ΚαστοριάΠρόσωπαφωτορεπορτάζ

Η Δωροθέα Χαρίτωνος μας μιλάει για το πρόσφατο ταξίδι της στην Τουρκία (φωτογραφίες)

Η Καστοριανή εικαστικός Δωροθέα Χαρίτωνος συμμετείχε στο εργαστήριο τέχνης (workshop), από τις 26 Οκτωβρίου μέχρι 4 Νοεμβρίου και στην τελική Έκθεση με τα έργα που δημιουργήθηκαν στην αίθουσα τέχνης στο ξενοδοχείο Hotel Grand Kaptan, στην Αλάνια της Τουρκίας.

Η κ. Χαρίτωνος προσκαλέστηκε από τους διοργανωτές του εργαστηρίου, Dr. Erol Kılıç και την αξιότιμη ομάδα του, επιμελητών του πανεπιστημίου Gelişim της Κωνσταντινούπολης

Το καλλιτεχνικό εργαστήριο συγκέντρωσε 63 καλλιτέχνες από 22 χώρες από όλο τον κόσμο. Με υλικά ζωγραφικής που τους δόθηκαν εκεί και ελεύθερο θέμα, φιλοτέχνησε, ο κάθε ένας από δυο έργα.

Η κ. Χαρίτωνος μας μίλησε για την εμπειρία της και για τα έργα της:
«Προς ευχαρίστηση πολλών καλλιτεχνών τα έργα είχαν υπερβεί των δύο, εγώ προσωπικά δημιούργησα τρία έργα με “άρωμα” Ελλάδας. Εδώ θα σταθώ, για να αναφερθώ στο έργο μου με τον Ιππόκαμπο, διαστάσεων 120Χ100,μεικτή τεχνική (ακρυλικά, ανάγλυφη υφή) που το αφιερώνω σε όλους τους μαθητές μου, μικρούς & μεγάλους, το οποίο έργο είναι συμβολικό. Στην Ελληνική μυθολογία ο ιππόκαμπος, το άλογο της θάλασσας είναι ένα από τα περίεργα πλάσματα που συνοδεύουν το θεό Ποσειδώνα.»

Το δεύτερο έργο το αφιερώνω στην Ελλάδα με την γενική έννοια (την Ελλάδα του χθες και του σήμερα) και αφορά το μισό κεφάλι ενός αρχαίου αγάλματος Κόρης που βρέθηκε στην περιοχή της Ατάλλειας και φιλοξενείται στο Μουσείο της Ατάλλεια της Τουρκίας. Διαστάσεις πίνακα 100Χ100,με ακρυλικά χρώματα.”

“Ο τρίτος πίνακας, διαστάσεων 40Χ60 (τεχνική ακουαρέλας), έγινε πολύ αυθόρμητα, παρορμητικά θα έλεγα και ήταν δώρο σε έναν νεαρό Τούρκο, φιλότεχνο και λάτρη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Και οι τρεις πίνακες έγιναν με ακρυλικά χρώματα και με τρεις διαφορετικές τεχνικές.”

Τα έργα αυτά θα μείνουν ως περιουσία του Πανεπιστημίου και ίσως κοσμήσουν και το ίδιο το ξενοδοχείο που τους φιλοξένησε.

Αφού έγινε η γνωριμία με τους καλλιτέχνες, ακολούθησε ξενάγηση στην περιοχή της Αλάνιας, επίσκεψη στα Μουσεία (παραδοσιακά, για γνωρίσουν την κουλτούρα της ευρύτερης περιοχής ,τον πολιτισμό και την σύγχρονη εξέλιξη της…)

“Καθημερινά από τις 10:00- 13:00 & 14:00 – 18:00 δουλεύαμε στην αίθουσα τέχνης του ξενοδοχείου. Οι περισσότεροι όμως υπερβολικά ευχαριστημένοι από τα άκρως καλλιτεχνικό κλίμα υπερβαίναμε τα ωράρια και η γιορτή της τέχνης γινόταν μαγική… Εδώ θέλω να προσθέσω μια μικρή ιστορία που έζησα μέσα εκεί:

 

…συγκεντρωμένη και “χαμένη” στο έργο μου, άκουσα μουσική γνώριμη, ακολούθησα τον ήχο, ανακάλυψα με έκπληξη, ότι η Ελληνική μουσική πλαισίωνε την διάθεση, ενός καλλιτέχνη…!!! Ευχάριστη έκπληξη!!!

