατηρήσουν ζωντανή μια περιοχή…

Μπορούμε να γράψουμε δεκάδες σειρές με λόγια που εκφράζουν παράπονο και αγωνία για το μέλλον της γειτονιάς μας.

Η απομάκρυνση σχολικών μονάδων, δημόσιων υπηρεσιών,  το χαμένο όνειρο της Πανεπιστημιακής Σχολής, η ενδεχόμενη φυγή της βιβλιοθήκης, το γκρέμισμα του Πνευματικού Κέντρου στην Αγίου Αθανασίου, χρόνια πριν, είναι αργά αλλά καθοριστικά χτυπήματα στην περιοχή.

Δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να περιλαμβάνει η φράση του Δημάρχου «δράσεις για Κοινωφελείς σκοπούς». Ελπίζουμε τα καλύτερα.

Το να αφουγκράζεται ο Δήμος το κοινό αίσθημα, με σεβασμό στην ιστορία του τόπου, είναι πλέον μονόδρομος. Με τη βοήθεια όλων, φυσικά!

Χρυσούλα Κυρατζή

aboutkastoria.gr

https://www.youtube.com/watch?v=RJXjBtMRPik

 

 

 

 

 

2 Comments

  1. Το μοναδικό μέλλον που μας επιφυλλάσουν για το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι να έρθουν οικογένειες μουσουλμάνων προσφύγων, να νοικιάσουν τα άδεια σπίτια με επιδοτούμενο ενοίκιο, να φυτοζωούν με τα επιδόματα του Μουζάλα, και να ξαναγυρίσουμε στην περίοδο της τουρκοκρατίας, όταν η ομόνοια και η μητροπόλεως ήταν η Οθωμανική συνοικία της πόλης . multiculturated με χότζα να φωνάζει σε προσευχή απο το κουρσούμ Τζαμί .

  2. Βιβλιοθήκη υπάρχει ,σκηνές να ανέβουν θεατρικά έργα – μια και το θέατρο είναι ένα δεύτερο σχολείο και κάποτε ανώτερο – υπάρχουν , εκκλησίες υπάρχουν ουκ ολίγες , ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ δεν υπάρχει !

    Ακούγεται πάντως εξόχως ειρωνική , η προοπτική ανέγερσις δημοσίων κτηρίων ,όταν δεν υπάρχουν λεφτά να συντηρηθούν οι βρεφικοί σταθμοί ………

    Παρ’όλα αυτά ,ποια θα ήταν η προτεραιότητά μας , αν υπήρχαν λεφτά για ανέγερση δημοσίων κτηρίων ; Δεν ακούγεται λογικό να προτιμηθεί αυτό που απουσιάζει τελείως ; κι ας μην ανεγερθεί στο οικόπεδο ” φιλέτο ” !
    Είναι ασύμφορο ! δικαιολογούνται μερικοί το κολυμβητήριο · στα Γιάννενα όμως είναι συμφερτό και με διπλάσιες διαστάσεις από το σχεδιασμένο για εμάς .

    Όταν ακούω το Δήμαρχο μας να επικαλείται προγόνους , προς επίρρωση της ορθοφροσύνης του , δεν ξέρω γιατί, σκέφτομαι την ………Δευτέρα Παρουσία :
    Νονίζω , ότι αν έρχονταν στη ζωή ξανά σήμερα οι πρόγονοί μας , σχετικά με το ζήτημα αυτό ένα πράγμα θα μας συμβούλευαν σε …….αθάνατα νεο- ελληνικά :
    Μαλάκες απόγονοι ! μάθετε τα παιδιά σας κολύμπι ,εξοικειώστε τα παιδιά σας με το υγρό στοιχείο ! Δεν βλέπετε ; τα 3 τέταρτα της γης αποτελούνται από νερό και μόλις το ένα τέταρτο από στεριά !

    Τη στεριά λίγο – πολύ την έχετε κατακτήσει ,την πατάτε με τα πόδια σας και αισθάνεστε σίγουροι για τον εαυτό σας , αισθάνεστε αυτοπεποίθηση ……..κατακτήστε και τη ΄θάλασσα , εξοικειωθείτε με το υγρό στοιχείο και θα αισθάνεστε άλλη μια αυτοπεποίθηση , εξ ίσου σημαντική με την πρώτη …..
    Κάντε τα παιδιά σας κατόχους αυτής της διπλής αυτοπεποίθησης ,για να αντιμετωπίσουν με δυναμισμό και αισιοδοξία τη ζωή !

    Είμαι σχεδόν βέβαιος , ότι έτσι θα μας συμβούλευαν οι…….πρόγονοί μας ……..

Back to top button