Καστοριά

Πώς θα πρέπει να είναι ο νέος δήμαρχος Καστοριάς (του Λεωνίδα Εκιντζόγλου)

Είπατε τω βασιλεί: Απέσβετο και λάλον άστυ!* 

Όλοι λένε ότι στην Καστοριά κάτι πρέπει να γίνει. Αλλά για να γίνει χρειάζονται πλέον μέθοδοι και ικανότητες πολύ ανώτερες του μέσου όρου
Η Καστοριά χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο από έναν απλό Δήμαρχο. Χρειάζεται έναν εμπνευσμένο CEO, έναν καλά διαβασμένο manager.
Ο πληθυσμός της πόλης μειώθηκε -σύμφωνα με εκτιμήσεις της τοπικής αστυνομίας- κατά 10.000 περίπου πέφτοντας κάπου στα 8.500 με 9.000 άτομα.
Και πρόκειται για έναν πληθυσμό σαφώς γερασμένο, παρά τις τονωτικές ενέσεις που του γίνονται με τον φοιτητόκοσμο των ΤΕΙ.
Παρόμοια μείωση λόγω εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης έχει υποστεί και όλος ο νομός πράγμα που σημαίνει ότι και τα χωριά ακόμα που έχουν περάσει στην δικαιοδοσία του διευρυμένου -λόγω Καλλισθένη- Δήμου Καστοριάς και αυτά ακόμα βιώνουν ένα ελλιπές ανθρώπινο δυναμικό.
Η εθνική και η τοπική οικονομική κρίση των τελευταίων δέκα ετών έχει πλήξει ανεπανόρθωτα την εμπορική φυσιογνωμία και δομή της πόλης. Δρόμοι ολόκληροι με παραδοσιακή εμπορική κίνηση έχουν πλέον εκκενωθεί παντελώς από καταστήματα και παρουσιάζουν ένα θλιβερό θέαμα.
Μια μοναδική απαξίωση ιδιοκτησίας συντελείται αλλά και διόλου προγραμματισμένες de facto αλλαγές στην χρήση της γης.
Η Μητροπόλεως και η Αγίου Αθανασίου έχουν πια μετατραπεί σε ερήμους. Οι άδειες βιτρίνες που κάποτε έσφυζαν από ζωή, φαντάζουν πιο σκοτεινές κι από φωλιές Ζόμπι.
Το παλιό Γυμνάσιο αποκεντρώθηκε και εγκαταλείφθηκε. Το μαθηταριό που κάποτε κινούνταν καθημερινά προς και από εκεί, κερνώντας σφρίγος και ζωντάνια την επάνω πόλη, δεν υπάρχει πια. Η ευωχία των παλιών χρόνων έχει μετατραπεί σε αραχνιασμένη μνήμη.
Το σπουδαιότερο. Η κεντρική πηγή ενέργειας της πόλης, η Γούνα και τα γουναράδικα έχουν ολοσχερώς σχεδόν αφανιστεί. Σταματούρες στον δρόμο δεν βλέπει κανένας πια. Οι εργάτες που πήγαιναν κι ερχόντουσαν, οι εργάτες που τρώγανε στα φαγαδικα του κέντρου, που συχνάζανε στις καφετέριες, που γλεντούσαν στα κέντρα διασκέδασης, έχουνε οριστικά εκλείψει. Τα εισοδήματα που τροφοδοτούσαν την τοπική οικονομία έχουνε αποσυρθεί.
Τι μένει; Ένα αποστεωμένο οικιστικό σύμπλεγμα που ξόδεψε όλα του τα καύσιμα και κάθε κίνηση ανάπτυξης του έχει πια νεκρωθεί. Μια πόλη που φυτοζωεί και παραπαίει και ζει έναν καθημερινό θάνατο.
Μια τέτοια πόλη δεν μπορεί να ενδιαφέρεται πρωτίστως για το πώς μαζεύονται τα σκουπίδια. Δεν μπορεί να ενδιαφέρεται μόνον για το αν ανάβουνε οι φανοστάτες την νύχτα στα έρημα στενά της. Αν έχει χλωριωμένο νερό ή διακοπές νερού, αν δουλεύουνε τα εκδοτήρια των εισιτηρίων parking. Πράγματα  δηλαδή που είναι ιδιαιτέρως σημαντικά σε οποιαδήποτε ζωντανή κι ακμάζουσα πόλη, χάνουν πάρα πολλή από την βαρύτητα τους σε μια πόλη φάντασμα…
Ο νέος δήμαρχος της Καστοριάς θα πρέπει να εκπονήσει ένα ολιστικό σχέδιο τοπικής αναζωογόνησης. Να βρει τρόπους να ξαναζωντανέψει την πόλη, να επαναφέρει πηγές εισοδήματος και ακμής. Δει δη χρημάτων ώ άνδρες Καστοριείς και άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι.**
Αλλά τα χρήματα θέλουν τρόπους. Μα Γούνα θα λέγονται αυτοί, μα Τουρισμός, το χρήμα θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί τρόπος να ξανακυλήσει στους δρόμους της πόλης. Χρειάζονται καλές ιδέες, συλλογική προσπάθεια, οργάνωση, μέθοδος, έλεγχος επιμονή, πειθαρχία και πείσμα.
Πάνω από όλα  απαιτείται να βρεθεί ένας νέος χαρισματικός άνθρωπος που -σαν τον Δαβάκη- να τεντώσει το χέρι του και να δείξει μια κατεύθυνση,  έναν προορισμό.
Να πείσει τους πολίτες ότι από εδώ που βρεθήκαμε μπορούμε πραγματικά να πάμε κάπου καλύτερα. Να ξαναγεννήσει μέσα τους την ελπίδα.
————————————————
*Παράφραση του τελευταίου χρησμού του Μαντείου των Δελφών στον ιατρό Ορειβάσιο που το 362μχ  ζήτησε χρησμό για λογαριασμό του Ιουλιανού.
** Η πρωτότυπη φράση του Δημοσθένη από τον α’ Ολυνθιακό είναι: «δει δη χρημάτων, ω Άνδρες Αθηναίοι, και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων»

