Δαμασκηνόπιτα

Υλικά συνταγής

  • 10 φρέσκα δαμάσκηνα
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2/3 φλιτζανιού ξινόκρεμα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • Για το κραμπλ (κομματάκια τραγανής ζύμης)
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουταλιές βούτυρο, λιωμένο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Χτυπάτε τη ζάχαρη με το μίξερ μέχρι να αποκτήσετε ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέτετε τα αυγά, το αλεύρι, το μπέικιν, τη βανίλια, το αλάτι και την ξινόκρεμα και ανακατεύετε μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά. Μεταφέρετε το μείγμα σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος ή ταψάκι.
  2. Αφαιρείτε τα κουκούτσια από τα δαμάσκηνα και τα κόβετε στα δύο ή στα τέσσερα ανάλογα το μέγεθός τους. Τα μπήγετε στη ζύμη της πίτας μοιράζοντάς τα σε όλη την επιφάνεια.
  3. Ετοιμάζετε το κραμπλ, ανακατεύοντας τη ζάχαρη, το αλεύρι, το βούτυρο και την κανέλα. Σκορπίζετε μικρά μικρά κομματάκια από τη ζύμη αυτή στην επιφάνεια της πίτας. Ψήνετε τη δαμασκηνόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για περίπου 35 λεπτά.
Συμβουλή

Ξινόκρεμα-express: Ανακατέψτε 150 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρη με το χυμό ενός λεμονιού. Μ’ αυτό τον τρόπο η κρέμα πήζει άμεσα και μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε αμέσως. Αλλιώς σκεπάστε το μπολ και αφήστε το εκτός ψυγείου για 4-6 ώρες.

icookgreek.com

Σχολιάστε

Η διευθυνση email σας ΔΕΝ θα δημοσιοποιηθεί(ενημερωθείτε για την πολιτική ανάρτησης σχολίων στο fouit.gr απο εδώ) *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.