Καστοριά

Το δόγμα του σοκ και η συμφωνία των Πρεσπών (γράφει ο Λεωνίδας θ. Πουλιόπουλος)

Το τι εννοούμαι με την Συμφωνία των Πρεσπών λίγο πολύ το γνωρίζουμε όλοι. Το τι είναι όμως το Δόγμα του Σοκ, όπως το αναλύει στο best seller βιβλίο της η Naomi Klein, θα πρέπει να το διευκρινίσουμε. Έτσι λοιπόν διαβάζουμε στο  wikipedia:

<<Κεντρικό θέμα στο βιβλίο είναι η παραδοχή ότι εκείνοι που επιθυμούν να υλοποιήσουν μη δημοφιλείς πολιτικές……(όπως π.χ. η συμφωνία των Πρεσπών), το επιτυγχάνουν συστηματικά εκμεταλλευόμενοι συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που ακολουθούν μεγάλες καταστροφές, οικονομικές,(όπως π.χ. η δική μας οικονομική κρίση), πολιτικές, στρατιωτικές, ή φυσικές. Προτείνεται ότι όταν μια κοινωνία περνάει ένα μεγάλο σοκ,(εμείς περνάμε δύο, ένα οικονομικό και ένα πολιτισμικό με την πλαστογράφηση της ιστορίας μας),  υπάρχει ευρέως διαδεδομένη η επιθυμία για γρήγορη και αποφασιστική αντίδραση, προκειμένου να διορθωθεί η κατάσταση(Όπως η τωρινή κυβέρνηση που φρόντισε στα γρήγορα και στα κλεφτά  στο τέλος της θητείας της να περάσει τη συμφωνία). Αυτή η επιθυμία για άμεση ενέργεια παρέχει την ευκαιρία σε αδίστακτους κύκλους( Σόρος και άλλα κέντρα εξουσίας), να υλοποιήσουν πολιτικές που ξεπερνούν τις νόμιμες δράσεις αντιμετώπισης της κρίσης. Σύμφωνα με το βιβλίο, όταν η βιασύνη για δράση σημαίνει ότι οι διαδικαστικές λεπτομέρειες θα περάσουν απαρατήρητες, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να επιβληθούν μη δημοφιλείς και άσχετες πολιτικές. Μάλιστα υποστηρίζεται ότι σε μερικές περιπτώσεις οι καταστάσεις που οδηγούν στο σοκ μπορεί να είναι κατασκευασμένες.(αυτό που λέγεται κατά κόρον για την δική μας οικονομική κρίση)>>.

Ελπίζω με τις διευκρινήσεις που δόθηκαν, να έγινε κατανοητό το νόημα του Δόγματος του Σοκ. Ας έρθουμε τώρα στην ουσία του θέματος.

Στο κόσμο και στην ιστορία της ανθρωπότητας έχουν γίνει πολλές ανήθικες πράξεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό και πολιτισμικό επίπεδο. Όσο αφορά δε το πολιτισμικό επίπεδο, δεν νομίζω ότι υπάρχει ποιο ανήθικη πράξη και συμφωνία στην ιστορία της ανθρωπότητας, από το να σου κλέβει και να πλαστογραφεί ένας γειτονικός λαός, το όνομα, την ιστορία,  την γλώσσα και τον πολιτισμό σου. Από έναν λαό που καθ’ ομολογίαν τρίτων (π.χ. Τσόρτσιλ), περισσότερα έδωσε στον κόσμο και κυρίως στον δυτικό πολιτισμό παρά όσα πήρε. Για να μην θεωρηθώ δε σοβινιστής και αλαζονικός παραθέτω την γνώμη του  γερμανού φιλοσόφου  Friedrich Nitsche ο οποίος μεταξύ άλλων  έγραψε: <<… απαντώντας στο ερώτημα “Γιατί μισούν τους Έλληνες”,  αναφέρει στο πρώτο του βιβλίο, με τίτλο «Η Γέννηση της Τραγωδίας» (1872) και
συγκεκριμένα στο κεφάλαιο 15, κάνει μία ιδιαίτερη μνεία στο ελληνικό έθνος αποδεικνύοντας ότι,  ο Νίτσε ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του…..δίνοντας έτσι και απάντηση  στη στάση ορισμένων κύκλων στην Ευρώπη απέναντί μας,  σε συνδυασμό με τη δυσπιστία που υπάρχει γύρω από τους Έλληνες που έχει προβληματίσει κατά καιρούς και τους πιο αυστηρούς κριτές μας. «Οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και φοροφυγάδες» είναι μερικά μόνο από τα κοσμητικά σχόλια που ακούγονται  ή ακούστηκαν κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται, γιατί τόσο μένος γύρω από ένα λαό με μία λαμπρή ιστορία και ένα αξιοζήλευτο πολιτισμό.

