Καστοριά

Ολυμπία Τελιγιορίδου στο Εθνος: “Επικράτηση της ΝΔ σημαίνει επιστροφή στην εποχή της λιτότητας” (συνέντευξη)

Αναπτυξιακή πορεία µε κοινωνική συνοχή ή νέο µνηµόνιο; Αυτό είναι το δίληµµα της κάλπης της 7ης Ιουλίου, τονίζει στο «Εθνος» η Ολυµπία Τελιγιορίδου, υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στον Νοµό Καστοριάς. Ειδικά για την περιφέρεια η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ σηµειώνει πως η πολιτική της κυβέρνησης στόχευσε στη δηµιουργία υποδοµών, και όχι µόνο στην παροχή υπηρεσιών.

Στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε µε σηµαντική διαφορά από τη Ν∆. Πώς µπορεί να ανατραπεί αυτό το αποτέλεσµα;

Από την εποµένη ηµέρα των ευρωεκλογών η Νέα ∆ηµοκρατία και οι επικοινωνιακοί µηχανισµοί που τη στηρίζουν επιχειρούν να διαµορφώσουν ένα κλίµα µη αναστρέψιµης επικράτησης του κυρίου Μητσοτάκη. Το µόνο που δεν µας έχουν πει µέχρι σήµερα είναι ότι οι εκλογές της 7ης Ιουλίου έχουν ήδη γίνει. Αυτό που ξεχνούν είναι αυτό το οποίο τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη οµιλία του στη Φλώρινα, ότι δηλαδή οι κάλπες είναι άδειες και θα γεµίσουν στις 7 Ιουλίου.

Όλοι και όλες γνωρίζουµε ότι ο χαρακτήρας των εθνικών εκλογών είναι εντελώς διαφορετικός από οποιαδήποτε άλλη αναµέτρηση. Στις εθνικές εκλογές η ψήφος αφορά στη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό που καλούνται να επιλέξουν µε την ψήφο τους οι πολίτες είναι το ποιος θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στην επόµενη τετραετία. Εµείς αναδεικνύουµε και θα συνεχίσουµε µέχρι την ώρα που θα ανοίξουν οι κάλπες τα πραγµατικά διλήµµατα και τις αληθινές διαχωριστικές γραµµές ανάµεσα στα δύο προγράµµατα που θα αναµετρηθούν σε αυτές τις εκλογές.

Από τη µια πλευρά είναι το δικό µας πρόγραµµα που εγγυάται τη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της οικονοµίας µε κοινωνική συνοχή και φροντίδα για τις ανάγκες των πολλών, και από την άλλη το πρόγραµµα του κυρίου Μητσοτάκη που εξαγγέλλει την επιστροφή στην εποχή της λιτότητας για τους πολλούς, την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών δικαιωµάτων και την ασυδοσία των λίγων προνοµιούχων εις βάρος της κοινωνίας. Κατά συνέπεια, η διαφορά θα καλυφθεί αν οι πολλοί συνειδητοποιήσουν την ανάγκη να υπερασπίσουν την ποιότητα της ζωής τους, τα δικαιώµατά τους και τη θετική προοπτική της χώρας, και αν αποκρούσουν την επικοινωνιακή προπαγάνδα της οικονοµικής ολιγαρχίας που υπηρετεί το πρόγραµµα του κυρίου Μητσοτάκη.

Ποια είναι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές και ποιο είναι το δίληµµα που θέτει;

Το δίληµµα είναι ένα: Ή θα προχωρήσουµε στο µέλλον µε τον Αλέξη Τσίπρα για µια δίκαιη ανάπτυξη ή θα γυρίσουµε στη νεοφιλελεύθερη «συνταγή» του κυρίου Μητσοτάκη και σε νέο µνηµόνιο. Και αυτό δεν είναι κινδυνολογία. Ο κύριος Μητσοτάκης έχει δεσµευτεί για µια πολιτική που θα οδηγήσει, και µάλιστα πολύ σύντοµα, σε κατάρρευση τη δυνατότητα του κράτους να ανταποκριθεί στις βασικές υποχρεώσεις του απέναντι στην Υγεία, την Παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση και την προστασία των πολιτών. Η εφαρµογή αυτής της πολιτικής θα οδηγήσει όχι σε έναν «παράδεισο επενδύσεων», όπως υπόσχεται, αλλά σε ένα νέο κοινωνικό ρήγµα, και θα καταστήσει τη χώρα και πάλι ευάλωτη στις πιέσεις των αγορών. Η βέβαιη κατάληξη µιας τέτοιας πορείας θα είναι ένα νέο µνηµόνιο.

