Καστοριά – συνταγή: Πελτές από κράνα (φωτογραφίες)

http://1.bp.blogspot.com/-d7qpJHbMDmY/ToIY6AqQw9I/AAAAAAAAAIo/2gOnJMom8Pw/s1600/CIMG2755.JPG

Σήμερα θα κάνουμε με τα κράνα κάτι διαφορετικό. Είναι ο πελτές. Είναι ένας τρόπος να διατηρήσουμε για πολύ καιρό όλες τις χρήσιμες για τον οργανισμό μας, ουσίες που έχουν τα κράνα, και να απολαμβάνουμε ένα πραγματικά εύγευστο γλυκό, πλούσιο σε άρωμα, χρώμα και γεύση όταν θέλουμε να γλυκαθούμε. Και για συνοδεία μόνο ένα ποτήρι κρύο νερό. Αλλά ας μην μακρηγορούμε, και ας προχωρήσουμε στη συνταγή μας:
 
ΠΕΛΤΕΣ ΑΠΟ ΚΡΑΝΑ
 
Υλικά:
1 κιλό κράνα
1 ξύλο κανέλας
χυμό από μισό λεμόνι
λίγη αρμπαρόριζα
1 1/2 κούπα ζάχαρη για 1 κούπα χυμό κράνων
Οδηγίες:
http://2.bp.blogspot.com/-cYb8KzM3cek/ToITkm3MRLI/AAAAAAAAAIU/E9ybXe56hyo/s1600/CIMG2749.JPG
Πρώτα- πρώτα, καλό είναι να αποστειρώσουμε τα βάζα που θα τοποθετήσουμε τον πελτέ. Στη συνέχεια, αφού καθαρίσουμε και ξεπλύνουμε καλά τα κράνα, τα βράζουμε να μαλακώσουν.
http://3.bp.blogspot.com/-wWgfKARGMmY/ToIUiuMUJ5I/AAAAAAAAAIY/4qLR3VsaZdQ/s1600/CIMG2750.JPG
Αφού βράσουν, τα πατάμε με το εργαλείο του πουρέ να βγάλουν όλους τους χυμούς και την σάρκα τους. Αν χρειαστεί, αν δηλαδή ο χυμός είναι πολύ πηκτός, συμπληρώνουμε με την απαραίτητη ποσότητα νερού και μετράμε σε κούπες την τελική ποσότητα του υγρού.
http://1.bp.blogspot.com/-xOQt5E9tTnA/ToIVj-mg8sI/AAAAAAAAAIc/uxOtR88baTw/s1600/CIMG2751.JPG
Σιγοβράζουμε σε κατσαρόλα τον χυμό, την ανάλογη πλέον ζάχαρη, την κανέλα, τον χυμό λεμόνι και την αρμπαρόριζα.
http://4.bp.blogspot.com/-W_z6ttg5jxc/ToIW3Z8a1nI/AAAAAAAAAIg/cPHppC-Tang/s1600/CIMG2752.JPG
Σιγοβράζουμε και κάπου κάπου ανακατεύουμε καλά, ώστε να μην «πιάσει» το γλυκό.
 
http://3.bp.blogspot.com/-1xmr6h76t78/ToIX73mjuhI/AAAAAAAAAIk/Bb8Ke9S0An8/s1600/CIMG2753.JPG
Ξαφρίζουμε για όση ώρα θα αφρίζει το γλυκό μας. Συνεχίζουμε το βράσιμο και το ανακάτεμα ώσπου να δέσει καλά το σιρόπι. Χρειάζεται λίγη υπομονή.
http://1.bp.blogspot.com/-d7qpJHbMDmY/ToIY6AqQw9I/AAAAAAAAAIo/2gOnJMom8Pw/s1600/CIMG2755.JPG
Αφού τελικά γίνει ένα πηκτό σιρόπι, τοποθετούμε στα καθαρά και στεγνά βάζα. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά. Την επόμενη μέρα, ο πελτές έχει σταθεροποιηθεί και τότε μόνο κλείνουμε τα βάζα με τα καπάκια τους. 
Δοκιμάστε το. Είναι πολύ εύκολο. Και πολύ υγιεινό, γιατί τα κράνα θεωρούνται από τους αρμόδιους επιστήμονες ιδανική τροφή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Και οι χρήσιμες ουσίες τους δεν καταστρέφονται με τον βρασμό. Και η ζάχαρη που περιέχει ο πελτές, κάνει πολύ γλυκιά αυτήν την διαδικασία. Σας εύχομαι να γλυκαθείτε.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Σχολιάστε

Η διευθυνση email σας ΔΕΝ θα δημοσιοποιηθεί(ενημερωθείτε για την πολιτική ανάρτησης σχολίων στο fouit.gr απο εδώ) *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.