Η ξεχωριστή λοιπόν απάντηση του  φιλοσόφου Φρίντριχ Νίτσε έχει ως εξής:

«Αποδεδειγμένα σε κάθε περίοδο της εξέλιξής του ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός προσπάθησε να απελευθερώσει τον εαυτό του από τους Έλληνες.

 Η προσπάθεια αυτή είναι διαποτισμένη με βαθύτατη δυσαρέσκεια, διότι οτιδήποτε κι αν δημιουργούσαν, φαινομενικά πρωτότυπο και άξιο θαυμασμού, έχανε χρώμα και ζωή στη σύγκρισή του με το ελληνικό μοντέλο, συρρικνωνότανε, κατέληγε να μοιάζει με φθηνό αντίγραφο, με καρικατούρα.

 Έτσι ξανά και ξανά μια οργή ποτισμένη με μίσος ξεσπάει εναντίον των Ελλήνων, εναντίον αυτού του μικρού και αλαζονικού έθνους, που είχε το νεύρο να ονομάσει βαρβαρικά ότι δεν είχε δημιουργηθεί στο έδαφός του…

Κανένας από τους επανεμφανιζόμενους εχθρούς τους δεν είχε την τύχη να ανακαλύψει το κώνειο, με το οποίο θα μπορούσαμε μια για πάντα να απαλλαγούμε απ’ αυτούς. Όλα τα δηλητήρια του φθόνου, της ύβρεως, του μίσους έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή να διαταράξουν την υπέροχη ομορφιά τους. Έτσι, οι άνθρωποι συνεχίζουν να νιώθουν ντροπή και φόβο απέναντι στους Έλληνες. Βέβαια, πού και πού, κάποιος εμφανίζεται που αναγνωρίζει ακέραιη την αλήθεια, την αλήθεια που διδάσκει ότι οι Έλληνες είναι οι ηνίοχοι κάθε επερχόμενου πολιτισμού και σχεδόν πάντα τόσο τα άρματα όσο και τα άλογα των επερχόμενων πολιτισμών είναι πολύ χαμηλής ποιότητας σε σχέση με τους ηνίοχους, οι οποίοι τελικά αθλούνται οδηγώντας το άρμα στην άβυσσο, την οποία αυτοί ξεπερνούν με αχίλλειο πήδημα». (πηγηramnousia.com)>>

Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά τέτοια παραδείγματα, όπως το παραπάνω, αλλά επειδή για το θέμα αυτό ετοιμάζω ένα άλλο άρθρο, δεν θα επεκταθώ περισσότερο για να μην βγω εκτός θέματος.

Δυστυχώς σχεδόν όλος ο  κόσμος, δεξιοί και αριστεροί, εγκλωβισμένοι στην αρχή και στην ιδεολογία του Milton Friedman που λέει ότι ΄΄ The business of  business is business΄΄ ο δε δυτικός κόσμος  έχοντας και ως συμπλήρωμα την θεωρία του Open Society του Τζορτζ Σόρος, κάνουν τα ίδια λάθη και εδώ(δηλ. στο Σκοπιανό), που κάνουν και στο ποιο επικίνδυνο πρόβλημα  που  αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και ακούει στο όνομα ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Δηλαδή θυσιάζουμε τα πάντα(πολιτισμό υγεία των παιδιών μας κ.λπ.) για να κάνουμε μπίζνες.

Όπως ο Ρίτσαρντ Μπράνσον (ο κύριος διαστημικά ταξίδια), ένας πλούσιος και ισχυρός άνδρας του πλανήτη που κυριολεκτικά κρατάει τον κόσμο στα χέρια και  υπόσχεται να σώσει τον εύθραυστο Μπλέ Πλανήτη (με τα πειράματα της γεωμηχανικής) για χάρη μας,(όπως αναφέρει σε σχετικό βιβλίο της η Ναόμι Κλάιν)  έτσι και ο Τζορτζ Σόρος, νομίζει ότι  θα μας σώσει επιβάλλοντας την Ανοιχτή Κοινωνία(Open Society), προσβάλλοντας έναν λαό στην ιστορία και στον πολιτισμό,  πάνω στον οποίο βασίσθηκε και στηρίχθηκε όλος ο Δυτικός Πολιτισμός.

