Ελλάδα

Το «περέκ» του Αγίου Αντωνίου κράτησε όρθιες στην κρίση τις γυναίκες της ορεινής περιοχής της Θεσσαλονίκης

Η Κατερίνα Καλαϊτζίδου είναι μητέρα τριών παιδιών και πριν από τέσσερα χρόνια τόσο η ίδια, όσο και ο σύζυγός της, έμειναν δίχως εισόδημα. Έχασαν τις θέσεις εργασίας τους και βρέθηκαν άνεργοι και οι δύο, να προσπαθούν να συντηρήσουν την οικογένειά τους. Η λύση στο οικονομικό πρόβλημά τους, αλλά και στο πρόβλημα πολλών ακόμα οικογενειών της περιοχής στην ορεινή Θεσσαλονίκη, δόθηκε από τον Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραδοσιακών Προϊόντων Αγίου Αντωνίου.

Ο συγκεκριμένος γυναικείος συνεταιρισμός παρασκευάζει και διαθέτει στην αγορά, παραδοσιακά προϊόντα όπως το περέκ από φυλλωτά, ιβριστό (ποντιακό φαγητό), ζυμαρικά μακαρίνα, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και ο ετήσιος τζίρος του αγγίζει τις 130.000 ευρώ. Μάλιστα συγκαταλέγεται στους τέσσερις πιο επιτυχημένους συνεταιρισμούς της χώρας, είναι πρότυπο οργάνωσης και λειτουργίας και όπως αποδείχθηκε αποτέλεσε την καλύτερη απάντηση στην κρίση των τελευταίων ετών για πολλές οικογένειες της περιοχής.

«Για μένα ο συνεταιρισμός είναι δουλειά, υγεία και ελπίδα για το μέλλον»

«Πριν από τέσσερα χρόνια και εγώ και ο άνδρας μου μείναμε άνεργοι, δουλεύαμε σε δύο εργοστάσια τα οποία έκλεισαν σχεδόν ταυτόχρονα. Μείναμε χωρίς εισόδημα με τις ανάγκες των παιδιών να τρέχουν. Η κατάσταση ήταν πάρα πολύ δύσκολη», εξηγεί η κα Καλαϊτζίδου, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και ιδιαίτερα συγκινημένη περιγράφει πώς κατάφερε με την ένταξή της στον Συνεταιρισμό να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο. «Μπαίνοντας στον γυναικείο αγροτικό συνεταιρισμό, αισθάνθηκα ότι ανήκω κάπου. Για μένα ο συνεταιρισμός σημαίνει πάρα πολλά πράγματα, σημαίνει δουλειά, υγεία, αγάπη μεταξύ μας και ελπίδα για το μέλλον. Χρειάζεται συνεργασία και σκληρή δουλειά, αντέξαμε όμως στη κρίση και τώρα είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο», επισημαίνει η νεαρή μητέρα.

ΑΠΕ

Back to top button