5 Comments

 1. Πολύ σωστό άρθρο και κάπως έτσι είναι η πραγματικότητα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.
  Δεν αρκεί πλέον να βγαίνει κάποιος και να ανακοινώνει την επιθυμία του να γίνει Δήμαρχος της πόλης μας χωρίς να επικεντρώνει ένα-ένα τα πραγματικά προβλήματα της πόλης μας και τους τρόπους επίλυσής τους, δεσμεύοντας επίσημα τον εαυτό του για αυτά.
  Όπως πολύ σωστά ανέφερες, χρειαζόμαστε έναν Δήμαρχο με όραμα, αγάπη για την πόλη και διοικητικές ικανότητες, τις οποίες θα πρέπει να έχει αποδείξει με την μέχρι τώρα πορεία του.
  Τα ίδια βέβαια ισχύουν και για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους (και πιθανούς μέλλοντες αντιδημάρχους), οι οποίοι θα τον πλαισιώσουν και θα συνεργαστούν μαζί του για το καλό της πόλης, για το καλό όλων μας.
  Δεν ενδιαφέρει πια κανέναν αν ο επόμενος Δήμαρχος είναι δεξιός-αριστερός-πράσινος-κόκκινος η κίτρινος η αν έχει ιδιαίτερες φιλίες με το “Α”η “Β” πολιτικό πρόσωπο, δεν ενδιαφέρει κανέναν αν έχει μπορεί να “χαιδεύει τα αυτιά μας” με γλυκόλογα η υποσχέσεις.
  Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μπορεί να αξιολογήσει την ήδη υπάρχουσα κατάσταση, να επικεντρώσει τα προβλήματα ένα-ένα λέγοντας με ξεκάθαρα λόγια σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση του Δήμου, τι μπορεί να γίνει και τι δεν μπορεί να γίνει (δεν θα του ζητήσουμε να μας κάνει καμία γέφυρα πάνω από την λίμνη που θα συνδέει την πόλη με τον Μαυροχώρι…), τους τρόπους που προτείνει για την ανάδειξη της πόλης και την οικονομική ανάσα των κατοίκων της.
  Ο τόπος μας όντως καταρρέει και δεν μπορούμε να πειραματιζόμαστε άλλο η να τιμωρούμε με την ψήφο μας τον προηγούμενο.
  Η Καστοριά μας, αυτό το πραγματικό στολίδι της βόρειας Ελλάδας, χρειάζεται σεβασμό, σωστή διοίκηση, σοβαρή διαχείριση, όραμα, νοικοκύρεμα και προγραμματισμό.
  Όποιος μπορεί να μας τα προσφέρει αυτά υπηρετώντας τον τόπο, καλώς να ορίσει.
  Όποιος δεν μπορεί, καλά θα κάνει να μην σπαταλάει τον χρόνο μας…