Τα καλλιτεχνικά γεγονότα που εξελίσσονται μέσα στην αίθουσα ήταν συνεχόμενα, δεν μπορούσα να τα προλάβω όλα…πορτρέτα που δίναν και περνάν, τραγούδια με υπέροχες φωνές, μια μικρή “Βαβέλ” έζησα εκεί μέσα, με την διαφορά ότι η γλώσσα του σώματος υπερνικούσε την έννοια της γλώσσας…”

“Τέλος ακολούθησε Έκθεση με τα έργα που φιλοτεχνήσαμε εκεί, ακολούθησε Gala, με μουσική, ομιλίες, αναμνηστικές πλακέτες, αναμνηστικές βεβαιώσεις συμμετοχής που μοιράστηκε σε όλους μας και γεύμα, με την τούρτα που ζωγραφίστηκε από χρώμα ζαχαροπλαστικής, από μια πινελιά από τον καθένα μας. Τα γενέθλια μου συμπέσανε τις ημερομηνίες που ήμουν εκεί και η Έκπληξη που μου επιφύλαξαν, μέσα στην καρδιά μου θα μείνει… Η εμπειρία και η εφορία του καλλιτεχνικού κλίματος θα με συνοδεύει μια ζωή.”

Αν είχα να βάλω έναν τίτλο σε όλο αυτό που έζησα αυτές τις 9 ημέρες ήταν :

“Δεν ξεχνώ”
Πρώτη φορά στην Τουρκία, φεύγω με τις καλύτερες εντυπώσεις, παίρνω μαζί μου τις εικόνες για μια καλύτερη ζωή από αυτή που είχα…βελτίωσα τον εαυτό μου και έπειτα την εικόνα του κόσμου γύρω μου.
Η ευγένεια και η καλοσύνη που εισέπραξα… την πήρα μαζί ως εικόνα στην Ελλάδα και στην Καστοριά μας.
Το ευχαριστώ είναι λίγο, απαραίτητο αλλά λίγο…ευχαριστώ από καρδιάς το
Istanbul Gelissim Univercity που μέσω του Ahmet Ozel με προσκάλεσε..τους διοργανωτές και τους επιμελητές:τον Δρ. Erol Kılıç και την αξιότιμη ομάδα του και το μεγαλείο της φιλοξενίας του Hotel Grand Kaptan, του Müfit Kaptanoğlu και του Γενικού Διευθυντή Yüksel Gürhan τους πολύτιμους καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς.

Ελπίζω να μου δοθεί ξανά η ευκαιρία, να μοιραστώ και πάλι μαζί τους, όμορφες στιγμές …!

I do not forget I am the first time in Turkey and I am leaving with the best impressions,taking with me pictures for a better life than I had. First I improved myself and then the image of the world around me. I want to thank about the kindness and goodness that I have recieved from all of you here and I will take it as an image in my heart to my country. I want to thank for all again and specially the Istanbul Gelissim Univercity who has organized this great meeting and Mr.Ahmet Ozal for his big help . Thank you very much my friend Colleague Artist…

İstanbul Gelişim Üniversitesi Uluslararası Sanat Çalıştayı ve Sergisine 22 Ülkeden 63 Sanatçı ve Sanat eğitimcisini bir araya getiren Çalıştayı geziler ve panellerle zengileşen organizasyonun küratörü Prof. Dr. Erol Kılıç’a ve değerli ekibine, Hotel Grand Kaptan yönetim kurulu başkanı Müfit Kaptanoğlu ve Genel Müdür Yüksel Gürhan’a, çalıştayda birlikte çalışmaktan mutluluk duyduğum değerli sanatçı ve akademisyen arkadaşlarıma çok teşekkür ederim. Tekrar güzel paylaşımlarda bulunmak dileğiyle…

 

 

 mpetskas.com 

Η Κωνσταντινούπολη υποδέχεται την Καστοριανή εικαστικό Δωροθέα Χαρίτωνος (φωτο)

Η Δωροθέα Χαρίτωνος ζωγραφίζει και εκθέτει στην Αλάνια της Τουρκίας (σειρά φωτογραφιών)

 

Η Δωροθέα Χαρίτωνος συμμετέχει σε διεθνή ομαδική έκθεση ζωγραφικής στην Κωνσταντινούπολη (πίνακας)

Back to top button