Καστοριά

Σε ιατρικό συνέδριο ο π. Φιλώτας Ταλίδης (ρεπορτάζ)

Πραγματοποιήθηκε  στον Άγιο Αθανάσιο Πέλλας πρίν λίγες ημέρες επιστημονικό συνέδριο με θέμα  ενδοκρινοπάθειες  στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Το συνέδριο το διοργάνωσε το ελληνικό κολέγιο γενικών γιατρών σε συνεργασία με την ελληνική ενδοκρινολογική εταιρεία και  την Ελληνική εταιρεία  ιατρικής εκπαίδευσης .

  Οι γενικοί  γιατροί  να αποτελούν το πρώτο φίλτρο των ασθενών προς το σύστημα

Στο επιστημονικό συνέδριο  συμμετείχε με μια ομάδα ενδοκρινολόγων από την βόρεια Ελλάδα και ο Καστοριανός γιατρός ενδοκρινολόγος  κ. φιλώτας Ταλίδης.

Ο Καστοριανός επιστήμονας με την ομάδα και των υπόλοιπων επιστημόνων  ανέλυσαν και εξήγησαν με τις τεκμηριωμένες γνώσεις τους  στους γενικούς γιατρούς και κατεξοχήν στους γιατρούς που ασχολούνται με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση  υγείας για τις  πιο συχνές ενδοκρινοπάθειες που υπάρχουν και πως  μπορούν να αντιμετωπιστούν  από τον γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδα υγείας,  έτσι ώστε  να  αντιμετωπιστεί  καλύτερα ο ασθενής από τον γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδα υγείας, δηλαδή, χωρίς να χρειάζεται να παραπεφθεί  ο ασθενής στον ειδικό ενδοκρινολόγο.

«Το μήνυμα που περάσαμε εμείς  ήταν το πώς πρέπει να αξιολογούνται κάποιες παθήσεις των ενδοκρινών αδένων από τους γιατρούς της  πρωτοβάθμιας φροντίδα υγείας . Εκείνο που ανέπτυξα  προσωπικά  ήταν η αξιολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων . Ποιο συγκεκριμένα οι γιατροί αυτοί να αποτελούν το πρώτο φίλτρο των ασθενών προς το σύστημα υγείας έτσι ώστε να μην αναλώνονται οι ασθενείς στην εξέταση γιατρών για πράγματα τα οποία που δεν  χρειάζεται να απευθυνθούν στο γιατρό . Δηλαδή  να αξιολογούν τις εξετάσεις αίματος και δεν θα απευθύνονται με το παραμικρό στους ειδικούς γιατρούς, αλλά να  απευθύνονται για  πιο σοβαρά θέματα  υγείας τα απλά  θέματα να τα αντιμετωπίζουν οι  γενικοί γιατροί όπως άλλωστε  γίνεται  και παγκοσμίως», κατέληξε ο επιστήμονας .

Από την στήλη υπέρ υγείας  Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΙΡΙΑ  :Άρθρο Θεοδώρα Κωτσοπούλου

kastoria365.gr

 

Back to top button