Κόσμος

Brexit: Ξανά σε αχαρτογράφητα νερά μετά την πρώτη ήττα του Μπόρις Τζόνσον

Το άτακτο Brexit βγαίνει (;) από την… εξίσωση μετά την πρώτη αλλά βαρύτατη ήττα του Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή. Ραγδαίες οι πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία. Κρίσιμη και η σημερινή μέρα. Εκλογές στις 14 Οκτωβρίου θέλει ο Βρετανός πρωθυπουργός. Εκτός Συντηρητικού κόμματος οι αντάρτες που τάχθηκαν κατά του no deal Brexit. Ανάμεσά τους και ο εγγονός του Τσόρτσιλ!

Ο Μπόρις Τζόνσον ήθελε όσο τίποτα άλλο το «άτακτο» Brexit αλλά «λούζεται» ως πρωθυπουργός ό,τι έκανε όταν στη θέση του βρισκόταν η Τερέζα Μέι. Η πρώτη του κοινοβουλευτική ήττα ήταν πολύ βαριά και τώρα εκείνος απειλείνα οδηγήσει τη Βρετανία σε πρόωρες εκλογές στις 14 Οκτωβρίου, σχεδόν δυο εβδομάδες πριν από τη 31η του μήνα όταν η χώρα υποτίθεται πως θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τζόνσον είδε 21 «αντάρτες» του Συντηρητικούκόμματος να του γυρίζουν την πλάτη και θα αντιτίθενται στα σχέδιά του για no deal Brexit. Η πρώτη του αντίδραση ήταν να ανακοινώσει πως θα τους θέσει εκτός κόμματος και η επόμενη να «απειλήσει» με πρόωρες εκλογές.

Στην κρίσιμη χθεσινή (03.09.2019) ψηφοφορίαστη Βουλή των Κοινοτήτων για το νομοσχέδιοσχετικά με την αποτροπή ενός Brexit χωρίςσυμφωνία, το «χαστούκι» που δέχτηκε ο Μπόρις Τζόνσον ήταν ηχηρό. 328 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ του να «βγει» από το τραπέζι το «άτακτο» Brexit και μόλις 301 στήριξαν την κυβέρνηση. Ανάμεσα σε εκείνους που πάτησαν φρένο στο… όνειρο του Βρετανού πρωθυπουργού και οι 21 βουλευτές των Τόρις. Και το έκαναν παρά τις προειδοποιήσεις πως αν δεν ακολουθήσουν την κομματική γραμμή, θα διαγραφούν από την κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών και δεν θα είχαν ξανά τη δυνατότητα και είναι εκ νέου υποψήφιοι. Η απειλή έγινε… πράξη με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ τα ξημερώματα.

Ανάμεσα στους 21 αντάρτες των Συντηρητικών που είναι ο Νίκολας Σόουμς, ο εγγονός του θρυλικού ηγέτη της Βρετανίας Ουίνστον Τσόρτσιλ, καθώς και δύο πρώην υπουργοί Οικονομικών, οι Φίλιπ Χάμοντ και Κένεθ Κλαρκ, σύμφωνα με το Reuters.

Και τώρα, τι;

Διαβάστε την συνέχεια στο Newsit.gr

Back to top button