Τι ημέρες πέφτουν τα Ραγκουτσάρια 2020

Τα Ραγκουτσάρια είναι το τριήμερο εκδηλώσεων καρναβαλιού όπου η πόλη μας αποκτά ξεχωριστό χρώμα και πανηγυρική ατμόσφαιρα

Το όνομα και η καταγωγή αυτού του εθίμου εντοπίζονται στην κλασική αρχαιότητα, από την οποία μέσω Ρώμης (Saturnalia = γιορτές προς τιμή του Κρόνου) και Βυζαντίου μεταφέρθηκε στις μέρες μας. Είναι πολύ πιθανό το όνομα να προέρχεται από το λατινικό rogatores = ζητιάνοι, που πολύ εύστοχα ορίζει την ιδιότητα αυτού που συμμετέχει στην ομάδα των μεταμφιεσμένων. Υπάρχει δηλαδή η συνήθεια οι μεταμφιεσμένοι να ζητούν διάφορα δώρα από τα σπιτικά που επισκέπτονται σε ανταπόδοση της συνεισφοράς τους στην απομάκρυνση του κακού πνεύματος. Έτσι ακόμα και το όνομα, μας οδηγεί στον εντοπισμό του εθίμου στην αρχαιότητα.
Στα Ραγκουτσάρια παίρνουν μέρος σε «μπουλούκια», το καθένα με την δική του παραδοσιακή ορχήστρα χάλκινων, όλοι οι Καστοριανοί, άντρες και γυναίκες, μικροί και μεγάλοι, και μαζί τους χιλιάδες επισκέπτες, που γλεντούν επί τρία μερόνυχτα με χιλίων λογιών μεταμφιέσεις στους δρόμους της πόλης μέσα σε ένα αληθινό πανζουρλισμό.
Το παραδοσιακό καρναβάλι αρχίζει την ημέρα των Θεοφανίων (6 Ιανουαρίου) και ολοκληρώνονται στις 8 Ιανουαρίου (Πατερίτσα), ημέρα της Αγίας Δομινίκης, με την παρέλαση των καρναβαλιστών.
Τα Ραγκουτσάρια 2020 θα πραγματοποιηθούν Δευτέρα 6, Τρίτη 7 και Τετάρτη 8 Ιανουαρίου.

 

 

 

 

1 σχόλιο

  1. ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ !!!
    Ολες οι αλλες ονομασιες ειναι εμπορικες!!!