Αθλητικά

Αφιέρωμα στο Μουντιάλ 2018: Ο τέταρτος όμιλος-Οι ομάδες

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ


Η Αργεντινή τερμάτισε τρίτη στην κατάταξη  της CONMEBOL, εξασφαλίζοντας στο τέλος την απευθείας πρόκριση  για την Ρωσία . Ο Χόρχε Σάμπαολι παραδέχθηκε ότι «αυτή θα είναι η ομάδα του Μέσι» αλλά σημείωσε  επίσης πως «ο Μέσι έχει ένα περίστροφο στο κεφάλι του που ονομάζεται Παγκόσμιο Κύπελλο και αν δεν το κερδίσει, πυροβολείται και σκοτώνεται». Δύο φορές νικήτρια του Παγκόσμιου τίτλου και πέντε φορές φιναλίστ, η τελευταία απέναντι στην Γερμανία στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Εχει καταφέρει να προκριθεί στη φάση νοκ-άουτ στις 11 από τις 12 τελευταίες παρουσίες της σε Μουντιάλ.

Αν και η Αργεντινή είναι γεμάτη σπουδαίους παίκτες, εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την ικανότητά του Λιονέλ Μέσι. Όποια επιτυχία θα έχει, θα πρέπει να έρθει από το αριστερό του πόδι. Eτσι κι αλλιώς η Αργεντινή δεν θα είχε φτάσει ποτέ στην Ρωσία, εάν ο Λιονέλ Μέσι δεν επέστρεφε στην εθνική αναθεωρώντας την απόφασή του για διεθνή αποχώρηση τον Ιούνιο του 2016, στο Νιου Τζέρσει. Πλήγμα o τραυματισμός και η απουσία του 31χρονου βασικού τερματοφύλακά της και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ,  Σέρχιο Ρομέρο. Γρίφος παραμένει εάν η Αργεντινή παρουσιάσει μία ισχυρή άμυνα προκειμένου να στηρίξει μία συνήθη τολμηρή επίθεση που διαθέτει.

ΥΠΕΡ
Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι μια ομάδα με τόσους πολλούς παίκτες παγκόσμιας κλάσης βρίσκει έναν τρόπο για να αγωνιστεί με συνέπεια και ισορροπία. Ο Λιονέλ Μέσι θα έχει πιθανώς η τελευταία ευκαιρία του να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Θα είναι στο αποκορύφωμα των δυνάμεών του.

ΚΑΤΑ
Η απώλεια τριών τελικών  στα ισάριθμα τελευταία τουρνουά που συμμετείχε, συμπεριλαμβανομένου και του Μουντιάλ της Βραζιλίας, σίγουρα θα έχουν κάποια διαρκή ψυχολογική επίδραση στους παίκτες, αλλά θα πρέπει να το ξεπεράσουν για να εκπληρώσουν τις δυνατότητες που όλοι γνωρίζουν ότι έχουν.

….

ΙΣΛΑΝΔΙΑ
Η Ισλανδία είναι το μικρότερο σε πληθυσμό κράτος που θα συμμετάσχει σε Μουντιάλ. Μία αντισυμβατική ομάδα, που χαρακτηρίζεται από χαρακτηριστικό ρεαλισμό. Πρόκειται για ένα σύνολο που συνδέεται τρομερά, παρουσιάζει εξαιρετική συνοχή, ιδιαίτερα στον σχεδιασμό της αμυντικής της λειτουργίας.

Πολύ καλή η διαχείριση στο παιχνίδι και οι κινήσεις της . Δεν είναι σίγουρα  η πιο ξεκάθαρη ταλαντούχα ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά έχει  πολλούς υποτιμημένους παίκτες που παίζουν πολύ πάνω από το επίπεδο τους ως μονάδες και αυτό είναι πάντα μια καλή συνταγή για ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα σε ένα μεγάλο τουρνουά. Η …καρδιά της ομάδας είναι ο Σίργκουρτσον, καλύτερος παίκτης τους και ο κορυφαίος σκόρερ, παίζει σημαντικό ρόλο στην προσέγγιση των βίκινγκς  στον αγώνα.

ΥΠΕΡ
Πρόκειται για μία ομάδα όπου το σύνολο λειτουργεί υποδειγματικά. Παίζει ποδόσφαιρο συναρπαστικό ποδόσφαιρο που διασκεδάζει , κάτι που αποδείχθηκε τόσο στο Euro 2016, όσο και στην προκριματική της διαδρομή , όπου δεν ήταν καθόλου ευχάριστη για τους άλλους. Τώρα οι Ισλανδοί είναι έτοιμοι να κάνουν ακόμα μεγαλύτερο βήμα ως εθνική ομάδα.

ΚΑΤΑ
Η παρθενική της εμφάνιση σε Μουντιάλ, υποδηλώνει απουσία εμπειρίας από ένα τέτοιο κορυφαίο τουρνουά. Και η ιστορία της ομάδας και των παικτών, παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτές τις διοργανώσεις. Προηγουμένως, η Ισλανδία συμμετείχε για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2016 και έφτασε μέχρι τα προημιτελικά.

