Δυναμικό ξεκίνημα για τον Άκη Λιάμη (ρεπορτάζ – φωτορεπορτάζ)

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Καθημερινότητας καθάρισε…  τον Δήμο Καστοριάς σε λίγες εβδομάδες

Μόλις έξι εβδομάδες αρκούν για να φανερώσουν πως ο Δήμος της Καστοριάς σιγά-σιγά αλλάζει. Οι παρεμβάσεις σε θέματα καθημερινότητας και καθαριότητας είναι ορατές, φανερώνοντας παράλληλα την όρεξη και το μεράκι για δουλειά της νέας Δημοτικής Αρχής. «Κάνουμε το αυτονόητο»,  είπε λιτά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Άκης Λιάμης.

Ρεπορτάζ: Χρύσα Κοσμίδου

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας & Καθημερινότητας Άκη Λιάμη η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Καστοριάς έχει ενεργοποιηθεί στο 100%. Οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας βρίσκονται συνεχώς στους δρόμους, τόσο στην πόλη της Καστοριάς, όσο και στα γύρω χωριά «Η δουλειά γίνεται βάσει προγράμματος. Κάθε εβδομάδα προγραμματίζουμε για την επόμενη και εντάσσουμε σε αυτό τις έκτακτες ανάγκες, τις ανάγκες των συνδημοτών μας. Η ατζέντα μας είναι μεγάλη. Φανταστείτε ότι υπάρχουν αιτήματα δημοτών τουλάχιστον δύο ετών και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε όσον το δυνατό ταχύτερα σε αυτά».

Στην παρούσα φάση εργάζονται στην Υπηρεσία Καθαριότητας  45 άτομα ως μόνιμο προσωπικό, ενώ περίπου 20 εργάζονται με οχτάμηνη σύμβαση. Ο στόλος της  Υπηρεσίας είναι αρκετά παλιός «Όλα μας τα αυτοκίνητα λειτουργούν πλέον με τονωτικές ενέσεις. Λειτουργούν χάρη στη βοήθεια, στην προσπάθεια και στο φιλότιμο των υπαλλήλων. Χωρίς τους υπαλλήλους μας δεν θα καταφέρναμε τίποτα. Δίνουν τα πάντα στη δουλειά τους και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω και να τους συγχαρώ και δημόσια», δήλωσε ο κ. Λιάμης.

Σπασμένοι και καμένοι κάδοι

Ορισμένοι πολίτες, ζουν με την αντίληψη ότι οι κάδοι απορριμμάτων λειτουργούν και ως σάκοι του μποξ στους οποίους μπορούν να βγάλουν την οργή τους ή να επιδείξουν τη δύναμή τους. Άλλοι πιστεύουν πως είναι φτιαγμένοι από ένα ειδικό σούπερ υλικό, το οποίο δεν καίγεται, δεν λιώνει και γενικά δεν χαλάει.

Ο κ. Λιάμης  απηύθυνε έκκληση προς όλους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τους χειμερινούς μήνες  «Θα ήθελα να παρακαλέσω τους συνδημότες μας τώρα που θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν τις σόμπες και τα τζάκια, να μην ρίχνουν τις στάχτες τους εντός των κάδων απορριμμάτων, εάν δεν βεβαιωθούν 1000% ότι είναι σβηστές. Μπορούν να τις τοποθετήσουν για δυο μέρες στην αυλή τους ή στο μπαλκόνι τους και έπειτα να τις πετάξουν.  Τα πράγματα είναι απλά, οι πολίτες πρέπει να σέβονται την περιουσία που οι ίδιοι πληρώνουν».

 Περίεργες απαιτήσεις… αστείες καταστάσεις

Καμιά φορά, κάποιοι άνθρωποι συγχέουν τον υπάλληλο του Δήμου με τον προσωπικό τους υπάλληλο,  με αποτέλεσμα να έχουν περίεργες –εάν όχι τρελές- απαιτήσεις.

Εάν και μόλις 1,5 μήνα εκτελεί χρέη Αντιδημάρχου στον τομέα Καθαριότητας και Καθημερινότητας ο κ. Λιάμης, δεν του… έλειψαν τα ευτράπελα περιστατικά «Μας έχουν ζητήσει να πάμε να βοηθήσουμε σε μετακόμιση! Ένα άλλο περιστατικό που θυμάμαι έντονα, είναι να πάμε να περισυλλέξουμε τα απορρίμματα μέσα από το σπίτι ενός συνδημότη μας. Βέβαια, είναι κάποιες φορές που βοηθάμε στις πιο ειδικές απαιτήσεις. Δεν μπορούμε δηλαδή να μείνουμε αδιάφοροι σε ένα άτομο τρίτης ηλικίας το οποίο μας χρειάζεται. Είναι χρέος μας να το εξυπηρετήσουμε και ας μην είναι μέσα στα καθήκοντά μας».

