Καστοριάφωτορεπορτάζ

Η Αρχόντισσα Καστοριά και οι σύγχρονοι “Βάρβαροι” (εικόνες αρχοντιάς και εικόνες ντροπής)

Η Αρχόντισσα Καστοριά είναι -κατά κοινή ομολογία- μια από τις πιο όμορφες πόλεις της χώρας. Η μαγευτική λίμνη που την περιβάλλει δημιουργεί απίστευτες εικόνες στα μάτια των κατοίκων της, αλλά και των τουριστών που την επισκέπτονται.

Στη μακραίωνη ιστορία της, γνώρισε πολιορκητές και  κατακτητές, πάντοτε όμως έβγαινε νικήτρια. Επιστρέφοντας και πάλι στο σήμερα, υπάρχουν άνθρωποι που μάχονται καθημερινά να την κρατήσουν ζωντανή, κόσμια και καθαρή. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν και οι σύγχρονοι “Βάρβαροι”, που εν καιρώ ειρήνης προσπαθούν να την καταστρέψουν.

Κάνοντας μια βόλτα στη Νότια παραλία, γαληνεύει η ψυχή σου από το τοπίο που αντικρίζεις. Κοιτώντας όμως πιο προσεκτικά τη λίμνη, τον δρόμο και τον πεζόδρομο, έρχεσαι αντιμέτωπος με εικόνες ντροπής και απέχθειας. Οι “Βάρβαροι” όπως όλα δείχνουν, πιστεύουν πως η Καστοριά είναι  το τσιφλίκι τους και πως η φύση μπορεί δια μαγείας να εξαφανίσει τα απορρίμματά τους, που με τόση ευκολία τα πετούν όπου τους βολέψει.

Πλαστικά μπουκάλια, τενεκεδάκια μπύρας και αναψυκτικών, καπάκια,  άδεια πακέτα τσιγάρων, αποτσίγαρα,  φελιζόλ, χαρτιά,  κολυμπούν στη λίμνη και κάνουν παρέα στις πάπιες και στους κύκνους. Ο πεζόδρομος είναι ένα μονοπάτι σκουπιδιών, με σπασμένους κάδους απορριμμάτων.

Συμπερασματικά, για όσους δεν γνωρίζουν ή αγνοούν ηθελημένα τους κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς, η πόλη της  Καστοριάς ΔΕΝ είναι χωματερή, οι δρόμοι ΔΕΝ είναι τασάκια και  η λίμνη ΔΕΝ είναι κάδος ανακύκλωσης.

«Ο κόσμος είναι ένας καθρέφτης και δίνει σε κάθε άνθρωπο την αντανάκλαση του δικού του προσώπου» William M. Thackeray, 1811-1863, Βρετανός συγγραφέας

Η Αρχόντισσα Καστοριά

 

 

Εικόνες ντροπής…

orizontespress.gr

One Comment

  1. Κανείς δεν ρίχνει σκόπιμα σκουπίδια στην λίμνη!! Ή αν αυτό συμβαίνει από κάποιους απολίτιστους δεν σημαίνει ότι η εικόνα της λίμνης πρέπει να είναι έτσι!!
    Όπως και να έχει διάφορα σκουπίδια της πόλης και από τον αέρα θα κατέληγαν εκεί!!
    Νομίζω ότι ο Δήμος θα πρέπει να διαθέτει υπηρεσία καθαριότητας της λίμνης ούτως η άλλως, αλλά και υπηρεσία αστυνόμευσης για μη αποδεκτή συμπεριφορά σχετική με όλα τα θέματα που αφορούν στην λίμνη!!

Back to top button