Καστοριά

Καστοριά – Συνταγή: Chocolate Drizzle Cake (Σοκολατίνα)

Η πιο νόστιμη σοκολατίνα που έχετε φάει ποτέ στην ζωή σας. Ζυγίζει πάνω από 4 κιλά, επομένως αξίζει η δοκιμή της! 

Του Σταύρου Βελλίδη

Ο βαθμός δυσκολίας είναι 2/5

Υλικά

14-16 κομμάτια

Για το παντεσπάνι:
10 μεγάλα αυγά
400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ. μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι)
60 γρ. κακάο Nestle Desert
2 βανιλίνες
2 πρέζες αλάτι
Για το σιρόπι:
300 γρ. νερό
300 γρ. ζάχαρη
120 γρ. κονιάκ
Για την μους σοκολάτα:
800 γρ. κουβερτούρα Nestle Desert 52% κακάο
400 γρ. φρέσκο γάλα
800 γρ. κρέμα γάλακτος 30-35% λιπαρά
Για την ganache
150 γρ. κουβερτούρα Nestle Desert
120 γρ. κρέμα γάλακτος
Για την διακόσμηση:
18 maltisers
1 παγωτό χωνάκι τεμαχισμένο διαγώνια (προαιρετικά)
ή ότι άλλο εσείς επιθυμείτε!

Εκτέλεση

1 νύχτα και 6 ώρες

  1. Εν αρχή, ετοιμάζουμε το σκεύος. Με την διάμετρο του τσερκιού η οποία είναι 24 cm, σχηματίζουμε με ένα μολύβι περιμετρικά τηη περίμετρο πάνω σε μια λαδόκολλα και το κόβουμε με το ψαλίδι. Στην συνέχεια κόβουμε δύο παραλληλόγραμμα φύλλα αλουμινόχαρτο τοποθετώντας τα σαν πάτο και διπλώνοντας έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί καλά !! Έπειτα, προσθέτουμε και το στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας πάνω από το αλουμίνοχαρτο, με την αντίθετη πλευρά που σχεδιάσαμε με μολύβι.

    Chocolate Drizzle Cake (Σοκολατίνα) φωτογραφία βήματος 1
    Chocolate Drizzle Cake (Σοκολατίνα) φωτογραφία βήματος 1
  2. Με την βοήθεια ενός πινέλου αλείφουμε το σκεύος με ηλιέλαιο περιμετρικά και στον πάτο με την λαδόκολλα.

  3. Το τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Εάν έχουμε στρογγυλό ταψί διαμέτρου 24 εκατοστά, παραλείπουμε την διαδικασία με το αλουμινόχαρτο και το έξτρα ταψί, κρατώντας μόνο το βήμα με την λαδόκολλα και με το άλειμμα.

    Chocolate Drizzle Cake (Σοκολατίνα) φωτογραφία βήματος 3
  4. Όλα τα υλικά για το παντεσπάνι, πρέπει απαραιτήτως να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ,το κακάο, τις βανιλίνες και το αλάτι. Ομογενοποιούμε με το σύρμα η το κουταλάκι να ενσωματωθούν ομοιόμορφα τα υλικά μεταξύ τους.

  5. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα του μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη, έως ότου δημιουργηθεί μια παχύρρευστη, άσπρη και αφράτη λευκή κρέμα.

  6. Ρίχνουμε τα κοσκινισμένα υλικά, ανακατεύοντας με μια μαρίζ μέχρι να γίνει ομογενές. Δεν χρειάζεται περιττό ανακάτεμα, γιατί θα γίνει σκληρό.

  7. Αδειάζουμε το μείγμα στο σκεύος και ψήνουμε για 1 ώρα – 1 ώρα και 5 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο !!! Μόλις είναι έτοιμο, αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά. Ξεφορμάρουμε με την αντίθετη κατεύθυνση του μαχαιριού και κατόπιν βγάζουμε την λαδόκολλα.

  8. Το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη μέχρι να καλυφθεί ολόκληρο και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 νύχτα. Εάν δεν έχουμε χρόνο, χρειάζεται οπωσδήποτε 6 ώρες να σταθεί! Διότι δεν θα κόβετε τόσο εύκολα.

  9. Μετά από τουλάχιστον 6 ώρες αναμονής, ετοιμάζουμε την κρέμα. Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια. Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα (όχι να κάψει) και ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα. Περιμένουμε 30 δευτερόλεπτα να μεταφερθεί η θερμότητα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.

  10. Βγάζουμε την κρέμα γάλακτος από το ψυγείο (πρέπει να είναι παγωμένη αλλιώς δεν θα γίνει ποτέ κρέμα). Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα του μίξερ σε μια μπασίνα ή μια λεκάνη μέχρι η υφή της να γίνει λίγο πιο πηχτή από το γιαούρτι, διότι εάν ανακατέψουμε περισσότερο, με το επιπλέον ανακάτεμα που που θα κάνουμε στην συνέχεια, θα κόψει ή θα γίνει πολύ σκληρή.

