«Οι 10 εντολές ανάπτυξης της χώρας»: Ο Νίκος Ρίζος σχολιάζει την επιστολή του Πολ Άφκου σε υποψήφιο δήμαρχο

Ο Paul Dimitriou Afkos, απέστειλε ανοιχτή επιστολή στήριξης σε έναν συγκεκριμένο υποψήφιο Δήμαρχο του Νεστορίου. Δεν αναφέρω το όνομά του για να μην θεωρηθεί ως έμμεση υποστήριξη αυτού. Αξίζει όμως να αναλύσουμε την επιστολή του Ελληνοαυστραλού και συντοπίτη μας επιχειρηματία του κ. Άφκου. Διότι μέσα από αυτήν την επιστολή αναδεικνύεται το κύριο πρόβλημα της χρεοκοπίας τόσο του νομού όσο και της Ελλάδας. Η επιστολή του κατ΄ αρχή είναι πλημμυρισμένη με απογοήτευση και μεγάλη πίκρα. Κωδικοποίησα σε 10 σημεία την επιστολή του, που είναι άξια ανάλυσης, και ουσιαστικά είναι οι 10 ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. Αναφέρει: Αγαπητέ υποψήφιε Δήμαρχε (διαγράφω το όνομά του). … …….
1. <<Η πόλη του Νεστορίου απαιτεί αποφασιστικότητα και ενέργεια για να διορθώσει αυτό που δεν έχει συμβεί τα τελευταία 5 χρόνια από το σημερινό δημοτικό συμβούλιο>>.
Τι λέει ο κ. Άφκος; Ότι η σημερινή δημοτική αρχή εδώ και 5 χρόνια δεν έκανε τίποτα. Όμως ο κ. Άφκος την κριτική αυτή την αποδεικνύει πλήρως στην συνέχεια. Η αδράνεια είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα υπανάπτυκτων λαών και κοινωνιών (Σιέστα την λένε οι Μεξικάνοι, άστο γι αύριο αδελφέ το λέμε εμείς) .
2. <<Σε πολλές περιπτώσεις, κατά τις οποίες επισκεφτήκαμε τις συνεδριάσεις του συμβουλίου κατά το διάστημα αυτό των πέντε χρόνων, ο τουρισμός δεν αποτελούσε θέμα προτεραιότητας της ημερήσιας διάταξης των συνεδριάσεων και σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν περιελάβανε καθόλου τις συζητήσεις τους>>.
Τι λέει λοιπόν ο επιχειρηματίας; Ότι οι απόψεις των επιχειρηματικών δεν λαμβάνονται υπόψη από τους θεσμούς αυτού του τόπου (γραφειοκρατική αντίληψη στην οργάνωση του κράτους, έτσι ορίζεται από τον κοινωνιολόγο Max Weber). Η κύρια πηγή ανάπτυξης για τον δήμο είναι ο Τουρισμός η τρέχουσα δημοτική αρχή αλλά και η προηγούμενη το αγνοεί (αναφέρεται σε χρονικό διάστημα πέντε χρόνων).
3. <<Αυτό είναι μια απογοήτευση για την επιχείρησή μου, (ξενοδοχείο 5 αστέρων του Afkos Grammos) και είμαι σίγουρος ότι θα είναι το ίδιο και για άλλες επιχειρήσεις του δήμου του Νεστορίου>>.
Εκφράζει εμφανώς την απογοήτευση και την πικρία του. Δεν ζήτησε να του στρώσουν κόκκινο χαλί, να του δώσουν το χρυσό κλειδί της πόλης, ούτε να τον ανακηρύξουν εθνικό ευεργέτη. Ζήτησε το αυτονόητο που οφείλει να κάνει κάθε δήμος και κάθε κυβέρνηση όπως συμβαίνει σ όλον τον κόσμο που επιδιώκει η μάλλον παρακαλεί για επενδύσεις. Την διαμόρφωση ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος υποδομών για την ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων.
4. <<Θα γνωρίζετε ότι είμαι ένας από τους 3 πρώτους Έλληνες Αυστραλούς που έχουν επενδύσει ξανά στην Ελλάδα και ειδικότερα την πόλη του Νεστορίου. Ο τουρισμός θα είναι ο σωτήρας της πόλης μας και αυτό θα επιτευχθεί μόνο με δράσεις και όχι μόνο με λόγια που ακούγαμε τα τελευταία 5 χρόνια>>.
Αυτό το θέμα είναι σοβαρό. Είναι μία από τις τρείς επενδύσεις στην χώρα από Έλληνες της Αυστραλίας. Οι περισσότεροι εδώ αυτό το αγνοούν και αυτό οφείλεται (προς τιμή του) διότι δεν το διαφήμισε από ταπεινότητα, ούτε ζήτησε ξεχωριστά προνόμια. Διαβλέποντάς μία μελλοντική προοπτική ανάπτυξης, η οποία τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει την βάση της περιφερειακής ανάπτυξης της Ε.Ε του παραδοσιακού τουριστικού εναλλακτικού τουρισμού επένδυσε αφενός γιατί έχει διορατικότητα αφετέρου διότι έχει μέσα του περισσότερο Ελλάδα από όλους μας. Αυτή είναι η έννοια του πατριώτη, του ευεργέτη του σύγχρονου ήρωα. Δυστυχώς όμως σ αυτήν την χώρα αυτή η έννοια του ξένου η του Έλληνα του εξωτερικού επιχειρηματία είναι ταυτόσημη με την έννοια του Καπιταλιστή, του άρπαγα, του κακού, που θέλει να εκμεταλλευτεί τους Έλληνες και να αρπάξει τον πλούτο της χώρας. Αφού έχει δει την επιχειρηματική ευκαιρία του τουρισμού δεν την κρατάει για τον εαυτό του. Την δημοσιοποιεί για την προσέλκυση κι άλλων ξένων η εγχώριων επενδύσεων στην περιοχή. Και κλείνω το σημείο αυτό με την επισήμανση ότι απαιτούνται δράσεις και όχι λόγια. Τι αποδεικνύει αυτό; Ότι σ αυτήν την χώρα είμαστε μόνο λόγια, δηλαδή κράτος και λαός της ΠΑΠΑΡΟΛΟΓΙΑΣ.
5. << πρέπει να εστιάσετε επειγόντως στον τουρισμό στις υποδομές του τουρισμού, διδασκαλία, στην αποκατάσταση των παλιών σπιτιών των μεταναστών της πόλης που βρίσκονται στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Ευρώπη>>.
Επισημαίνει λοιπόν ο κ. Άφκος αυτό που ορίζει και η UNESCO,ότι η τοπική ανάπτυξη το marketing place, που οδηγεί στο branding place, μίας περιοχής είναι το μοντέλο της ζώσας Πολιτιστικής κληρονομιάς. Την διασύνδεση των φυσικών περιβαλλοντικών πόρων με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά για την επίτευξη διεθνούς ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της περιοχής αλλά και της χώρας. Μάθε λοιπόν κ Άφκο ότι εγώ αυτό το λέω το γράφω το υποστηρίζω, το συμβουλεύω εδώ και είκοσι χρόνια. Το μόνο που εισέπραξα ήταν απειλές, διασυρμό, καταρράκωση της προσωπικότητας μου δημοσίως απ όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ίσως η επιστολή σου αποτελέσει την αλλαγή της πορείας της περιοχής και γιατί όχι και της χώρας. Μάλιστα έγραψα πρόσφατα και βιβλίο για την Τέχνη της γούνας ώστε μέσω αυτού να δημιουργηθεί το Marketing Place και το Branding place, της γούνας που είναι μέρος του συνολικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της περιοχής και βασικό στοιχείο ώστε να αποτελέσει η περιοχή ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ.
6. <<αυτό θα δημιουργήσει επίσης ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους>>.
Σημειώνει ότι η ανάπτυξη αυτού του τύπου της περιοχής θα δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους της περιοχής. Αποδεικνύεται ότι η κρατιστική δομή διαχείρισης του κράτους είναι η αιτία που δεν υπάρχουν ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους και είναι η κύρια αιτία της φυγής των νέων στο εξωτερικό.
7. <<Είναι σημαντικό να ασκήσετε άμεσα το συμβούλιο λειτουργώντας με αποτελεσματικότητα>>,
Βασική παράμετρος για την επιτυχία ενός ηγέτη του ιδιωτικού η του δημόσιου τομέα είναι η Αποφασιστικότητα. Εμείς εδώ άλλα λέμε πριν της εκλογές και άλλα κάνουμε μετά τις εκλογές (έλλειψη αποφασιστικότητας η άλλη μία απόδειξη της Πολιτικής παπαρολογίας).
8. <<Διαφάνεια>>
Σωστά επισημαίνει ο επιχειρηματίας την διαφάνεια. Με το σύνθημα αυτό έπεσε το κομμουνιστικό καθεστώς στην Πολωνία (Βαλέσα) και στην Ρωσία (Γκρομπατζόφ). Η διαφάνεια αποτελεί το βασικό γνώρισμα μίας σύγχρονης και αναπτυγμένης χώρας.
9. << και χωρίς φόβο για την επίτευξη των πιθανών αποτελεσμάτων>>.
Η αποβολή του φόβου. Η άσκηση της εξουσίας μέσω του φόβου είναι γνώρισμα των ολοκληρωτικών συστημάτων. Λάθη μπορεί να γίνουν οι διαφανείς και σύγχρονες κοινωνίες μαθαίνουν από τα λάθη τους.

