Γρεβενά

Γρεβενά: Παίρνουν τα βουνά για να κυνηγήσουν… αστέρια

Οι ίδιοι δεν είναι “σκοτεινοί” τύποι, είναι βέβαιο όμως πως τους αρέσουν οι σκοτεινοί τόποι. Η αγάπη τους γι΄ αυτό που κάνουν δεν εξυπηρετείται από το… άπλετο φως, αντίθετα, όσο πυκνότερο είναι το σκοτάδι, τόσο καθαρότερο και εντυπωσιακότερο είναι το αποτέλεσμα που επιδιώκουν.

Ο λόγος για τους ανά τη χώρα ερασιτέχνες αστρονόμους, που ψάχνουν πάντα μια καλή ευκαιρία για να επιτύχουν την ιδανική αστροπαρατήρηση. Τα τελευταία αρκετά χρόνια, μάλιστα, “δημιουργούν” ευκαιρίες για συναντήσεις, συζητήσεις, αστροπαρατηρήσεις και βεβαίως για αλληλεπίδραση, ανταλλαγή εμπειριών, επαφή με τη φύση και… διασκέδαση.

Μια τέτοια ευκαιρία αποτελούν οι ετήσιες εξορμήσεις που καθιέρωσαν οι ερασιτέχνες αστρονόμοι κυνηγώντας κάθε φορά, κάποια άλλη σκοτεινή βουνοκορφή ή βουνοπλαγιά της χώρας. Φέτος οργανώνεται η 13η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων (Π.Ε.Ε.Α).

Θα πραγματοποιηθεί 2-4 Αυγούστου στους Φιλιππαίους Γρεβενών, στον κατασκηνωτικό χώρο «Κουρούνας» (2 χλμ μετά το χωριό).

Διοργανωτής είναι ο Αστρονομικός Σύλλογος Δυτικής Μακεδονίας (έδρα Κοζάνη), σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας (έδρα Θεσσαλονίκη). Βάσει των μέχρι τώρα εγγραφών, οι διοργανωτές εκτιμούν πως θα ξεπεράσουν τους 800 οι συμμετέχοντες, πολλοί εκ των οποίων θα μείνουν σε δικές τους σκηνές καθώς τα διαθέσιμα δωμάτια σε ξενοδοχεία της περιοχής είναι περιορισμένα.

Το πρόγραμμα του τριημέρου, πέρα από τις νυχτερινές αστροπαρατηρήσεις περιλαμβάνει και ομιλίες ή παρουσιάσεις θεμάτων με ξεχωριστό ενδιαφέρον για μικρούς και μεγάλους, όπως είναι για παράδειγμα τα “μαθήματα” περί αστροφωτογραφίας τοπίου, που συνδυάζει την τέχνη της φωτογραφίας με την αστρονομία ή η ομιλία για “Του ουρανού τα παραμύθια”, που δίνει την ευκαιρία στους σύγχρονους νέους να γνωρίσουν παραμύθια σας εκείνα που άκουγαν τα παιδιά των αρχαίων Ελλήνων. Μέσα από τις ιστορίες του Περσέα, της Ανδρομέδας, της Κασσιόπης και της Μικρής και Μεγάλης Αρκτου, τα παιδιά στην αρχαιότητα γνώριζαν τον έναστρο ουρανό και μάθαιναν για τα αστέρια, τους πλανήτες, τα ζώδια, τον γαλαξία, τους κομήτες.

Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται και παρουσίαση – χρήση ενός λειτουργικού μοντέλου του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Συνοπτικό πρόγραμμα της συνάντησης φιλοξενείται στη διεύθυνση: https://www.astrodym.gr/sinoptiko-programma/

Μια σύντομη γνωριμία με τον χώρο και όσα πρόκειται να εξελιχθούν εκεί, μας κάνει ο Υπεύθυνος Τύπου του Αστρονομικού Συλλόγου Δυτικής Μακεδονίας, ο μαθηματικός Θεόδωρος Γεροντίδης. Όπως σημειώνει: “Το σημείο της συνάντησης (οι παλιές κατασκηνώσεις στην τοποθεσία Κουρούνα, 2 χλμ. έξω απ’ τους Φιλιππαίους), είναι ένα από τα τελευταία σκοτεινά μέρη της Ελλάδος. Διαθέτει τεράστιους χώρους για αστροπαρατήρηση (εκεί στήνονται περισσότερα από 100 τηλεσκόπια), αλλά και απομονωμένο χώρο, χωρίς καθόλου φως, για αστροφωτογράφηση. Πέραν αυτών υπάρχει και χώρος για την ουρανογραφία: εκατοντάδες άτομα ξαπλωμένα ανάσκελα ακολουθούν τα pointers που δείχνουν αστερισμούς κι αστέρια, νεφελώματα και γαλαξίες ενώ ακούνε (από ηχεία) τις πληροφορίες και τους μύθους που τα συνοδεύουν”. Και πέρα από την τροφή του μυαλού και της ψυχής, υπάρχει και τροφή για το στομάχι, με τα φημισμένα μανιτάρια των Γρεβενών να προσφέρονται στους για γαστριμαργικές περιπέτειες, σε διάφορους συνδυασμούς.

“Τα μέλη του συλλόγου μας εξυπηρετούν τον κόσμο (μόνιμους αλλά και επισκέπτες), τους κατευθύνουν, δίνουν πληροφορίες, βάζουν φίλτρα φωτός σε αυτοκίνητα, φακούς και κινητά και απασχολούν τα παιδάκια με χρήσιμα και διασκεδαστικά παιχνίδια” συμπληρώνει ο κ.Γεροντίδης, για να δώσει με λίγες αράδες το συμπυκνωμένο νόημα μιας τέτοιας εξόρμησης.

“Αλλά πέρα απ’ όλα αυτά, μπορεί κανείς απλώς ν’ απολαύσει μια εκδρομή, να μείνει μόνος κάτω από έναν τελείως διαφορετικό ουρανό απ’ αυτόν που έχουμε συνηθίσει στις πόλεις και να σκεφτεί- ή ακόμα καλύτερα να νιώσει-αυτό το διπλό θαύμα: τη μικρότητά μας μέσα στο αχανές Σύμπαν, αλλά και την σπουδαιότητά μας ως τα μόνα γνωστά όντα που διαλογίζονται πάνω σ’ αυτό!” επισημαίνει και προ(σ)καλεί τον κόσμο, να ζήσει μια τέτοια εμπειρία.

Ραντεβού στους Φιλιππαίους λοιπόν για αστροπαρατηρήσεις, αστροφωτογραφήσεις και γιατί όχι… ονειροπολήσεις!

*Όσοι επιθυμούν περισσότερα στοιχεία για την 13η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα:  www.astroexormisi.gr , από την οποία μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες για την περιοχή, τη διαμονή, τον κανονισμό συμμετοχής στη διοργάνωση κ.α.

ΑΠΕ

One Comment

  1. Τροφή του μυαλού και της ψυχής …. επί τέλους ποιότητα στις δράσεις, χωρίς θόρυβο και σκουπίδια …

Back to top button