Κόσμος

Σκληρές μάχες στη Β. Συρία με απώλειες εκατέρωθεν & χιλιάδες εκτοπισμένους

Σκληρές μάχες μαίνονται στην Βόρεια Συρία με την Τουρκία να συνεχίζει το σφυρόκοπημα στρατιωτικών θέσεων, όπως η ίδια υποστηρίζει, και τις κουρδικές δυνάμεις να απαντούν με πόλεμο ρουκετών σε τουρκικές πόλεις που βρίσκονται στη μεθοριακή γραμμή. 

Την ίδια στιγμή ο τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε νεά επίθεση απειλώντας πως η Άγκυρα θα στείλει 3.6 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία στην Ευρώπη, εάν η ευρωπαϊκές χώρες χαρακτηρίσουν την τουρκική επιχείρηση στη Συρία ως κατοχή ή εισβολή. Στο μεταξύ παγκόσμια είναι η ανησυχία για το μέλλον των φυλακισμένων τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει ότι η Τουρκία θα έχει ευθύνη μόνο για τους κρατούμενους τζιχαντιστές που βρίσκονται εντός της «ζώνης ασφαλείας» που θα δημιουργηθεί.

Δεύτερη ημέρα της επιχείρησης

Σϋμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τουρκικά στρατεύματα μαζί με συμμάχους Σύρους αντάρτες έχουν περικυκλώσει δύο συνοριακές πόλεις που κρατούν οι δυνάμεις των Κούρδων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Ο  Γιούσεφ Χαμόντ δήλωσε ότι οι πόλεις Ras al Ain και Tel Abyad έχουν περικυκλωθεί και πρόσθεσε ότι οι δύο πόλεις, όπου οι αραβικές φυλές είναι η πλειοψηφία των κατοίκων τους, είναι ένας από τους κύριους στόχους της τουρκικής στρατιωτικής εκστρατείας «για την εξάλειψη των κούρδων μαχητών του SDF που ελέγχουν την περιοχή και όπου η Άγκυρα λέει ότι θέλει να δημιουργήσει την λεγόμενη ασφαλή ζώνη».

Επιπλέον ο τουρκικός στρατός «απελευθέρωσε» από «τρομοκράτες» επτά χωριά κοντά στις συνοριακές πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και ένας εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων. Τα χωριά αλ Γιαμπισάχ και Τελ Φαντάρ ήταν τα πρώτα που «εκκαθαρίστηκαν από τρομοκράτες». Ακολούθησαν τα χωριά Μουσεϊρίφα, Νταμπάτ, Μπιρ Ασίφ και Χαμιντίγια στην Τελ Αμπιάντ και το χωριό Κίστο της Ρας αλ Αϊν, ανέφερε το Anadolu.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισήμανε πως η απειλή ασφαλείας, την οποία η Τουρκία λέει ότι αντιμετωπίζει από την παρουσία των Κούρδων μαχητών στα σύνορά της, θα εξαλειφθεί, εάν η περιοχή εκκαθαριστεί από τους αντάρτες. «Όταν φθάσουμε σε βάθος 30 χλμ στη ζώνη ασφαλείας, η τρομοκρατία θα έχει εξαλειφθεί» υπογράμμισε. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο πάνω από τη Συρία στο πλαίσιο της επιχείρησής της. «Έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε τον εναέριο χώρο» επισήμανε.

«Αυτός ο εναέριος χώρος δεν ανήκει στις ΗΠΑ. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ελέγχουν αυτόν τον εναέριο χώρο».

Απώλειες εκατέρωθεν

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους 8 άμαχοι, σκοτώθηκαν την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Από την πλευρά τους οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, υπό την ηγεσία των Κούρδων, γνωστοποίησαν ότι έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 9 άμαχοι από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας.