Τις τελευταίες εβδομάδες οι υπάλληλοι του Δήμου Καθαριότητας, έχουν περισυλλέξει από τους δρόμους 200 στρώματα ύπνου, δεκάδες ντουλάπες, ψυγεία και πολλά ακόμα ογκώδη αντικείμενα «Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πως είναι παράνομο να πετάς ογκώδη αντικείμενα στους δρόμους και o Νόμος προβλέπει πρόστιμο όταν συμβαίνει αυτό», ενημέρωσε ο κ. Λιάμης.

 Η πιο “προσεγμένη” και η πιο… “απρόσεκτη” πλατεία του Δήμου Καστοριάς

Ο κ. Λιάμης δεν δίστασε να αποκαλύψει στο μικρόφωνο της εφημερίδας “Ορίζοντες” ποια πλατεία του Δήμου Καστοριάς την αντιμετωπίζουν οι κάτοικοί της ως χωματερή και ποια οι κάτοικοι την σέβονται σαν είναι το σπίτι τους  «Θα τολμούσα να πω πως  η πλατεία των Μανιάκων, αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν. Καθαρίζεται καθημερινά από τα συνεργεία του Δήμου, ωστόσο την επόμενη κιόλας μέρα την  βρίσκουμε σε κακό χάλι. Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους του ανθρώπους που συχνάζουν σε αυτή, να είναι πιο προσεκτικοί όσον αφορά τα απορρίμματά τους.  Είναι απαράδεκτο να πετιούνται τα σκουπίδια κατά μήκος της πλατείας και όχι εντός των ειδικών κάδων. Από την άλλη μεριά, η Πλατεία Ομονοίας είναι η πιο περιποιημένη και προσεγμένη, αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι τής περιοχής σέβονται τη γειτονιά τους, αλλά και τη δουλειά της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Όλοι μαζί πρέπει να κρατήσουμε το Δήμο μας καθαρό. Είναι υποχρέωση όλων μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι σεβασμός και προσοχή».

Αξίζει να σημειωθεί, πως το μικρό διάστημα που έχει αναλάβει καθήκοντα η νέα Δημοτική Αρχή έχουν καθαριστεί και πλυθεί οι πλατείες Ντολτσό, Ομόνοια, Βαν Φλήτ, η Νότια και η Βόρεια Παραλία. Επίσης κάθε Πέμπτη πλένονται οι κάδοι με το ειδικό πλυστικό μηχάνημα και είδηση αποτελεί το γεγονός  πως δεν είχαν πλυθεί καθόλου την τελευταία πενταετία «Γενικά ο κόσμος καταλαβαίνει την προσπάθειά μας και μας δίνει εύσημα. Φυσικά δεν επαναπαυόμαστε, αλλά συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά.  Ο Δήμαρχός μας Γιάννης Κορεντσίδης θέλει να προσφέρουμε τα μέγιστα στους συνδημότες μας. Τα μόνα παράπονα που ακούμε δεν αφορούν εμάς, ο κόσμος μας ρωτάει γιατί δεν γίνονταν όλα αυτά τόσα χρόνια. Δεν θέλουμε να επιρρίψουμε ευθύνες, εμείς κοιτάμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και να προχωρήσουμε μπροστά», κατέληξε ο κ. Λιάμης.

              

Περισσότερα στο orizontespress.gr

 

 

2 Σχόλια

  1. ΚΑΘΕΤΟΣ ΕΥΘΕΙΑ

    ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΕΣ ΠΠΟΛΕΙΣ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΟΦΟΡΑ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 07.30΄ πμ

  2. Η πρώτη εντύπωση που δίνει μια πόλη στους επισκέπτες της, είναι η καθαριότητα και η νοικοκυροσύνη.
    Το ίδιο βέβαια ισχύει και με τους μόνιμους κάτοικους, οι οποίοι αισθάνονται όμορφα στην καθημερινότητα τους αλλά και υπερήφανοι για την πόλη τους, όταν θέλουν να την δείξουν σε κάποιον.

    Σαν καινούργια δημοτική αρχή των μόλις 1,5 μηνών, ξεκινήσατε καλά κάνοντας το αυτονόητο που κάποιοι άλλοι το θεωρούσαν… βουνό.
    Επίσης εκτός από την καθαριότητα, θα πρέπει να κυνηγηθούν με μεγάλα πρόστιμα οι κάθε λογής ανοησίες που ο κάθε ανεγκέφαλος γράφει στους τοίχους της πόλης, κάνοντας μας να φαινόμαστε ζούγκλα.