Ένας υπερήφανος Μακεδόνας-Βογατσιώτης του 19ο αι. (φωτο – βιβλίο)

Ο Αθανάσιος Ρουσόπουλος ήταν μια εξέχουσα φυσιογνωμία των ελληνικών γραμμάτων, καθηγητής Πανεπιστημίου του 19ου αιώνα, φιλόλογος και αρχαιολόγος.

Γεννήθηκε στο Βογατσικό της Καστοριάς το 1823. Σχολείο αρχικά πήγε στην Κωνσταντινούπολη και ύστερα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου και δίδαξε επί τετραετία. Το 1847 πήγε στην Γερμανία, υπότροφος του Βελλιείου κληροδοτήματος όπου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, Βερολίνου, και Γκέτιγκεν, φιλολογία και αρχαιολογία.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1853 όπου και διορίστηκε καθηγητής της φιλολογίας στο Α’ Γυμνάσιο Πατρών και το επόμενο έτος έκτακτος καθηγητής και αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο, όπου το 1860 ανέλαβε τακτικός. Ως καθηγητής της ελληνικής γλώσσας δίδαξε επί εικοσιτέσσερα χρόνια στην Ριζάρειο Σχολή. Δίδαξε επίσης στο Πολυτεχνείο περί του βίου των αρχαίων Ελλήνων.

Παραιτήθηκε από το Πανεπιστήμιο και ασχολήθηκε αποκλειστικά με φιλολογικές και αρχαιολογικές μελέτες.

Απεβίωσε την 1η Δεκεμβρίου 1898.

Παντρεύτηκε τη Λουίζα Murray και απέκτησε 9 παιδιά, μεταξύ των οποίων τον Όθωνα, ιδρυτή της Εμπορικής Ακαδημίας, μετέπειτα ΑΣΟΕΕ, τον Ρούσσο, καθηγητή της ελληνικής στην Ακαδημία ξένων γλωσσών στη Βουδαπέστη και διαδέχτηκε τον Χριστομάνο ως καθηγητής των ελληνικών της αυτοκράτειρας Σίσσυ της Αυστρίας, και τη Βέρθα, η οποία ασχολήθηκε με μεταφράσεις από τα γερμανικά και τα ιταλικά (εκδ. Ελευθερουδάκη) και επίσης εξέδωσε τους μύθους του Αισώπου στη Νέα ελληνική και συνέγραψε το βιβλίο “Η τροφή του αρρώστου”.

wikipedia

Στο βιβλίο του “ΠΕΡΙ ΖΑΜΟΛΞΙΔΟΣ” που εκδόθηκε στη Γοττίγη της Γερμανίας, αναφέρεται ως συγγραφέας Αθανάσιος Σεργίου Ρουσόπουλος, Μακεδών εκ Βογατσικού.

Διαβάστε το βιβλίο ΕΔΩ