Επάγγελμα αντιδήμαρχος (του Βασίλη Λ. Κωνσταντίνου)


Είχα πει ότι θα γράψω κάποια άρθρα για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.Το γιατί τα γράφω το αφήνω στην κρίση σας. Παρακαλώ όμως αυτοί που κάνουν κριτική εξυπηρετώντας κάποιους να απαντούν επί της ουσίας. Να γράψουν επώνυμα την δική τους διαφωνία. Το κυριότερο να αντιπαρατεθούν επί της ουσίας.
Πάμε λοιπόν για το θέμα. Ο νομοθέτης σκέφτηκε και έδωσε την δυνατότητα στους δημάρχους να ορίζουν έμμισθους αντιδημάρχους.Δεν θα αναλύσω εδώ γιατί και πως αν είναι δίκαιο αν παίρνουν λίγα ή πολλά αν…Δέχομαι ότι αφού ασχολούνται πέρα από τον λίγο χρόνο των δημοτικών Συμβούλων έχουν και λόγο να πληρώνονται. Ως εδώ καλά.
Έλα όμως που αυτό παραμένει σαν το κύριο κίνητρο κατάρτισης συνδυασμών. Οι επικεφαλής ψάχνουν υποψηφίους συμβούλους αλλά αυτοί βλέπουν τον εαυτό τους σαν υποψήφιοι αντιδήμαρχοι. Οι επικεφαλής μη μπορώντας να αντισταθούν υπόσχονται ότι εφόσον εκλεγείς θα αξιοποιηθείς. Αποτέλεσμα. Το κίνητρο για τον ίδιο είναι μεγάλο τρέχει παρακαλά εξυπηρετεί. Γνωρίζει αν εκλεγεί θα έχει σίγουρα μία θητεία. (ένας κυνικός έλεγε ότι μια θητεία είναι ένα αυτοκίνητο,δεν θα το χάσω).Θα εφαρμοστεί το λεγόμενο ροτέϊσιον στο ποδόσφαιρο. Όλοι χρησιμοποιούνται κυκλικά! Άρα ο δήμαρχος είναι δέσμιος των υποσχέσεων και ενώ θα έπρεπε να δει και να εξετάσει ποιος μπορεί,ποιος είναι ο καλύτερος,αν γνωρίζει αν..α..αν.., είναι αναγκασμένος να τον ορίσει κάπου αντιδήμαρχο. Που; Όπου βολεύει η κατάσταση! Και αν δεν κατέχει; Δεν μπορεί; Τι γίνεται; Μμμμ…
Γεννάται λοιπόν το ερώτημα. Ποιος είναι ο ρόλος του δημάρχου. Να γίνει απλά «τροχονόμος» των προσωπικών φιλοδοξιών; Ο κόσμος τον ψηφίζει προφανώς για να έχει την κύρια ευθύνη ο ίδιος και να ορίσει τους αντιδημάρχους υπό την καθοδήγησή του,να τους ελέγχει να τους παρακινεί να τους καρατομεί εάν και εφόσον δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους.
Δυστυχώς το σύστημα έχει εκφυλιστεί και αντί αυτών να έχουμε διαστρέβλωση της αρχικής ορθής κατά την γνώμη μου συνένωσης δήμων για να μπορέσουμε να περάσουμε στην σύγχρονη εποχή και στις ανάγκες της. Αποτέλεσμα . Όλοι έχουν παράπονα ,όλοι ανησυχούν ο δήμος έχει μεγάλα θέματα , οι πολίτες αμφιβάλλουν ,είναι δύσπιστοι,άλλοι υπονομεύουν επί δικαίων και αδίκων τον δήμαρχο για να διευκολυνθούν για να γίνουν αυτοί οι επόμενοι ! ,οι δήμαρχοι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν δεν μπορούν ή δεν θέλουν(;) με τους πολίτες και να τους εξηγήσουν απλά το τι μπορούν τι δεν μπορούν ,γιατί το ένα γιατί το άλλο!
Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε!

 

6 Σχόλια

 1. προσωπική μου άποψη αγαπητέ µου δάσκαλε είνε κανένας δεν βάζει πρώτα τον μισθό ,
  πρώτα ο μισθός και μετά ο τόπος !

 2. Θα συμφωνήσω με τα λεγόμενά σου Δάσκαλε !

 3. Η εντύπωση που δίνει ένας αρχηγός (δήμαρχος) είναι αυτή που δίνουν οι άνθρωποι που τον περιστοιχίζουν.

  Οι πρωτοκλασάτοι άνθρωποι παίρνουν μαζί τους πρωτοκλασάτους συνεργάτες, γιατί μπορούν να τους διαχειριστούν.
  Οι δευτεροκλασάτοι άνθρωποι παίρνουν μαζί τους τριτοκλασάτους συνεργάτες για να μπορούν να τους διαχειριστούν.

  Αν λοιπόν ο δήμαρχος είναι πρωτοκλασάτος ο ίδιος, θα πάρει κοντά του τους ικανούς.

  Αν όμως είναι δευτεροκλασάτος και με λίγες δυνατότητες ο ίδιος, πρέπει να πάρει κοντά του κατώτερους για να μπορέσει να διοικήσει.
  Και αλίμονο στην πόλη αν δώσεις εξουσία (αντιδημαρχία) σε τριτοκλασάτους…

 4. Οι δήμαρχοι και το……..Χρήμα

  Σύμφωνα με τη δική σας εμπειρία και λογική , νομίζω, ότι δικαιούμαστε να σκεφτούμε ως εξής :

  Αφού οι αντιδήμαρχοι ενδιαφέρονται πρωτίστως για το χρήμα , τι να πούμε για τους δημάρχους ; αυτοί είναι που θα είναι ! εις το τετράγωνο ενδιαφερόμενοι για το χρήμα !