  11. Ενσωματώνουμε μέσα στην κρέμα την ganache (την κουβερτούρα με το γάλα) και ομογενοποιούμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο σαν χρώμα και ομογενές. Αφήνουμε στο ψυγείο έως να σφίξει. Αυτό χρειάζεται σίγουρα 30 λεπτά, ίσως και περισσότερο.

  12. Παράλληλα, βγάζουμε το παντεσπάνι από το ψυγείο. Κόβουμε λίγο την επιφάνεια να γίνει ίσια και ισομοιράζουμε το υπόλοιπο σε 4 ισόπαχους δίσκους.

  13. Κατόπιν, ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βράζουμε την ζάχαρη με το νερό. Μόλις αρχίζει να κοχλάζει, περιμένουμε 2 λεπτά και αποσύρουμε. Τέλος ρίχνουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε.

  14. Ήρθε η ώρα για συναρμολόγηση !! Κόβουμε τρείς παχιές λωρίδες λαδόκολλα. Σε μια περιστρεφόμενη βάση για τούρτες βάζουμε ένα στραγγισμένο πανί (αυτό βοηθάει να μην κουνιέται κατά την περιστροφή και το γλασάρισμα, ο δίσκος με την τούρτα..!!!) Βάζουμε τον τελικό δίσκο από πάνω του (αυτόν δηλαδή που θα μείνει τελικά η τούρτα) είτε χάρτινο, είτε της αρεσκείας μας. Ακουμπάμε πάνω του τις λαδόκολλες, σε σχήμα τρίγωνο.

  15. Ακουμπάμε το πρώτο παντεσπάνι. Σιροπιάζουμε πολύ καλά μέχρι όταν θα το αγγίζουμε να είναι μαλακό και ομοιόμορφα σιροπιασμένο, φροντίζοντας να φτάσει και για τα υπόλοιπα 3 παντεσπάνια.

  16. Με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, παίρνουμε περίπου το 1/5 της συνολικής κρέμας, ρίχνοντας την από πάνω, κάνοντας ταυτόχρονα περιστροφή του δίσκου για να μπορέσει έτσι να γίνει λεία με ίσια επιφάνεια.

  17. Ακουμπάμε το 2ο παντεσπάνι και συνεχίζουμε την διαδικασία με τα υπόλοιπα.

  18. Με την κρέμα που περίσσεψε, καλύπτουμε ολόκληρη την επιφάνεια και περιμετρικά της τούρτας, ισιώνοντάς με την σπάτουλα ζαχαροπλαστικής και γυρνώντας παράλληλα την περιστρεφόμενη βάση, ούτως ώστε όπως προείπαμε να γίνει λεία.

  19. Μόλις επιτύχουμε αυτό το αποτέλεσμα, την βάζουμε στην κατάψυξη για 2 περίπου ώρες.

  20. Μόλις περάσουν 2 ώρες, βγάζουμε από την κατάψυξη. και φτιάχνουμε την ganache. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος (όχι να κοχλάζει). Τεμαχίζουμε και ενσωματώνουμε την κουβερτούρα. Περιμένουμε μισό λεπτό να μεταφερθεί η θερμότητα και ομογενοποιούμε με μια μαρίζ.

  21. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει και ρίχνουμε αρχικά στο κέντρο της τούρτας και με την σπάτουλα ζαχαροπλαστικής ισιώνουμε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.

  22. Σε ένα κορνέ, βάζουμε την υπόλοιπη ganache πιέζοντας ελαφρά να πέφτει σαν σταγόνα, ακουμπώντας από την άκρη (την γωνία της τούρτας) και αφήνοντας να κυλήσει μέχρι το επιθυμητό σημείο. Η ποσότητα και η απόσταση από κάθε κυλήδα σοκολάτας, εξαρτάται από την ποσότητα και την πίεση που θα ασκήσουμε στο σημείο.

  23. Βέβαια, μπορούμε να παραλείψουμε το βήμα με την ganache και να διακοσμήσουμε όπως εμείς μπορούμε και επιθυμούμε ή ακόμη και να φτιάξουμε ένα mirror glaze (για αυτούς που προτειμούν περισσότερο γλυκιά και κομψότερη τούρτα).

  24. Τέλος προαιρετικά, τοποθετούμε τα Maltisers σε κάθε άκρη του κομματιού και κόβουμε το χωνάκι παγωτού διαγώνια, τοποθετώντας το στο κέντρο της τούρτας.

  25. Στην συνέχεια την βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξει και να ισορροπήσει η ganache για τουλάχιστον 30 λεπτά.

    Εν τέλει, μπορούμε να σερβίρουμε!

    Σας εύχομαι εν καρδιάς καλή απόλαυση διότι αξίζει με το παραπάνω να την δοκιμάσετε!

     

     

Back to top button