ΚαστοριάΠρόσωπατελευταίες ειδήσεις

Μάρκος Κύρης: Ο Ελληνοκαναδός ηθοποιός με καταγωγή από την Καστοριά που έπαιξε σε 20 ταινίες του Χόλυγουντ δίπλα στον Νίκολας Κέιτζ (συνέντευξη – trailer)

Greek Canadian actor Marco Kyris in Kefallonia island.

Ο Ελληνοκαναδός ηθοποιός Μάρκος Κύρης εργάστηκε για μια δεκαετία και σε είκοσι ταινίες με τον δημοφιλή Αμερικανό ηθοποιό Νίκολας Κέιτζ. Στην ταινία “Uncaged: A Stand-in Story” παρουσιάζεται το ταξίδι του στον κόσμο του θεάματοs

Του Πάνου Αποστόλου

Ο Μάρκος Κύρης γεννήθηκε ως Ευρύμαχος Κυριακάκης στο Τορόντο, την πόλη του Καναδά με την μεγαλύτερη ελληνόφωνη κοινότητα της χώρας.

“Οι γονείς μου έφτασαν στον Καναδά με το καράβι, συναντήθηκαν στο Τορόντο μέσω φίλων και παντρεύτηκαν”.

Η μητέρα του Μάρκου καταγόταν από την Καστοριά. Αφού μετανάστευσε στον Καναδά βοήθησε τις δύο αδελφές και τη μητέρα της να κάνουν το ίδιο ταξίδι στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Η γιαγιά του ήταν επίσης από την Καστοριά και ο παππούς του ήταν Έλληνας της Κωνσταντινούπολης.

“Ο πατέρας μου έζησε στη Λαμία, είχε επτά αδέλφια και έφτασε στον Καναδά το 1957. Βοήθησε δύο από τα αδέρφια του να μεταναστεύσουν στο Τορόντο, ένα εγκαταστάθηκε στην αμερικανική πόλη Clearwater της Φλώριντα και τα υπόλοιπα παρέμειναν στη Λαμία”.

Μεγαλώντας στο Τορόντο

Η οικογένεια του Μάρκου άνοιξε ένα κατάστημα τροφίμων και ποτών, ένα “μπακάλικο” όπως λέει στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας SBS.

Το μαγαζί λειτούργησε για 22 χρόνια στο Greektown όπου συνεχίζει να ζει μεγάλος αριθμός Καναδών ελληνικής καταγωγής που αποτελούν την μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα της περιοχής.

“Οι γονείς μου δεν έμαθαν ποτέ αγγλικά, ούτε οδήγησαν αυτοκίνητο και παρέμειναν στον περιοχή μέχρι το θάνατό τους”, λέει ο Κύρης στο SBS Greek.

Καριέρα στον κινηματογράφο

Ο Κύρης λέει ότι δεν είχε σκεφτεί ποτέ να γίνει ηθοποιός και το επεδίωξε μόνο όταν μετακόμισε στο Λος Άντζελες στα μέσα της δεκαετίας του ’80.

“Δεν υπήρχε κάποιος ηθοποιός που να με είχε εμπνεύσει να ασχοληθώ με την υποκριτική. Αλλά με γοήτευε ο λαμπερός κόσμος της τηλεόρασης και του κινηματογράφου και τότε αποφάσισα να δοκιμάσω την τύχη μου”.

Πήρε μαθήματα υποκριτικής, αν και συνέχισε να εργάζεται σε εστιατόρια μέχρι να βρεθεί κάποια επαγγελματική ευκαιρία.

Δουλεύοντας με τον Νίκολας Κέιτζ

Ο Μάρκος συνειδητοποίησε ότι ήταν πολύ δύσκολο να εισέλθει στην βιομηχανία του θεάματος. Επέστρεψε στο Τορόντο, γράφτηκε σε ένα γραφείο ταλέντων όπου του προτάθηκε να εργαστεί με τον γνωστό Αμερικανό ηθοποιό Νίκολας Κέιτζ.

“Το 1994, πήρα την πρώτη μου δουλειά δίπλα στον Κέιτζ. Τον αντικαθιστούσα σε σκηνές, όπως το απαιτούσε ο σκηνοθέτης και η πλοκή της ταινίας”.

Hollywood stars Nicolas Cage (L) and Penélope Cruz (R) with Greek Canadian actor Marco Kyris (middle) in Kefallonia island.

Στα γυρίσματα της ταινία “Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι” στην Κεφαλλονιά

Στην Κεφαλλονιά για το “Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι”

Το 2001, ο Νίκολας Κέιτζ ήταν ο πρωταγωνιστής στην ταινία “Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι” του διάσημου σκηνοθέτη Τζον Μάντεν, μια ταινία που αποτίει φόρο τιμής στους χιλιάδες Ιταλούς στρατιώτες που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές στην Κεφαλλονιά το Σεπτέμβριο του 1943.

Τα γυρίσματα έγιναν το ελληνικό καλοκαίρι του 2000 και ο Κύρης λέει στο SBS Greek ότι ο Κέιτζ λάτρεψε το νησί, τις παραλίες του και το ελληνικό φαγητό.

“Κάναμε γυρίσματα σε θερμοκρασίες 40 βαθμών Κελσίου, αλλά ήμασταν αφοσιωμένοι στη δουλειά μας”.

Επί του παρόντος, είναι απασχολημένος με τις παραγωγές του στον Καναδά και στο Λος Άντζελες.

 

 

 

Back to top button