Ξεκίνησε η έκθεση ““Περιμένοντας τον νοικοκύρη” (σειρά φωτογραφιών)

Ξεκίνησε χθες η νέα έκθεση του Φίλιππου Σαμανόπουλου “Περιμένοντας τον νοικοκύρη” στο αρχοντικό Βέργου. Ο καλλιτέχνης που πέρσι μας πρωτοπαρουσίασε τον υπέροχο κόσμο το καρφιών, στην έκθεση με το μοναδικό ρεκόρ επισκεψιμότητας, επανέρχεται φέτος πιο εντυπωσιακός, πάλι με τα καρφιά, γι’ αυτό και ο υπότιτλος της έκθεση “Η ζωή μέσα απ΄ τα ερείπια Νο2”. Αυτή την φορά τα καρφιά έχουν να μας αφηγηθούν συγκλονιστικές ιστορίες, πλαισιωμένα από από αντικείμενα παλαιών εποχών, ξυπνώντας μνήμες του παρελθόντος.

Κάθε ένα έργο έχει μια ολόκληρη ιστορία. Επάνω ο Φίλιππος Σαμανόπουλος περιγράφει στους επισκέπτες το “Πεδίο μάχης”, όπου αναπαριστώνται σκοτωμένοι στρατιώτες και οι ψυχές του καθώς ανεβαίνουν προς τον ουρανό.

 

 

 

2 σχόλια

 1. Φώτης Κουκουφίκας

  Με τη ” διάθεση ” του Ρεϋμόν Κενώ……..

  Τα καρφιά βασικό συστατικό των εκθεμάτων · ανάλογα και τα αισθήματα και οι σκέψεις που εγείρονται :

  1) Τα καρφιά σαν στοιχεία σύνδεσης της ύλης και δόμησης του κόσμου , αλλά και η φθορά , η αποδόμηση και το παιχνίδισμα της αέναης κίνησης ,όταν ξεκαρφώνονται .

  2)Τα καρφιά στις σχέσεις των φύλων και στη διαιώνιση της ζωής : ” καρφώνω ” ή ” καρφώθηκα ” ……

  3) Τα ” καρφιά ” του χαφιέ , αλλά και τα καρφιά της εξουσίας , όπως τα βλέπουμε ( ίδια μα τα της έκθεσης ) στα σύνεργα του δημίου στο μπουντρούμι του Βερελή στα Γιάννενα .

  4) Τα καρφιά της θρησκείας μας : Αυτά του Σταυρού του Μαρτυρίου , αλλά και ο ” τύπος των ύλων ” του ορθολογισμού .

  Η εγγύτητα του Πάσχα ” σπρώχνει ” πιο πολύ προς τα καρφιά του Σταυρού του Μαρτυρίου : Το μαρτύριο της φτωχοποίησης του Έλληνα , αυτής της φτωχοποίησης , που τα τελευταία — τελευταία χρόνια , άνθρωποι μικροί αλλά μεγάλοι ψεύτες , αύξησαν κατακόρυφα .—

 2. Εξαιρετικός ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης.
  Συγκινητικός και δυναμικός. Με νόημα, όχι απλά σχήματα και χρώματα όπως συνηθίζεται στις μέρες μας.
  Ο κυρ Νίκος χαμόγελα.

  Εύγε Μαχ..

shares