Στον αντίποδα τουλάχιστον 6 άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα μωρό 9 μηνών κι ένα κοριτσάκι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από τις ρίψεις ρουκετών και οβίδων από τη Συρία εναντίον τουρκικών παραμεθόριων πόλεων, έγινε γνωστό από τα γραφεία των κυβερνητών των πληγεισών επαρχιών στη νοτιοανατολική Τουρκία. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 45 τραυματίστηκαν στις επιθέσεις εναντίον των πόλεων Ακτσακαλέ και Τζεϊλανπινάρ, αναφέρει το γραφείο του κυβερνήτη της Σανλιούρφα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένα κοριτσάκι 11 ετών σκοτώθηκε από τα πυρά την ώρα που έπαιζε.

Ο τουρκικός στρατός εντόπισε και εξουδετέρωσε τους μαχητές του PKK και του YPG που στοχεύουν Τούρκους πολίτες, σημείωσε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, μετά τις επιθέσεις. «Η τρομοκρατική οργάνωση PKK/PYD-YPG διέπραξε άλλον ένα ειδεχθές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Σκότωσαν (τουλάχιστον) δύο αμάχους, μεταξύ αυτών ένα μωρό, σε μια επίθεση με οβίδες εναντίον της Ακτσακαλέ, μιας τουρκικής πόλης στα σύνορα με τη Συρία», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σε μήνυμά του στο Twitter.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες των PKK/PYD-YPG, που σκότωσαν αθώους πολίτες σήμερα και κατέστρεψαν τις θέσεις τους», προσέθεσε το υπουργείο. Την ίδια ώρα, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν σε πλήγματα εναντίον της συνοριακής πόλης Νουσαϊμπίν, όπως γνωστοποίησε το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας Μαρντίν.

Σύμφωνα πάντως με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την έναρξη της επιχείρησης «έχουν εξουδετερωθεί 109 τρομοκράτες» ενώ ο Μεβλούτ Τσαβόυσογλου ανακοίνωσε επίσημα τον πρώτο νεκρό τούρκο στρατιώτη.

Χιλιάδες εκτοπισμένοι

Ωστόσο, ο άμαχος πληθυσμός ζει για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια σε καθεστώς τρόμου. Η τουρκική εισβολή στη Συρία είναι η τρίτη από το 2016 και ανοίγει νέο μέτωπο στη σύρραξη, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 370.000 ανθρώπους και έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους από το 2011.

Την Πέμπτη το Παρατηρητήριο ανέφερε πως περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί, διαφεύγοντας από τους τομείς των συνόρων (με την Τουρκία), ιδιαίτερα από τις ζώνες του Ρας αλ-Αΐν και του Ντερμπασιγέ και κατευθύνονται προς εδάφη που βρίσκονται ανατολικότερα, προς την πόλη Χασακέ.

Ανησυχία για τους φυλακισμένους τζιχαντιστές του ISIS

Η έναρξη της επιχείρησης καταδικάστηκε από πολλές χώρες, που φοβούνται ότι θα επικρατήσει χάος που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δυναμική επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους και εκφράζουν ανησυχία για το τι θα γίνει με τους τζιχαντιστές που κρατούνται στις φυλακές.

Η Τουρκία θα έχει ευθύνη μόνο για τους κρατούμενους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται εντός της “ζώνης ασφαλείας” που σκοπεύει να εγκαθιδρύσει η Άγκυρα στη Συρία, με την ολοκλήρωση της στρατιωτικής της εισβολής, δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε ότι «η Τουρκία θα ζητήσει από τις χώρες, από τις οποίες οι φυλακισμένοι τζιχαντιστές προέρχονται, να τους επαναπατρίσει. Αν όχι, η Άγκυρα θα είναι υπεύθυνη να τους κάνει να λογοδοτήσουν».

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο αμερικανικός στρατός έχει ήδη μετακινήσει εκτός Συρίας ορισμένους τζιχαντιστές του ISIS που κρατούνταν από τις κουρδικές δυνάμεις, υπό τον φόβο ότι μπορεί να αποδράσουν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Την ίδια στιγμή, η Washington Post μετάδωσε ότι οι αμερικανές δυνάμεις έχουν υπό τον έλεγχό τους περίπου 40 άτομα που κατηγορούνται ότι πολέμησαν με τον ISIS. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Τραμπ, δύο από τους τζιχαντιστές που μεταφέρθηκαν από τις ΗΠΑ ανήκουν στην ομάδα με το προσωνύμιο “Beatles”, η οποία έλαβε το όνομά της καθώς αποτελείτο από μαχητές του ISIS βρετανικής υπηκοότητας.