Η ειρωνεία στο μεγαλείο της. Οι ίδιες λογικές και νοοτροπίες που κατέστρεψαν την ανθρωπότητα με δύο παγκοσμίους πολέμους με γενοκτονίες, με πυρηνικές βόμβες με ψυχρούς πολέμους, τοπικούς πολέμους και εξοπλισμούς, τώρα επαναλαμβάνουν τον εαυτόν τους με την ίδια λογική που αναφέραμε, καταστρέφοντας τον πλανήτη,(Κλιματική Αλλαγή) καταστρέφοντας διαχρονικές πολιτισμικές αξίες,(στο όνομα των Business Open society κ.λπ.), ανέχονται την διαστρέβλωση και την καπηλεία της ιστορίας ενός λαού(Συμφωνία των Πρεσπών), που έχυσε ποταμούς αίματος για να υπερασπισθεί την ελευθερία την δημοκρατία και τον πολιτισμό του δυτικού κόσμου, από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας μέχρι σήμερα.

Η πρόκληση που έχουμε σήμερα δεν είναι μόνο να σώσουμε τα βαλκάνια από τους πολέμους, αλλά να σώσουμε τους λαούς των Βαλκανίων από τους Σόρους και τους ηγέτες-πολιτικούς που δεν σέβονται την γνώμη των λαών και των πολιτών που τους εξέλεξαν. Αλλά τι να περιμένει κανείς, όταν δεν σέβονται οι ισχυροί την γη που μας θρέφει, αφού την έχουνε καταντήσει χαβούζα, θα σεβαστούν την ιστορία και τον πολιτισμό μιας χώρας; Δεν παίζουμε κύριοι μεγιστάνες του πλούτου και εντολοδόχοι πολιτικοί με την ιστορία και πολιτισμό σαν να είναι μπάλα. Η πνευματική τροφή είναι το ίδιο απαραίτητη όπως και η βιολογική.

Με του φίλους μας Σκοπιανούς δεν βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση για να μοιράζονται εύσημα η βραβεία ειρήνης.. Δεκαετίες τώρα έρχονται ως τουρίστες και αγοραστές στην χώρα μας, το ίδιο κι εμείς στη δική τους, έχουμε εταιρείες εκεί που απασχολούν εργαζόμενους, συγγενείς που τους επισκεπτόμαστε και μας επισκέπτονται, απολαμβάνουν τις θάλασσές μας και εμείς τους συμπεριφερόμαστε όπως όλους τους ξένους επισκέπτες χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις.

 Επομένως δεν βρισκόμαστε σε καμία εμπόλεμη κατάσταση. Απεναντίας έχουμε πολύ καλές σχέσεις αλλά έχουμε μια πολιτισμική διαφορά, η οποία δεν είναι αποδεκτή από κανένα νοήμονα επιστήμονα ή ιστορικό. Τα πράγματα είναι τόσο απλά και θα έπρεπε οι ευρωπαίοι σύμμαχοι και φίλοι μας διαβάζοντας μόνο τον Φ. Νίτσε να μας συμπαρασταθούν με το παραπάνω. Σίγουρα ο μεγάλος γερμανός φιλόσοφος αν ζούσε σήμερα και άκουγε τις ανοησίες των σλαβόφωνων γειτόνων μας θα του έπεφταν ίσως ακόμη και οι τρίχες από το χαρακτηριστικό μουστάκι του. Μόνο τον ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ να άκουγαν οι επιπόλαιοι κυβερνόντες, που στα 93 του χρόνια, σηκώθηκε από τον καναπέ  για να πάει να μιλήσει στο συλλαλητήριο, θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν γι’ αυτή την επαίσχυντη συμφωνία που έκαναν.

