Ελλάδα

Με… άρωμα από Δέσμες οι «νέες Πανελλήνιες» – Τι αλλάζει στις Εξετάσεις

– Οι τελικές αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ – Πώς αλλάζει το απολυτήριο Λυκείου – Εκτός εξετάσεων τα Λατινικά, ποιο μάθημα αναμένεται να τα αντικαταστήσει – Μία από τα ίδια στις εξετάσεις για τις περιζήτητες σχολές – Εισαγωγή σε σχολές χαμηλής ζήτησης μόνο με τον βαθμό απολυτηρίου – Όλο το σχέδιο Γαβρόγλου για τις αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα

Μετά τον ανασχηματισμό αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο σύστημα για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Πολύ… σκληρές για να πεθάνουν αποδεικνύονται οι Πανελλήνιες παρά τις εναλλακτικές που θα έχουν πλέον οι υποψήφιοι. Πότε το Απολυτήριό θα αποτελεί εισιτήριο για το Πανεπιστήμιο.

Πρώτα ο ανασχηματισμός, μετά οι ανακοινώσεις

Η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για το νέο εξεταστικό σύστημα ήταν προγραμματισμένη να παρουσιαστεί τη Δευτέρα, ωστόσο φαίνεται ότι μένει πίσω λόγω ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Και αυτό γιατί όπως έλεγαν στο Βήμα τις προηγούμενες ημέρες ανώτατα στελέχη στο κτίριο του Αμαρουσίου, το «σωστό είναι οι όποιες ανακοινώσεις να γίνουν μετά τις αλλαγές στην κυβέρνηση».

Το σχέδιο του νυν υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου είναι έτοιμο και τα βασικά σημεία του σύμφωνα με την εφημερίδα είναι τα εξής:

Ο βαθμός στο Απολυτήριο και οι ενδοσχολικές εξετάσεις

Προσπάθεια ενίσχυσης του κύρους του απολυτηρίου του σχολείου που ως θέμα ξεκίνησε από την περίοδο που ήταν ακόμα υπουργός Παιδείας ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Από τότε και μέχρι σήμερα κανένας δεν κατόρθωσε να κάνει το απολυτήριο Λυκείου πραγματικά «ισχυρό» και σίγουρα όχι «εθνικό». Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του νυν υπουργού Παιδείας οι εξετάσεις για το απολυτήριο στα λύκεια της χώρας δεν θα έχουν οργανωτικά καμία σχέση με τις Πανελλαδικές που θα ακολουθούν όπως και σήμερα.

Ωστόσο ο τελικός βαθμός του απολυτηρίου που θα δίνουν στον κάθε μαθητή θα μετράει κατά ένα μικρό ποσοστό (όχι παραπάνω από 15-20%) για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Για το νέο ενισχυμένο απολυτήριο που…

H συνέχεια στο newsit.gr

Back to top button