Πάντως ανώτερος κούρδος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τις φυλακές.Ο Badran Jia Kurd ανέφερε στο Reuters ότι ο αριθμός των δυνάμεων ασφαλείας που φυλάσσουν τους κρατούμενους του IS θα πρέπει να μειωθεί καθώς οι τουρκικές δυνάμεις εντείνουν την επίθεση τους. ”Αυτή η επίθεση σίγουρα θα μειώσει και θα εξασθενήσει το σύστημα φύλαξης των μαχητών της Daesh στις φυλακές”, είπε, χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο για το Ισλαμικό Κράτος.

Νέες απειλές Ερντογάν στην Ευρώπη

Νέες απειλές εξαπέλυσε ο τούρκος πρόεδρος μετά την κριτική που δέχθηκε από σειρά ευρωπαϊκών κρατών αλλά και από τις Βρυξέλλες για την εισβολή στη Βορειοανατολική Τουρκία.

Η Άγκυρα θα στείλει 3.6 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία στην Ευρώπη, εάν η ευρωπαϊκές χώρες χαρακτηρίσουν την τουρκική επιχείρηση στη Συρία ως κατοχή ή εισβολή, ανέφερε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: “Θα ανοίξουμε τις πόρτες και θα στείλουμε 3.6 εκατομμύρια πρόσφυγες προς το μέρος σας”.

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε και εναντίον άλλων γειτονικών κρατών περιοχών για τη στάση τους.

Η επιχείρηση της Τουρκίας στην Βορειοανατολική Συρία έχει ως στόχο να συνεισφέρει στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας δήλωσε και πρόσθεσε πως η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να κοιταχθεί στον καθρέφτη όταν ασκεί κριτική στην τουρκική εισβολή. “Ποιος έφερε την Υεμένη στην κατάσταση που βρίσκεται τώρα;” διερωτήθηκε.  Η Αίγυπτος δεν μπορεί να ασκεί κριτική, “είναι δολοφόνος της δημοκρατίας στη χώρα της” ανέφερε σε άλλο σημείο, ενώ υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής στην επιχείρηση έχουν σκοτωθεί 109 κούρδοι μαχητές.

Τραμπ: Ο Ερντογάν να ενεργήσει με όσο πιο «λογικό» και «ανθρώπινο» τρόπο είναι δυνατό

«Η Τουρκία σχεδίαζε για πολύ καιρό να επιτεθεί στους Κούρδους. Αυτοί πολεμούν αιώνια», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση να πλήξει οικονομικά την Τουρκία αν δεν τηρήσει τους κανόνες.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου εξέφρασε την ευχή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ενεργήσει με όσο πιο «λογικό» και «ανθρώπινο» τρόπο είναι δυνατό, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση, εάν υπερβεί τα εσκαμμένα, ότι θα «αφανίσει» την τουρκική οικονομία.

«Δεν έχουμε στρατιώτες, ούτε Στρατό οπουδήποτε κοντά στην περιοχή της στρατιωτικής επίθεσης. Προσπαθώ να τερματίσω τους ΑΤΕΛΕΙΩΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ. Μιλώ και στις δύο πλευρές», είπε ο Τραμπ με tweet του.

«Κάποιοι θέλουν από εμάς να στείλουμε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή και να ξεκινήσουμε από την αρχή έναν καινούργιο πόλεμο. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Άλλοι λένε να ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΑΚΡΙΑ, αφήστε τους Κούρδους να πολεμήσουν τις δικές τους μάχες (ακόμη και με την οικονομική μας βοήθεια). Εγώ λέω, να πληγεί η Τουρκία πολύ σκληρά οικονομικά και με κυρώσεις αν δεν τηρήσουν τους κανόνες! Παρακολουθώ προσεκτικά», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

ΑΠΕ

Back to top button