  Συμπέρασμα : Αφού όλοι ενδιαφέρονται κυρίως για το χρήμα , διαλέγουμε αυτούς οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται γι’αυτό —ή τουλάχιστον δύσκολα το ανιχνεύουμε στις προθέσεις τους —και μας υπόσχονται , ότι θα μας βοηθήσουν να ζούμε υποφερτά χωρίς χρήμα .

  Π.χ ένας πολίτης στον οποίο κάθε τρεις και μία δεν κόβεται το νερό στο σπίτι του , ή οι παγωμένοι δρόμοι έχουν αλάτι και δεν φοβάται πώς θα τους κατεβεί , ή οι κάδοι απορριμάτων είναι πεντακάθαροι , ή οι δρόμοι τη νύχτα επαρκώς φωτισμένοι κ.λπ , αυτός ο πολίτης έχει μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση , είναι πιο ήρεμος , και μπορεί να σκεφτεί παραγωγικότερα για τον εαυτό του , αλλά και για τους άλλους .

  Ή ακόμη , ένας νεαρός ο οποίος πηγαίνει στο κολυμβητήριο και εξοικειώνεται πλήρως με το υγρό στοιχείο , αυτός δεν αισθάνεται καμία σωματική αναπηρία να τον βαραίνει , έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αντιμετωπίζει τη ζωή δυναμικότερα , είναι πιο ολοκληρωμένος και πιο άξιος να βγάλει μόνος του τα δικά του λεφτά ………

  Τελικό συμπέρασμα ; Νομίζω , ότι πρέπει να διαλέξουμε εκείνους , οι οποίοι θα μας προτείνουν πράγματα , τα οποία δεν έχουν ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑ , έχουν όμως σχέση με τον εσωτερικό πλούτο , την εσωτερική γαλήνη και την ολοκλήρωση του πολίτη .

  Να διαλέξουμε εκείνους , οι οποίοι θα προτείνουν ότι θα υλοποιήσουν καταστάσεις και συνθήκες , οι οποίες θα μας επιτρέψουν να ζούμε κατά δύναμη υποφερτά , χωρίς ΧΡΗΜΑ .

  Δεν ξέρω , το Brand name που ακούω από αρκετούς , έχει περισσότερη σχέση με το δημόσιο και το κοινωνικό ή με το ιδιωτικό ;
  Πιο συγκεκριμένα : Στην ιεράρχηση των αξιών τι θα βάζαμε πρώτο , το Brand name ή το κολυμβητήριο ;

  Αν κάποιος μας πει , ότι το Brand neme θα φέρει χρήματα στο Δήμο και όλοι θα κερδίσουμε και θα ….ευτυχίσουμε , μήπως δικαιούμαστε να του απαντήσουμε ως εξής ;

  Παλαιότερα , όταν η γούνα ήταν στις δόξες της και το Brand name μέγιστο της Καστοριάς , το χρήμα όμως που έρχονταν έγινε ακίνητα στη Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη ή καταθέσεις στην ……..Ελβετία ή ακόμη και εξοχικά κάποια και με πισίνες , Δημόσιο Κολυμβητήριο όμως δεν έγινε ……..και ν’άταν μόνο αυτό………

 5. Προς όλους τους κ.κ. ενεργούς ή/και υποψήφιους τοπικούς άρχοντες :
  σας παρακαλώ πολύ όπως φροντίστε ΚΑΠΟΙΑ στιγμή, να αφαιρεθούν τα αγγελάκια (π.χ. στο Σταυρό, στον κυκλικό κόμβο έναντι ΑΒ κ.α.) καθώς και οι λοιποί χριστουγεννιάτικοι στολισμοί, διότι ΗΔΗ έχουμε 11/2. Πέραν του ότι οι εν λόγω άγγελοι, μετά τις χιονοπτώσεις, επετέλεσαν το θείο έργο τους και αρνούνται να μας προφυλάσσουν από τις λακκούβες και το λοιπό ΧΑΛΙ των δρόμων σας, ακόμα και αυτού ΕΞΩ ακριβώς από το Δημοτικό Μέγαρο….
  ή από την παρακείμενη πιάτσα των ταξί …
  ή …
  ή …
  ή…
  Σας ευχαριστώ πολύ …..

  • Ο Δήμος Καστοριάς έχει μετονομάσει τα αγγελάκια «φύλακες άγγελους» και γι’ αυτό τα κρατάει, ώστε να μας φυλάνε όλο τον χρόνο.

   Τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό, τον έχει ονομάσει «τουριστικό ντεκόρ» και μάλλον θα τον κρατήσει για όλο τον χρόνο, ώστε να διαφημίζει το επόμενο χωριό του Αι Βασίλη.

   Όσο για τις λακκούβες, δεν γνωρίζω.
   Ίσως πρέπει να ρωτήσουμε για τη χρησιμότητα τους, γιατί σίγουρα για κάποιο λόγο τις αφήνει έτσι.

Σχολιάστε

Η διευθυνση email σας ΔΕΝ θα δημοσιοποιηθεί(ενημερωθείτε για την πολιτική ανάρτησης σχολίων στο fouit.gr απο εδώ) *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.