ΓούναΚαστοριά

4ο Summer School σε Καστοριά και Σιάτιστα

http://orizontespress.gr/wp-content/uploads/2018/07/36628358_10156319437070390_1531079064188616704_n.jpg

Για 4η συνεχόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί το Summer School υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας και της Fur Europe. Για την ιστορία, το Θερινό Σχολείο είναι το αποτέλεσμα μιας  πρότασης που είχε καταθέσει η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας στη Fur Europe και την International Fur Federation με στόχο την ανάδειξη της περιοχής και της παράδοσής της.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Με θέμα “From waste to Gold” (μτφ: “Από τα σκουπίδια στο Χρυσάφι”), περισσότεροι από είκοσι σπουδαστές-σχεδιαστές μόδας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα  έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο  4ο Summer School από τις 23 Αυγούστου έως τη 1 Σεπτεμβρίου 2018  στην Καστοριά και στη Σιάτιστα και να διδαχθούν τα μυστικά της τέχνης της γούνας.

Οι σπουδαστές  που θα επιλεγούν για το 4ο Summer School, θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά σε αυτό, καθώς κάθε χρόνο μπορούν να έρθουν μόνο καινούργια άτομα. Οι αιτήσεις συμμετοχών βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη,  «Οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση του 4ου  Θερινού Σχολείου βρίσκονται στην τελική ευθεία. Οι αιτήσεις συμμετοχής είναι πάρα πολλές. Οι υποψήφιοι σπουδαστές δεν προέρχονται μόνο από την Ευρώπη, αλλά από όλη την υφήλιο. Τα κριτήρια που έχουν τεθεί για τη συμμετοχή τους είναι πολύ αυστηρά», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας Δημήτριος Κοσμίδης.

Τι περιλαμβάνει το Summer School;

Σκοπός του θερινού σχολείου είναι να προωθήσει νέους σχεδιαστές με όρεξη και μεράκι για δουλειά στον κόσμο της γούνας. Για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν  θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα,  σχετικά με την τέχνη τη γούνας και τη μόδα που προκύπτει μέσα από αυτή.

Το βασικό πρόγραμμα στο Summer School είναι η προσομοίωση μιας γουνοποιητικής επιχείρησης. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες  θα χωριστούν σε μικρές ομάδας, θα δημιουργηθούν έτσι  εταιρίες γούνας, στις οποίες θα πρέπει να εργαστούν συλλογικά ώστε να βρουν επιχειρηματικές λύσεις όσον αφορά στην οργάνωση, στο σχεδιασμό, στην κατασκευή και στις πωλήσεις. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές επισκέψεις σε εγκαταστάσεις οι οποίες σχετίζονται με τη γούνα, όπως είναι οι φάρμες, τα εργοστάσια παραγωγής τροφής, τα ξηραντήρια, τα βυρσοδεψία, τα αποτεφρωτήρια και τα εργαστήρια.

Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν μια βαθιά κατανόηση της γούνας από διάφορες οπτικές γωνίες: βιοτεχνία, σχεδιασμό, επιχειρηματικότητα, ηθική, μάρκετινγκ και  επικοινωνία.

Συμπερασματικά, το θερινό σχολείο είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους νέους που θέλουν συνδυάζουν τη διαδικασία σκέψης, την οργάνωση, τη δημιουργικότητα, την έμπνευση και τη διασκέδαση.

Γιατί το Summer School  διεξάγεται αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Σιάτιστα και στην Καστοριά;

Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας δραστηριοποιείται στον τομέα της γούνας για περισσότερα από 1.400 άτομα χρόνια. Σε παγκόσμια κλίμακα, η περιοχή εξακολουθεί να έχει έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς εξειδικευμένων επαγγελματιών γούνας, οι οποίοι προσπαθούν να την αναζωογονούν συνεχώς. Η Καστοριά, η Σιάτιστα και τα περίχωρά τους είναι μέρη με μοναδική κλασική ομορφιά, ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, μουσεία, έργα τέχνης και εικονογραφία που απεικονίζει τη βιομηχανία γούνας εκείνης της εποχής.

«Πιστεύω πως πουθενά αλλού στον κόσμο δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το Summer School. Σε μια ακτίνα 45 χιλιομέτρων της Δυτικής Μακεδονίας, λειτουργεί ένας κλάδος ο οποίος εδώ και αιώνες δραστηριοποιείται πάνω στη γουνοποιία, στην επεξεργασία και στη συρραφή του έτοιμου ενδύματος γουναρικής», ήταν τα λόγια του κ. Κοσμίδη.

orizontespress.gr

 

 

Back to top button