ΕκδηλώσειςΚαστοριάφωτορεπορτάζ

Για πρώτη φορά ξενάγηση στο κατοικήσιμο «Αρχοντικό Μπατρίνου» στο Ντολτσό – Μεγάλο φωτογραφικό οδοιπορικό στα “Επισκέψιμα Αρχοντικά”

Ένα «ταξίδι» στην Καστοριά μιας άλλης εποχής, κρυμμένη στα πιο γραφικά και εντυπωσιακά σοκάκια, αρμονικά συνδυασμένη με το τεχνολογικά εξελιγμένο παρόν, απολαύσαμε με αφορμή την εβδομάδα Ανοικτών Κτιρίων Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

8 προτάσεις, 8 ευκαιρίες να ανακαλύψετε τον πλούτο της πόλης που έχουμε την τύχη να κατοικούμε.

Τα επισκέψιμα αρχοντικά δεν βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Με μία βόλτα στο Ντολτσό θα δείτε την πλειοψηφία όσων συμμετέχουν στο πρωτοπόρο και ιδιαίτερο κάλεσμα.

Ο ήλιο φωτίζει τη βόλτα μας στα γραφικά γκαλντερίμια. Οι πόρτες με τις χαρακτηριστικές αφίσες είναι ανοιχτές, πρόθυμες, φιλόξενες…

Μη διστάσετε να μπείτε…Θα βγείτε πιο πλούσιοι σε εικόνες και γνώσεις για τον πολιτισμικό πλούτο της πόλης που προσπαθεί να διασωθεί στο βίαιο πέρασμα του χρόνου…

«Αρχοντικό Μπατρίνου»

Χτισμένο το 1770. Από τότε δεν έπαψε ποτέ να κατοικείται. Ο κ. Λεωνίδας και ο κ. Μενέλαος Μπατρίνος άνοιξαν τις πόρτες και μας καλωσόρισαν στο «Αρχοντικό Μπατρίνου» με συγκινητικό τρόπο.

Ο κ. Μπατρίνος περιγράφει με συγκλονιστικό τρόπο αναμνήσεις και λεπτομέρειες του Αρχοντικού της οικογενείας του.

Μια μυστική έξοδος…σε περίπτωση ανάγκης έβγαζε εκτός σπιτιού! Μην ξεχνάμε τα πολεμικά χρόνια που «στοίχειωσαν» την περιοχή!

Ο μοναδικός κύριος Μπατρίνος, Αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, επιμελείται κάθε λεπτομέρεια στο Αρχοντικό. Αν είχαν αρκετοί συμπολίτες μας το ίδιο μεράκι και ζήλο να διασώσουν την πολιτισμική μας κληρονομιά, θα μιλούσαμε για άλλη Καστοριά.

Στο κρεβάτι αυτό γεννήθηκε ο πατέρας του τη δεκαετία του ’20! Εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχαν κλινικές και ανέσεις του σήμερα…

Ξενάγηση σε ένα γκρουπ γυναικών από τη Θεσσαλονίκη!

Δείτε περισσότερα για το«Αρχοντικό Μπατρίνου» και το μεγάλο φωτογραφικό οδοιπορικό της Χρυσούλας Κυρατζή σε όλα τα αρχοντικά στο aboutkastoria.gr

 

 

 

Back to top button