Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Καστοριά – Συνταγή: Παστίτσιο (φωτογραφίες)

http://3.bp.blogspot.com/-DiAsb6RLVwQ/VOCwPp19n8I/AAAAAAAAEy0/uTrPGFRAdq8/s1600/SAM_2772.JPG

Παραδοσιακά, πολύ παραδοσιακά πάμε σήμερα στο τραπέζι μας. Όμως καμιά φορά, παίρνουμε τις γνώσεις μας ως δεδομένες, ξεχνώντας ότι η νέα γενιά δε γνωρίζει τρόπους- απλούς, όχι απαραίτητα δύσκολους. Έτσι, μετά από αρκετές ερωτήσεις νέων και ιδιαίτερα φοιτητών, θα δείξουμε και κάποια πολύ κοινά φαγητά που έχουμε στο ελληνικό τραπέζι μας, για να περνάνε οι γνώσεις από τη μια γενιά στην επόμενη. Και να μη θεωρούν ότι πρόκειται για δύσκολη υπόθεση. Ίσως στο παστίτσιο χρειάζεται λίγος χρόνος παραπάνω, αλλά, ε, όχι και δύσκολη υπόθεση πια. Ας δούμε όμως πως γίνεται:
Υλικά:
1/2 κιλό μακαρόνια για παστίτσιο (χοντρά)
2 κούπες τυρί φέτα χοντροκομμένο
1 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο
για τον κιμά:
1/2 κιλό κιμάς ανάμικτος (μοσχάρι- χοιρινό)
1 ποτήρι σάλτσα ή χυμός ντομάτας
1 κρεμμύδι μεγάλο
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
λίγο μαυροπίπερο
λίγη ρίγανη
μπεσαμέλ:
4 ποτήρια γάλα (1 λίτρο)
4 γεμάτα κουτάλια αλεύρι
4 αυγά
4 κουτάλια μαργαρίνη
1/2 κουταλάκι αλάτι
http://2.bp.blogspot.com/-GKlerMa5_R4/VOCsSvFxnEI/AAAAAAAAExY/ztjtuLLE3mY/s1600/SAM_2754.JPG
Οδηγίες:
Η δόση που σας γράφω είναι για ταψί 32νο. Μη μπερδεύεστε με τις φωτογραφίες, έχω ετοιμάσει εδώ τη μισή δόση. Α, και μην τρομάξετε με τα πολλά υλικά. Εύκολο είναι το φαγητό μας!

Βάζουμε τα μακαρόνια να βράσουν σε μπόλικο αλατόνερο και στραγγίζουμε όταν ετοιμαστούν.  Παράλληλα σοτάρουμε το κρεμμύδι που έχουμε ψιλοκόψει στο λάδι.

http://3.bp.blogspot.com/-kW2Ox5snyUk/VOCsSFYv3jI/AAAAAAAAExU/H78Ew9b07lM/s1600/SAM_2758.JPG

Μόλις μαραθεί το κρεμμύδι προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε κι αυτόν ώσπου να απορροφηθούν όλα τα υγρά του.

http://1.bp.blogspot.com/-hSOTh1pbXQI/VOCsSDVMHyI/AAAAAAAAExg/XM3ZqKm6gvw/s1600/SAM_2759.JPG

Στον κιμά προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, το αλατοπίπερο και τη ρίγανη. Προσθέτουμε νερό ώσπου να σκεπαστεί ο κιμάς και σιγοβράζουμε με το κατσαρολάκι μας σκεπασμένο ώσπου να μείνει μόνο ο κιμάς με τη σάλτσα του.

http://4.bp.blogspot.com/-WIcJ6eDsN3s/VOCtfjD-vSI/AAAAAAAAExw/X7kMIztu8JY/s1600/SAM_2760.JPG

Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε και τη μπεσαμέλ. Ξεχάστε ό, τι ξέρετε για την κακή φήμη για τη δυσκολία της σάλτσας. Βάζουμε όλα α υλικά της μπεσαμέλ μαζί, πάνω στη φωτιά και ανακατεύουμε καλά ώσπου να ενωθούν. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα να μη μας καεί η σάλτσα. Εξάλλου πήζει πού γρήγορα. Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.

http://4.bp.blogspot.com/-sHwrBui_WBQ/VOCtjg6Ls7I/AAAAAAAAEx8/uKfbX2Rggi4/s1600/SAM_2762.JPG
Την κατεβάζουμε από την φωτιά.
http://3.bp.blogspot.com/-X4gqz0noLws/VOCtjD3fBhI/AAAAAAAAEx4/GpZbtmF2-9E/s1600/SAM_2763.JPG

Σε ταψί 32νο στρώνουμε το 1/3 των μακαρονιών και από πάνω απλώνουμε τον κιμά.

http://3.bp.blogspot.com/-AfBw4zG6Hjk/VOCvAVvUYyI/AAAAAAAAEyM/-L-SqW0xeg8/s1600/SAM_2765.JPG

Στη συνέχεια στρώνουμε άλλο 1/3 των μακαρονιών και από πάνω πασπαλίζουμε την φέτα.

http://4.bp.blogspot.com/-iUPR04O4EIY/VOCvE7y4wQI/AAAAAAAAEyY/BS-pS2DbkMw/s1600/SAM_2766.JPG

Καλύπτουμε με το τελευταίο 1/3 των μακαρονιών, πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι και στο τέλος απλώνουμε τη μπεσαμέλ να καλύψει όλο το φαγητό.

http://1.bp.blogspot.com/-V0kyOmEnTVU/VOCvEneDlhI/AAAAAAAAEyU/tupT5t1Df9k/s1600/SAM_2767.JPG
http://1.bp.blogspot.com/-r8dqelVdfLg/VOCwMU8Nr2I/AAAAAAAAEyo/Bez3M5FeAo4/s1600/SAM_2768.JPG

Ψήνουμε το φαγητό για 1 ώρα, ίσως και λίγο παραπάνω,ώσπου να ροδίσει καλά.

http://3.bp.blogspot.com/-_wftiWJfao0/VOCwPSkUQII/AAAAAAAAEyw/1jg1-AUl_Gs/s1600/SAM_2770.JPG

Αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν το κόψουμε, και μετά σερβίρουμε και απολαμβάνουμε γλείφοντας και τα δάχτυλά μας.

http://3.bp.blogspot.com/-DiAsb6RLVwQ/VOCwPp19n8I/AAAAAAAAEy0/uTrPGFRAdq8/s1600/SAM_2772.JPG
“Γεια στα χέρια σας” θ’ ακούσετε φίλοι μου.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

masasoura.blogspot.com

 

Back to top button