10. <<ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ. Καλή τύχη με τις εκλογές σας>>.
Και κλείνει λέγοντας ότι αν θέλουμε να γίνουμε παγκόσμιος προορισμός πρέπει να αποκτήσουμε διεθνές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αποκτάται με την τήρηση των εντολών όπως τις κωδικοποίησα.
Αυτές οι 10 εντολές όπως τις κωδικοποίησα και τις ανάλυσα, θα πρέπει να γίνουν κάδρο σ όλα τα υπουργεία και τα Επιμελητήρια της χώρας, κάτω από το εικόνισμα του Χριστού (δεν ξέρω αν υπάρχει πλέον στις δημόσιες υπηρεσίες). Αποδεικνύεται ότι ο γιαλός δεν είναι στραβός. Εμείς δεν αρμενίζουμε στραβά προς τα βράχια πάμε ολοταχώς. Με την ευκαιρία αυτή επιβάλλεται να θεσπιστεί από το Υπ. Παιδείας ημέρα Επένδυσης. Όπως υπάρχει η ημέρα της Αποταμίευσης. Διαγωνισμός με θέμα την Επένδυση και τις δέκα εντολές που αναφέρω. Χορηγός του βραβείου η Ένωση Επιμελητηρίων της Ελλάδος για όλες τις βαθμίδες του σχολείου. Δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, πανεπιστήμιο. Γιατί ΧΩΡΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ ΟΥΤΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.

Νίκος Ρίζος

 

 

 

 

 

1 σχόλιο

  1. Αγαπητέ, στην πόλη του Νεστορίου ζούμε 350 μόνιμοι κάτοικοι, το 70% των οποίων συνταξιούχοι.

Σχολιάστε

Η διευθυνση email σας ΔΕΝ θα δημοσιοποιηθεί(ενημερωθείτε για την πολιτική ανάρτησης σχολίων στο fouit.gr απο εδώ) *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.