Σύνοψη:  θα μείνω στη φράση <<…. ότι σε μερικές περιπτώσεις οι καταστάσεις που οδηγούν στο σοκ μπορεί να είναι κατασκευασμένες….>> Είναι το μόνο εύκολο πράγμα για τα κέντρα εξουσίας που εκπονούν στρατηγικούς σχεδιασμούς όχι για χρόνια αλλά για δεκαετίες. Το σενάριο μπορεί να λέει: Σε δανείζουμε πλουσιοπάροχα, η ανάπτυξη κορένεται,  δεν μπορείς να ξεχρεώσεις τους δανειστές, έρχεται πολιτική αναταραχή, επιλέγομαι να προωθήσουμε ένα κόμμα που εξυπηρετεί στους στόχους μας, το προωθούμε και έτσι κάνουμε την δουλειά μας. Είναι τόσο απλά τα πράγματα για κάποιους που σκέφτονται σχεδιάζουν και υλοποιούν αφού έχουν τόσο τα γένια όσο και τα χτένια. Μέχρι στιγμής τους βγήκε. Το τι θα συμβεί στο μέλλον κανείς δεν μπορεί να το προδιαγράψει μετά βεβαιότητας. Εμείς ίσως να μην προλάβουμε να το ζήσουμε.

Υ.Γ. Εάν όλοι όσοι ξεκίνησαν τον Μακεδονικό Αγώνα, από τον Αναστάσιο Πηχιών μέχρι τον Ίωνα Δραγούμη, Παύλο Μελά, Λάμπρο Κορομηλά, Καπετάν Κώττα, Γερμανό Καραβαγγέλη και χιλιάδες άλλους άγνωστους και γνωστούς πατριώτες, από την Κρήτη μέχρι την Θράκη και πολλούς άλλους εξωμερίτες Έλληνες, άκουγαν και υπάκουαν στις μεγάλες δυνάμεις και το τότε επίσημο Ελληνικό Κράτος, η απελευθέρωση της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ δεν θα γινόταν ΠΟΤΕ. Τέλος ένα Μεγάλο Μπράβο στην ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ, για το ότι κρατάει ψηλά τη σημαία, της Δημοκρατίας, της αγάπης για την Πατρίδα, του Πολιτισμού, των Ιδανικών και της Ιστορικής Αλήθειας. Μακάρι να εκπροσωπούνταν και στο ελληνικό κοινοβούλιο, ώστε να είχαμε και κάποια άλλα διαφορετικά πρότυπα  προς μίμηση.

Ο Λεωνίδας Πουλιόπουλος ειναι  Οικονομολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Επίκουρος Καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων , με σημαντικό συγγραφικό έργο και αρθρογραφία σχετικά με τον κλάδο της Γούνας και όχι μόνο.

 

 

 

2 Comments

  1. Ι) Ο κ. καθηγητής το πιστεύει ! ” ότι η δική μας οικονομική κρίση ήταν κατασκευασμένη ” ;;
    Ο Έλληνας και η νοοτροπία του δεν έχει καμία ευθύνη γι’αυτήν ;
    Θα είχε ενδιαφέρον να μας ανέλυε αυτό το πιστεύω του ο κ. καθηγητής !! Ύστερα απορούμε γιατί υπάρχουν άνθρωποι , οι οποίοι πιστεύουν στον…….Αρτέμη Σώρα ……..

    2) ” Αν οι Μακεδονομάχοι άκουγαν και υπάκουαν στο τότε επίσημο ελληνικό κράτος , η απελευθέρωση της Μακεδονίας δεν θα γινόταν ΠΟΤΕ ”
    Δηλαδή ο Δραγούμης , ο Μελάς , ο Καραβαγγέλης , ο Καούδης και οι τόσοι άλλοι , δρούσαν στη Μακεδονία χωρίς την σιωπηλή έγκριση , παρότρυνση και αρωγή του επίσημου τότε ελληνικού κράτους ; Θέλει να μας τρελάνει ο κ. καθηγητής ; Τι στο καλό ;

    Εκτός κι αν , …….. εκτός κι αν ο κ. καθηγητής —μια και επικαλείται το Νίτσε — κατά τον νιτσεϊκό αφορισμό : ” Κάποιος για να σκοτώσει την ώρα του πέταξε μια κούφια λέξη , κι όμως εξ αιτίας της , μια γυναίκα έπεσε ” ( ” Η θέληση για δύναμη ” ) , προσδοκά , πετώντας ” δυο κούφιες λέξεις ” , να ” ρίξει ” όχι γυναίκα , αλλά αφελείς και ανιστόρητους ………

Back to top button