 2. Το χρήμα να κυλάει στους δρόμους της Καστοριάς

  ” να βρεθεί τρόπος το χρήμα να ξανακυλήσει στους δρόμους της Καστοριάς ”

  Δεν είναι μόνο οι δρόμοι της Καστοριάς , είναι οι δρόμοι όλης της χώρας .

  Όμως για να κυλίσει το χρήμα στους δρόμους , πρέπει πρώτα να κυλίσει στις τράπεζες .

  Ας όψονται αυτοί που έκλεισαν τις τράπεζες , ή για την ακρίβεια έφεραν τη χώρα σε τέτοιο σημείο , ώστε να πρέπει να κλείσουν οι τράπεζες · Και οι άνθρωποι αυτοί ,που προξένησαν την ανυπολόγιστη ζημιά στη χώρα , έχουν ονοματεπώνυμο και πρέπει να φύγουν .

  Όσες μεταμορφώσεις κι αν καμώνονται ότι υφίστανται ,βασικά παραμένουν οι ίδιοι : Οι άνθρωποι που έκλεισαν τις τράπεζες! Πρέπει να φύγουν . Μετά βλέπουμε .

 3. Οντως χρειαζομαστε εναν Δημαρχο με οραμα, θεληση και πυγμη!
  Αλλα και καταργηση του “Καλλικρατη” που συνενωσε ολα τα παραλημνια χωρια με την πολη της Καστοριας. που περαν της δυσπραγειας, διχασε το δημοτικο συμβολιο διοτι ο καθε εκλεγεμενος βλεπει μονο και μονο το συμφερον του χωριου του!

 4. Οι δημιουργία των μεγάλων Περιφερειών και του Καλλικράτη ήταν ένα πολιτικό τρικ για να ελέγχονται ευκολότερα από ορισμένους και να εκμεταλλευτούν για το δικό τους συμφέρον τις κατά τόπους πρώην Νομαρχίες, Δήμους και Κοινότητες, ώστε χάσουν την μέχρι τότε δυναμική τους.

  Προσπαθήστε να θυμηθείτε τι σήμαινε κάποτε και ποια δυναμική είχε η Νομαρχία Καστοριάς και ποια δυναμική έχει σήμερα η Αντιπεριφέρεια Καστοριάς, η οποία ελέγχεται πλήρως διοικητικά και οικονομικά από την Κοζάνη και που τελικά ίσως δεν έχει κανέναν λόγο ύπαρξης στο μέλλον.

  Κάποτε ο Νομάρχης Καστοριάς είχε πυγμή, φωνή και λόγο, ενώ σήμερα ο εκάστοτε Αντιπεριφερειάρχης δεν σημαίνει κάτι ιδιαίτερο και απλά ακολουθεί τις αποφάσεις της “Μικρής Βουλής της Κοζάνης”.
  Με πιο απλά λόγια η Αντιπεριφέρεια Καστοριάς έχει καταντήσει ένα “υποκατάστημα” του κεντρικού καταστήματος της Κοζάνης.

  Προσπαθήστε να θυμηθείτε τι σήμαινε κάποτε και ποια δυναμική είχε ο Δήμος Καστοριάς όπως είχαν και οι κατά τόπους Κοινότητες, και ποιο μπέρδεμα επικρατεί σήμερα στον διευρυμένο Δήμο Καστοριάς, όπου οι εκλεγμένοι της πόλης προσπαθούν (όσοι μπορούν και έχουν τις δυνατότητες η τα προσόντα…) να κάνουν κάτι καλύτερο για την πόλη, ενώ αντίθετα οι εκλεγμένοι των γύρω χωριών πολύ λογικά ενδιαφέρονται για το καλό των χωριών τους και όχι της πόλης.