….

ΝΙΓΗΡΙΑ
Ηταν η πρώτη ομάδα από την Αφρική, που κατάφερε να εξασφαλίσει θέση στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Οι «Super Eagles» συνεχίζουν την εντυπωσιακή συνέπεια  σχετική με την παρουσία τους σε τελική φάση Μουντιάλ, έχοντας χάσει μόνο ένα τουρνουά – στη Γερμανία το 2006 – από τότε που έκαναν το ντεμπούτο τους το 1994. Επιβλητική η παρουσία της στην προκριματική διαδρομή,  όπου κατάφερε να τερματίσει αήττητη.

Προς το παρόν, η Νιγηρία φαίνεται να είναι η κυρίαρχος της Αφρικής και η ομάδα με τις μεγαλύτερες πιθανότητες από την ήπειρο να κάνει μια μεγάλη διαδρομή. Δίχως άλλο οι Super Eagles αποτελούν μια πραγματική πηγή ελπίδας, ικανότητας και υπερηφάνειας για πολλούς Νιγηριανούς  στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, προσδίδοντας στην χώρα μία ξεχωριστή ομοιογένεια. Φαίνεται πως ξεπερνά την έλλειψη διάρκειας και συνοχής που είχε προκαλέσει η συχνή εναλλαγή προπονητών και η ασυνεπείς αντιμετώπιση ζητημάτων από την ομοσπονδία που επηρέαζαν την ομάδα, εντός και εκτός γηπέδου.

ΥΠΕΡ
Είναι η νεότερη ομάδα σε ηλικία που θα παρουσιαστεί στο Μουντιάλ της  Ρωσίας. Ο Γκέρντοτ Ροχ  θα έχει μαζί του αρκετούς νέους παίκτες, ηλικίας 25 ετών και κάτω, βάζοντας τον ενθουσιασμό απέναντι στην εμπειρία. Εχει παίκτες με ισχυρή σωματική διάπλαση, ρυθμό, κίνηση, συστατικά για την παρουσία μίας ιδιαίτερα γοητευτικής ομάδας προς παρακολούθηση.

ΚΑΤΑ
Ο Γκέρνοτ Ροχ, εξακολουθεί να ψάχνει για έναν ισχυρό επιθετικό, που θα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα του γκολ που παρουσιάζει η Νιγηρία . Η επίθεση των Super Eagles χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με δημοσιογράφους της χώρας από έλλειψη δημιουργικότητας, διστακτικότητα , εφευρετικότητα, ευελιξία στην κίνηση και ακρίβεια στην τελική προσπάθεια.

….

ΚΡΟΑΤΙΑ
Η Κροατία χρειάστηκε  play-off ενάντια στην Ελλάδα για να φτάσει σε ένα πέμπτο Παγκόσμιο Κύπελλο, όπου όμως έχει χάσει στην πρεμιέρα στα τρία τελευταία τουρνουά. Η Κροατία στοχεύει να αντλήσει δύναμη  από την τάξη του ’98, που τελείωσε στην τρίτη κατά την πρώτη εμφάνισή της. Είναι μία ομάδα που διαθέτει αφθονία ατομικών ταλέντων, με ερωτηματικό εάν μπορούν να δημιουργήσουν ανάλογη εικόνα συνόλου. Στο Euro 2016, η νίκη 2-1 επί της Ισπανίας στο Euro 2016, έθεσε την πολύ πραγματική πιθανότητα ότι αυτή η γενιά παικτών θα μπορούσε να προχωρήσει περισσότερο από τη μεγάλη γενιά των 90s. Στη συνέχεια, υποχώρησαν απέναντι στην Πορτογαλία και κατέρρευσαν. Το ταλέντο και η εμπειρία των αστέρων της που κάνουν καριέρα και κερδίσουν τίτλους στην Ευρώπη περισσεύει, όμως αυτό δεν αρκεί για να οδηγήσει σε στόχο, αν δεν διαμορφώσει συνθήκες συνόλου.

ΥΠΕΡ
Πρόκειται για μία ομάδα με ποδοσφαιρικό dna υψηλής κλίμακας. Από τις ομάδες που ξεχωρίζουν για τον… συνωστισμό ταλέντου των παικτών τους, με επιλογές σε κάθε θέση. Βασικά στελέχη σε κορυφαίες ομάδες της ηπείρου μας, έχουν εμπειρία και γνωρίζουν την πίεση και τις απαιτήσεις των μεγάλων αγώνων και της διαχείρισής τους.

ΚΑΤΑ
θέματα που δημιουργήθηκαν εκτός γηπέδου έχουν μάλλον αμβλύνει το επίτευγμα της πρόκρισης στο Μουντιάλ της Ρωσίας.  Χάρη σε ένα περίπλοκο και ακόμα αναδυόμενο χάος ισχυρισμών διαφθοράς που αφορούν παίκτες και παράγοντες, η στήριξη για την  εθνική ομάδα  είναι χαμηλή.

AΠΕ

Back to top button