Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Καστοριά – Συνταγή: Σπέσιαλ γαλακτομπούρεκο

 

Σπέσιαλ γαλακτομπούρεκο από τη Μαρία 

Υλικά

1/2 κιλό φύλο κρούστας λεπτό
8 κρόκους αυγών
2 κιλά γάλα
1 φλιτζ. τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι
1 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη [για την κρέμα] 2 βανίλιες
ξύσμα από 1 λεμόνι
Φρέσκο βούτυρο ή φυτίνη για το βουτύρωμα των φύλων.

Σιρόπι: 7΄ λεπτά βράσιμο

3 νεροπότηρα ζάχαρη
2 νεροπότηρα νερό
μισό λεμόνι
Κρύο το σιρόπι και ζεστό το γαλακτομπούρεκο

Εκτέλεση

Βάζεις στην κατσαρόλα με την σειρά τα υλικά.
Πρώτα τα αυγά, τα χτυπάω με το σύρμα και στην συνέχεια ρίχνω το γάλα, το σιμιγδάλι, την ζάχαρη. Αφού τα ανακατώσω καλά, βάζω την κατσαρόλα στην σιγανή φωτιά, να βράσει η κρέμα, και ανακατεύω μέχρι να βράσει και να πήξει.
Αφού βράσει και πήξει η κρέμα, ρίχνω τις βανίλιες , ξύσμα λεμονιού, 1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο, ανακατεύω και αφήνω την κρέμα στην άκρη.
Θέλει προσοχή η κρέμα να μη γίνει πολύ σφιχτή. Σε μία τέτοια περίπτωση ρίχνεις περισσότερο γάλα.
Μέχρι να κρυώσει η κρέμα, βουτυρώνω με φρέσκο βούτυρο ή Φυτίνη, ένα- ένα τα φύλα.
Στρώνω τα μισά φύλα κάτω, στην μέση την κρέμα, από πάνω τα υπόλοιπα φύλα, βουτυρωμένα.
Τα χαράζω και στον φούρνο για να ψηθεί (1 ώρα ψήσιμο 170 βαθμούς) και στην συνέχεια να σιροπιαστεί.

Καλή σας επιτυχία
Μαρία

 

Back to top button