Γιατί τα δάση βελανιδιάς, είναι η καλύτερη “αντιπυρική ζώνη” (γράφει ο Χρήστος Παύλου) φωτογραφίες

Το είχα γράψει και πέρσι με αφορμή την καταστροφική φωτιά στο μάτι.
Σήμερα αποφάσισα να γίνω ρεπόρτερ.
Οι φωτογραφίες είναι σημερινές σε μια περιοχή στο Σιδηροχώρι Καστοριάς. Στην ίδια περιοχή από τη μία πλευρά του δρόμου είναι το δάσος βελανιδιάς και από την άλλη ένα δενδροφυτευμένο δάσος πεύκου.
Αλήθεια ποτέ δεν κατάλαβα γιατί στην περιοχή μου που έχει βελανιδιές και οξυές όλες οι δενδροφυτεύσεις που έγιναν ήταν με πεύκα?????
Πριν 4 χρόνια έγινε μια μεγάλη δενδροφύτευση σε όλα τα γυμνά σημεία, πάλι με πεύκα. Σε ερώτηση μου στον αντιπεριφεριαρχη γιατί πάλι πεύκα, μου είπε ότι αυτό το αποφασίζει η δασική υπηρεσία.
Όλες οι πυρκαγιές που έχουμε κάθε χρόνο, είναι σε πευκοδάση. Αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές, να καταστρέφονται περιουσίες, να ξοδεύονται ανθρωποώρες πυροσβεστών και με τεράστιο οικονομικό κόστος!!!
Η μεγάλη απορία μου λοιπόν είναι γιατί τουλάχιστον στις πυρόπληκτες περιοχές δεν γίνεται δενδροφύτευση με βελανιδιές που δεν έχουν και κόστος, αρκεί να πετάξουμε τους καρπούς βελανιδιάς και η φύση από μόνη θα φροντίσει να αναπτυχθεί το δάσος, ή άλλα μη εύφλεκτα δένδρα.
Τα πευκοδάση είναι πυριτιδαποθήκες έτοιμες να εκραγούν, ξερά χόρτα, κλαδιά και κουκουνάρια μαζί με τη ρητίνη ότι πιο εύφλεκτο μείγμα.
Στις σημερινές φωτογραφίες δείτε από τη μια τη <νεκρή φύση > του πευκοδάσους και από την άλλη τον <ζωντανό οργανισμό > του δάσους βελανιδιάς. Να προσθέσω ότι έχει να βρέξει εδώ και 4 μήνες και ενώ στο πευκοδάσος βλέπουμε ξερά χόρτα, κλαδιά και κουκουνάρια, στο δάσος βελανιδιάς είναι καταπράσινο γιατί ανανεώνεται μόνο του από τα βελανίδια που πέφτουν!!!!
Γιαυτό και σπάνια και δύσκολα να πάρει φωτιά.
Λόγω του χόμπι μου των τελευταίων 10χρονων με τα άγρια μανιτάρια, είμαι σχεδόν καθημερινά μέσα στο δάσος και παρατηρώ τη ζωή του δάσους και έτσι είχα πάντα αυτή την απορία.
Θα ήθελα αν μπορεί κάποιος να μου δώσει κάποια λογική εξήγηση!
 

 

 

 

 

1 σχόλιο

  1. Φυτεύονται πεύκα γιατί αυτά πωλούνται από τα δασικά φυτώρια, είναι φθηνά και αντέχουν στην ξηρασία. Επίσης είναι εξαιρετικά εύφλεκτα και επικίνδυνα για σπίτια και ανθρώπους . Σαν δεύτερη εναλλακτική φυτεύονται ακακίες που είναι ξένο είδος προς την πανίδα της περιοχής . Θα έπρεπε να ξεκινήσει άμεσα η αντικατάσταση των πεύκων με δρυς, και κυρίως στον λόφο της Καλλιθέας

shares