  Ας αναλογιστούμε λοιπόν και ας πάρουμε ένα μικρό παράδειγμα, πως μπορούν να γίνουν σοβαρές προτάσεις και να παρθούν αποφάσεις για το συμμάζεμα και την ανάπλαση της παλιάς πόλης, όταν λιγότεροι από τους μισούς δημοτικούς συμβούλους είναι εκλεγμένοι στην πόλη και ενδιαφέρονται γι’ αυτήν (που λέει ο λόγος…), ενώ οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι πολύ λογικά ενδιαφέρονται για την ανάπλαση των Πλατειών των χωριών τους.
  Μπορούν να γίνουν όλα αυτά μαζί ? Υπάρχουν τα κονδύλια, το προσωπικό και ο απαραίτητος χρόνος ??
  Μπορούν να παρθούν γρήγορες και ευέλικτες αποφάσεις δίνοντας προτεραιότητα στην πόλη και μετά στα περίχωρα ??? Όχι βέβαια…

  Κάπως έτσι λοιπόν έχει τελματώσει ο Δήμος Καστοριάς και σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια κάποιων, δεν έχουμε αποτελέσματα και η πόλη μας παραπαίει.
  Θα ήταν πολύ καλύτερα αν ο Δήμος Καστοριάς είχε το δικό του συμβούλιο ώστε να παίρνονται οι αποφάσεις από με εκλεγμένους της πόλης της Καστοριάς και η κάθε Κοινότητα να είχε τους δικούς εκλεγμένους και να παίρνονται οι αποφάσεις τους εκεί.

  Για να μην παρεξηγηθούν τα γραφόμενά μου, δεν προσπαθώ να υποβαθμίσω κανέναν, ούτε και να πω ότι δεν μας ενδιαφέρουν τα γύρω χωριά, αφού κι αυτά τόπος μας είναι, αλλά υπάρχουν αναγκαίες προτεραιότητες και η βασική μας προτεραιότητα είναι η πόλη της Καστοριάς.

  Δεν γνωρίζω ποιός είχε την φαεινή ιδέα του Καλλικράτη, αλλά νομίζω ότι αυτό το σύστημα αυτοδιοίκησης απέτυχε και δεν είναι λειτουργικό.

  Τώρα ακούγεται ότι στη Βουλή πρόκειται να ψηφιστεί ένα καινούργιο σύστημα τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου θα ψηφίζεται ο Δήμαρχος χωριστά και οι δημοτικοί σύμβουλοι χωριστά και αυτοί.
  Το σκέφτηκαν καλά πως μπορεί να λειτουργήσει αυτό το σύστημα η απλά εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, του ποιο πολιτικό κόμμα κέρδισε τον τάδε Δήμο και ποιο όχι ?
  Ποιόν ενδιαφέρουν άλλωστε σήμερα τα πολιτικά κόμματα σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης…??

  Φανταστείτε στο μέλλον ένα δημοτικό συμβούλιο, όπου ο Δήμαρχος θα έχει εκλεχθεί μέσω του δικού του συνδυασμού και οι δημοτικοί σύμβουλοι θα έχουν εκλεχθεί από 4-5 άλλους συνδυασμούς.
  Πως θα λειτουργήσουν όλοι αυτοί ? Θα μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, θα μπορούν να ακολουθήσουν μία κοινή γραμμή τοπικής αυτοδιοίκησης, η θα έχουμε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο εσωτερικές προστριβές ?

  Ας το ξανασκεφτούν λοιπόν και ας αφήσουν κατά μέρος τις κομματικές σκοπιμότητες, οι οποίες δεν μας ενδιαφέρουν καθόλου.
  Ο Καλλικράτης δεν μας πρόσφερε κάτι θετικό και αυτό το καινούργιο σύστημα τοπικής αυτοδιοίκησης που σκέφτονται (όπως κι αν το ονομάσουν), δεν φαίνεται να είναι καθόλου λειτουργικό και μόνο επί πλέον προβλήματα θα δημιουργήσει.

  1. Ετσι ακριβως, με αποτελεσμα μια πληρη ακυβερνησια που ειναι και ο απωτερος σκοπων των σημερινων “κυβερνωντων” !

Back to top button