Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Καστοριά – Συνταγή: Βασιλόπιτα (φωτογραφίες)

Φίλοι μου, λίγες μέρες μόνο έμειναν για τον ερχομό του καινούριου χρόνου, και όλοι ευχόμαστε τα καλύτερα για το νέο που έρχεται. Και επειδή οι ευχές πιάνουν καλύτερα με κάτι φαγώσιμο, γι’ αυτό και ψάχνουμε να φτιάξουμε την πιο νόστιμη βασιλόπιτα. Που έχει και ιδιαίτερη σημασία στην παράδοσή μας. Πρωτοχρονιά δίχως βασιλόπιτα δε γίνεται, γίνεται;

Σήμερα θα σας παρουσιάσω την πιο νόστιμη και αγαπημένη βασιλόπιτα για να μοιραστούμε με τους αγαπημένους μας. Πρόκειται για γλυκιά, τύπου κέικ βασιλόπιτα.Όσοι όλα αυτά τα χρόνια τη έχετε δοκιμάσει στις εκδηλώσεις μας, έχετε ζητήσει επανειλημμένα τη συνταγή. Και… ιδού!

Πανεύκολη και με τις καλύτερες συστάσεις. Τις δικές σας. Παρόλα τα πολλά συστατικά της, είναι πανεύκολη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να επιστρατεύσετε είναι η φαντασία σας στη διακόσμησή της.

Ας δούμε πως γίνεται φίλοι μου.

Υλικά:

http://4.bp.blogspot.com/-IQfBY8z9DhU/VoBSmdTK4dI/AAAAAAAAGhA/JSQwLpsbH2o/s1600/SAM_2783.JPG
για το κέικ:

500γρ μαργαρίνη ή βούτυρο αγελάδας σε θερμοκρασία δωματίου

6 αβγά

4 κούπες ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

5 βανίλιες

1 κούπα καρυδόψιχα

1 κούπα αμυγδαλόψιχα

1 κούπα τριμμένησοκολάτα κουβερτούρα

1 κούπα σταφίδεςξανθές

1 κούπα τριμμένο ινδοκάρυδο

500γρ γιαούρτι στραγγιστό

2 κουταλάκια ξύσμα λεμονιού

2 κουταλάκια ξύσμαπορτοκαλιού

1/2 κούπαφρεσκοστιμμένο χυμό πορτοκάλι

1/2 κούπα φρεσκοστιμμένο χυμό λεμόνι

1 κιλό αλεύριπου φουσκώνει μόνο του

1 συσκευασία κόντιτα

για το γλάσο: (εφόσον το επιθυμείτε, το συνιστώ ανεπιφύλακτα, αυτό κάνω συνεχώς)

500γρ σοκολάτα κουβερτούρα

250γρ μαργαρίνη

250γρ γάλα φρέσκο

1 ποτήρι του κρασιού ζάχαρη

      Οδηγίες:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160oC. Η δοσολογία της συνταγής είναι για το μεγάλο ταψί του φούρνου.

Τρίβουμε στο μπλέντερ και ανακατεύουμε μαζί του ξηρούς καρπούς, το ινδοκάρυδο, τα κόντιτα και τη σοκολάτα. Χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ το βούτυρο ή μαργαρίνη με τη ζάχαρη ώσπου ν’ αφρατέψουν.

http://4.bp.blogspot.com/-CFdGZW5eIno/VoBSlxinzRI/AAAAAAAAGg8/6Ie7zOSkkyg/s1600/SAM_2784.JPG
Προσθέτουμε τις βανίλιες και τα ξύσματα και ανακατεύουμε.
http://4.bp.blogspot.com/-i6TaKQ9NiFQ/VoBSkeeYUoI/AAAAAAAAGg4/EWw4jBoEx8I/s1600/SAM_2786.JPG

Προσθέτουμε ένα- ένα τα αβγά, αφήνοντας να ανακατευτεί καλά το πρώτο πριν προσθέσουμε το επόμενο. Προσοχή! Δεν πολυχτυπάμε!

http://1.bp.blogspot.com/-vT-VUQ3gVuU/VoBTtiKm9jI/AAAAAAAAGhY/Fm6zrc7F6Tw/s1600/SAM_2788.JPG

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Εναλλάξ προσθέτουμε στη ζύμη μας το αλεύρι, τους χυμούς και το γιαούρτι.

http://4.bp.blogspot.com/-RFfF3I4uewY/VoBTtjiKYXI/AAAAAAAAGhU/bD1gzzZb8ew/s1600/SAM_2789.JPG
Ανακατεύουμε ίσα ίσα να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας, χωρίς να το χτυπήσουμε δυνατά.
http://3.bp.blogspot.com/-eyUJTiuQj2E/VoBTve2Jt9I/AAAAAAAAGhk/jiBiMYoCP90/s1600/SAM_2790.JPG
Στο τέλος ανακατεύουμε μέσα το μείγμα των ξηρών καρπών.
http://1.bp.blogspot.com/-uZ9Oy2lL8Gw/VoBUn5_KVtI/AAAAAAAAGhw/VlqwPKFx0SI/s1600/SAM_2791.JPG
Στο βαθύ ταψί του φούρνου στρώνουμε λαδόκολλα και απλώνουμε το μείγμα μας. Ψήνουμε 45- 60′. Βγάζουμε και αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει καλά.

http://4.bp.blogspot.com/-5MVf71rPULk/VoBUolow_fI/AAAAAAAAGh4/L-BtjrWhJDc/s1600/SAM_2792.JPG

Εν τω μεταξύ, σε φωτιά ανακατεύουμε να λιώσουν: η μαργαρίνη, η ζάχαρη και το γάλα. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τη σοκολάτα, ανακατεύοντας να λιώσει.

http://1.bp.blogspot.com/-OXMhaXi3j0c/VoBUpXJAqKI/AAAAAAAAGiA/qNO-o9O5znU/s1600/SAM_2793.JPG
Σε κάποιο σημείο του κέικ μπήγουμε το φλουρί μας (εγώ βάζω 1 ευρώ τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο), καλύπτουμε με το γλάσο παντού, και διακοσμούμε κατά την φαντασία μας.

Μαρία Παπαϊωάννου

masasoura.blogspot.com

 

 

Back to top button