Η περιφέρεια και τα ζητήµατά της ποιον ρόλο έχουν στο πρόγραµµα του ΣΥΡΙΖΑ;

Στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας αποδείξαµε µέσα σε εξαιρετικά δύσκολες δηµοσιονοµικές συνθήκες ότι η ελληνική οικονοµία έχει και δυνάµεις και αντοχές, αρκεί να υπάρχει ένας στρατηγικός σχεδιασµός και η πολιτική αποφασιστικότητα για την εφαρµογή του. Επιλογή µας είναι αυτός ο σχεδιασµός να στηρίζεται στην ισόρροπη ανάπτυξη όλων των τοµέων της παραγωγικής δραστηριότητας και όλων των περιφερειών της χώρας, γιατί αυτό είναι το µεγάλο συγκριτικό µας πλεονέκτηµα, η πολυµορφία των παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Αλλωστε, η βασική αιτία που µας οδήγησε στην κρίση ήταν ότι οι προηγούµενες κυβερνήσεις επέλεξαν ένα πρότυπο ανάπτυξης που βασιζόταν σχεδόν αποκλειστικά σε µια οικονοµία «παροχής υπηρεσιών», καταστρέφοντας και τον πρωτογενή τοµέα και τη µεταποίηση και το εµπόριο προς όφελος ολιγοπωλιακών, κατά κανόνα, πολυεθνικών συµφερόντων. Χωρίς την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, χωρίς την επιστροφή στον πρωτογενή τοµέα, χωρίς τη στήριξη στη µικρή και µεσαία επιχειρηµατικότητα, η Ελλάδα είναι καταδικασµένη να µετατραπεί σε µια χώρα-τουριστικό θέρετρο, µε την προστιθέµενη αξία να την καρπώνονται οι γνωστοί «επενδυτές» στους οποίους αναφέρεται το πρόγραµµα της ∆εξιάς.

Εµείς δώσαµε συγκεκριµένα δείγµατα γραφής σε όλη την Ελλάδα για το πώς εννοούµε την περιφερειακή ανάπτυξη. Και ιδιαίτερα στην Καστοριά, που είχε εγκαταλειφθεί για δεκαετίες στην τύχη της, είµαι υπερήφανη, γιατί συνέβαλα µέσα στην τετραετία αυτή ώστε να ξεκινήσουν έργα που οδηγούν σε µια νέα προοπτική. Η δροµολόγηση της σύνδεσης της Καστοριάς µε το σιδηροδροµικό δίκτυο, η δηµιουργία πέντε πανεπιστηµιακών τµηµάτων, έργα στον πρωτογενή τοµέα, όπως αρδευτικά κ.λπ., αλλά και η έγκριση για την παροχή φυσικού αερίου από τον TAP , είναι µερικά από τα έργα αυτά. Παράλληλα στηρίξαµε τον τοµέα της γουνοποιίας, όπως µε τη νοµιµοποίηση του Εκθετηρίου, και είναι σαφής η βελτίωση των υποδοµών στην υγεία µε την αναβάθµιση του νοσοκοµείου Καστοριάς και τη λειτουργία του Κέντρου Αποκατάστασης. Επίσης, έχει γίνει η βελτίωση των σχολικών κτιρίων, των αθλητικών εγκαταστάσεων και πολλά άλλα. Πιστεύω πως οι πολίτες καταλαβαίνουν τη διαφορά της δικής µας διακυβέρνησης και θα στηρίξουν τη συνέχιση αυτής της προσπάθεια.

ethnos.gr

Back to top button