Καστοριά

Διαβάζοντας με θέα τη λίμνη της Καστοριάς

Ταξιδεύοντας λογοτεχνικάΓράφει η Αγγελίνα ΠαπαθανασίουΛίγο πριν αποχαιρετήσουμε την Καστοριά που σήμερα μας φιλοξένησε, θα ανεβούμε μέχρι τον Προφήτη Ηλία. Από αυτό το ξωκλήσι έχουμε θέα όλη τη βόρεια πλευρά της πόλης. Δίπλα σχεδόν στην εκκλησία υπάρχει ένα υπέροχο καφέ για να κάνουμε μια στάση και να απολαύσουμε τη θέα της λίμνης. Με φόντο τη λίμνη, θα σας παρουσιάσουμε τα βιβλία που επιλέξαμε για εσάς.

Πρώτη μας επιλογή, το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα «Τα μυστικά του βάλτου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται το 1907, όταν ο Μακεδονικός Αγώνας βρίσκεται στο απόγειό του και οι Έλληνες μακεδονομάχοι, καπετάν Άγρας και καπετάν Νικηφόρος, έχουν εξασφαλίσει σημαντικές επιτυχίες με τις οποίες υποστηρίζονται οι διωκόμενοι ελληνικοί πληθυσμοί.

Όμως, οι Βούλγαροι κομιτατζήδες αποδεικνύονται βίαιοι και σκληροί αντίπαλοι, και οι ηρωικοί Έλληνες αγωνιστές, προερχόμενοι από την ελεύθερη Ελλάδα, μαζί με τους ντόπιους, πρέπει να συνεχίσουν να μάχονται για να ανταπεξέλθουν σε έναν δύσκολο και άνισο αγώνα. Μέσα σε αυτά τα ιστορικά γεγονότα και δίπλα στα πραγματικά ιστορικά πρόσωπα, μπλέκονται και οι μυθοπλαστικοί χαρακτήρες – κυρίως τα παιδιά, ο Αποστόλης και το τρυφερό «Βουλγαράκι», ο Γιωβάν.

Η ιστορία, λοιπόν, και η διαπαιδαγώγηση σε υψηλά ιδανικά –της φιλοπατρίας, του θάρρους, της φιλαλήθειας και της αξιοπρέπειας– αλλά και η κατανόηση της ανθρώπινης φύσης, αποτελούν τον καμβά του ξεχωριστού αυτού ιστορικού μυθιστορήματος, που εκδόθηκε το 1937.

Επόμενο βιβλίο, «Η σπηλιά του δράκου» του Κώστα Στοφόρου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Φθινόπωρο στην Καστοριά. Μοιάζει με όνειρο, ειδικά αν εσύ και οι καλύτεροί σου φίλοι έχετε κερδίσει σε έναν διαγωνισμό και φιλοξενείστε στο καλύτερο ξενοδοχείο της πόλης.

Η παρέα των παιδιών που ανακάλυψε τον Κώδικα της Λέρου, την πέμπτη πόλη των Δωριέων στη Γκιώνα και ακολούθησε τα ίχνη του Ομήρου στη Χίο, μπλέκει σε μια κυριολεκτικά θανάσιμη περιπέτεια με φόντο τον «ανθό της λίμνης», όπως λένε την πόλη της Καστοριάς.

Η περίφημη Σπηλιά του Δράκου με τους σταλακτίτες και τις λίμνες της δεν είναι μόνο ένα από τα αριστουργήματα της φύσης. Κρύβει κι ένα μυστικό. Κάπου υπάρχει επίσης ένας θησαυρός κι ένα μοναδικό διαμάντι που πολλοί το λένε «καταραμένο». Όμως τα δώρα και οι θησαυροί καμιά φορά δεν είναι αθώα και δεν έχουν τη λάμψη που νομίζουμε…

Μέσα από την περιπέτεια και το μυστήριο, τα παιδιά και όλοι εμείς θα ανακαλύψουμε λαμπρές στιγμές αυτής της ξεχωριστής πόλης της Μακεδονίας, αλλά και την πιο σκοτεινή σελίδα της ιστορίας της, που αφορά τον διωγμό και την εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων από τους Ναζί.

Τελευταίο βιβλίο για σήμερα, «Το κορίτσι της Λίμνης» της Μαρίας Προδρόμου, από τις εκδόσεις Μάτι.

Το μόνο που επιθυμούσα ήταν να τον αγκαλιάσω, να συντονίσω το χτυποκάρδι του με το δικό μου, να γευτώ τα χείλη του κι ας έσβηνε έπειτα για πάντα μέσα σ’ αυτά η ανάσα μου. Μα δεν μπορούσα να το κάνω. Έτσι το μόνο που έκανα, ήταν να τον κοιτάξω και να επιτρέψω στο βλέμμα μου να του σιγοψιθυρίσει το “σ’ αγαπώ” που δεν μπορούσα με τίποτα να προφέρω. Και το έκανα. Μ’ όλη τη δύναμη της ψυχής μου…

Καστοριά, αρχές του 20ού αιώνα. Η Ρόζα, κόρη του μεγαλέμπορου γούνας Ευάγγελου Μαλτέζου, η οποία ζει με την οικογένειά της σε ένα πανέμορφο αρχοντικό πλάι στη λίμνη, περιμένει την αγαπημένη, πρώτη της ξαδέρφη, τη Μελισσάνθη, για να περάσουν μαζί τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η μοίρα όμως γράφει μόνη της στα δικά της τεφτέρια. Και σχεδιάζει σιωπηλά τα πάντα, κινώντας δειλά τα νήματα.

Στο 2010, η Νιόβη, συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων, κληρονομεί ένα αρχοντικό που βρίσκεται στην Καστοριά. Παγιδευμένη σε έναν κόσμο χωρίς έμπνευση και εκνευρισμένη από μια άσχημη κριτική για τα βιβλία της από το νέο συνέταιρο του εκδοτικού της οίκου, αποφασίζει να βάλει κάποιους να το ανακαινίσουν και να πάει να μείνει για λίγο εκεί, ούτως ώστε να μπορέσει να γράψει, αποδεικνύοντας έτσι την αξία της. Δεν γνωρίζει όμως πως το αρχοντικό κρύβει μια φοβερή ιστορία κι ένα τρομερό μυστικό που θα αλλάξει τη ζωή της για πάντα.

Ένα ημερολόγιο σε μια σοφίτα. Ένας έρωτας κρυφός και απαγορευμένος. Ένα τέλος απρόσμενο.

Άλλο ένα ταξίδι έφτασε στο τέλος του. Την επόμενη εβδομάδα ένας νέος προορισμός μας περιμένει να τον ανακαλύψουμε.

Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

thematofylakes.gr

Back to top button