ΕκδηλώσειςΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

Μεγάλο το ενδιαφέρον στην περιήγηση των προσφυγικών σπιτιών της Καλλιθέας (φωτογραφίες)

Όχι μόνο οι Καλλιθιώτες , αλλά και κάτοικοι από όλη την Καστοριά  συμμετείχαν στην πολύ ενδιαφέρουσα περιήγηση  στα διασωθέντα προσφυγικά σπίτια της Καλλιθέας, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής. Ξεναγός η κ. Βασιλική Παπαμαντζάρη.

Όπως αναφέρεται  στο βιβλίο του Πάνου Τσολάκη  “Ο Προσφυγικός Συνοικισμός της Καστοριάς”, που παρουσιάστηκε χθες στην πόλη μας, τα σπίτια που χτίστηκαν και δόθηκαν στους Απολλωνιαδίτες, από το 1930 μέχρι το 1932, ήταν 16 τετράγωνες μονοκατοικίες και 10 συμμετρικές διπλοκατοικίες. Από αυτά διασώζονται κάποια, στα οποία μας ξενάγησε η κ. Παπαμαντζάρη κρατώντας στο χέρι της το τοπογραφικό διάγραμμα του προσφυγικού συνοικισμού της Καλλιθέας και τη λίστα με τα ονόματα των κατοίκων του. Οι συμμετέχοντες την άκουγαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς μάθαιναν λεπτομέρειες για την αρχιτεκτονική των σπιτιών και την  καθημερινή ζωή των παλιών κατοίκων της περιοχής.

Η βόλτα αυτή στα στενά της Καλλιθέας  ανέσυρε μνήμες στους παλαιότερους και κυρίως στην κ. Αγγελική Παπαμαντζάρη, που με ιδιαίτερη γλαφυρότητα άρχισε να διηγείται ιστορίες από τα παιδικά της χρόνια και να ζωντανεύει στιγμές και εικόνες της παλιάς Καστοριάς. Ως γνήσια Μικρασιάτισσα άλλωστε, έδωσε ένα ακόμη μάθημα φιλοξενίας, προσφέροντας κεράσματα σε όσους συμμετείχαν στην ξενάγηση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ανάμεσα στους περιηγητές ήταν και μαθήτριες του Γυμνασίου και του Λυκείου, αποδεικνύοντας  ότι το καλύτερο μάθημα της Ιστορίας γίνεται βιωματικά!

ΦΟΥΙΤ

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Στην εκδήλωση για τον προσφυγικό συνοικισμό της Καλλιθέας (φωτογραφίες)

Back to top button