Ελλάδα

Αντικαπνιστικός νόμος: Επεσαν «καμπάνες» – Λουκέτο σε «Λέσχη»

Τσουχτερά πρόστιμα έριξε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) σε καταστήματα και πελάτες στο κέντρο της Αθήνας για παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου.

Σχετικά με τα πρόστιμα, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας προειδοποιεί ότι δεν θα κάνει καμία “έκπτωση στην εφαρμογή του νόμου” και ότι δεν θα ανεχθεί “συμπεριφορές εκφοβισμού, λεκτικές ή άλλου τύπου επιθέσεις”. Οι έλεγχοι έγιναν στην Πλάκα, στον Κεραμεικό, στο Σύνταγμα και στο Γκάζι.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΑΔ 

Μικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από Επιθεωρητές – Ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) καθώς και από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., συμπεριλαμβανομένων εξειδικευμένων στελεχών της Αστυνομίας, πραγματοποίησαν ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) από τις βράδυνες ώρες του Σαββάτου (18.01). Ελέγχθηκαν ΚΥΕ στην Πλάκα, στον Κεραμεικό, στο Σύνταγμα και στο Γκάζι.

Πλάκα: Στον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) εντός του οποίου υποστηρίζεται ότι λειτουργεί “Λέσχη Καπνιστών” βρέθηκαν θαμώνες να καπνίζουν και επιβλήθηκε πρόστιμο 2.000 € για παραβάσεις του αντικαπνιστικού. Επίσης κατεγράφησαν παραβάσεις της εργατικής και της φορολογικής νομοθεσίας.

Σύνταγμα: Κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε μπαρ της περιοχής, η είσοδος του οποίου δεν έφερε διακριτικά του μαγαζιού, επιβλήθηκαν πρόστιμα σε τέσσερις περιπτώσεις (4 x 100 €), ενώ πρόστιμο 1.500 € επιβλήθηκε και στον υπεύθυνο του καταστήματος για την ανοχή των καπνιζόντων, την ύπαρξη σταχτοδοχείων και τη μη ύπαρξη αντικαπνιστικών σημάνσεων.

Κεραμεικός: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος επιβλήθηκαν πρόστιμα σε τέσσερις καπνίζοντες (4 x 100 €) και 6.000 € στον ιδιοκτήτη του καταστήματος για την ύπαρξη καμουφλαρισμένων σταχτοδοχείων σε τραπέζια, την ύπαρξη καπνιζόντων και την απουσία σημάνσεων. Επίσης, κατεγράφησαν παραβάσεις της εργατικής και της φορολογικής νομοθεσίας.

Γκάζι: Ελέγχθηκε κέντρο διασκέδασης τύπου κλαμπ, στο οποίο ο χώρος της ταράτσας είχε κλειστεί περιμετρικά με πλαστικά καλύμματα και ενέπιπτε στην αντικαπνιστική νομοθεσία, δεν υπήρχε σήμανση για απαγόρευση καπνίσματος, υπήρχαν σταχτοδοχεία σε χώρους που απαγορεύονταν το κάπνισμα και δεν τηρούνταν το βιβλίο αναφοράς καπνίσματος. Επιβλήθηκε πρόστιμο 6.000 €.

thetoc.gr

One Comment

  1. Οι νόμοι γενικώς πρέπει να τηρούνται, για να υπάρχει κράτος αλλά και για να λειτουργεί η κοινωνία.

    Από την άλλη πλευρά όμως, έχω την εντύπωση ότι ο αντικαπνιστικός νόμος είναι ένας βολικός τρόπος για να μας κάνει να ασχολούμαστε με επουσιώδη πράγματα, που τελικά απλά αποσπούν την προσοχή μας από πολύ πιο σημαντικά πράγματα.

    Δηλαδή, το πρόβλημά μας είναι αν οι εξωτερικοί η οι παράπλευροι χώροι, που δεν ενοχλούν κανέναν, έχουν μία…δύο…πέντε…οι δεκαπέντε πλευρές ανοιχτές ;;;
    Αυτό είναι το θέμα μας κι όχι όλα τα άλλα προβλήματα που μας τρελαίνουν καθημερινά ;;;;

    Αν όντως θέλουν να μας κόψουν το κάπνισμα, τότε πολύ απλά θα μπορούσαν να απαγορεύσουν τις πωλήσεις των τσιγάρων.

    Βεβαίως πρέπει να σεβόμαστε τους μη καπνιστές και να μην ανάβουμε τα τσιγάρα μας μέσα σε κλειστούς χώρους ενοχλώντας τους συνανθρώπους μας, αλλά αυτό που γίνεται αυτή την στιγμή είναι αδιανόητο.

    Ζούμε σε μια δημοκρατική κοινωνία και ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικαιώματα του.
    Έτσι ο κάθε αντικαπνιστής έχει τα δικά του δικαιώματα, χαλαρώνοντας με το καφεδάκι η το ποτάκι του σε έναν χώρο που δεν έχει καπνό.
    Αντίθετα όμως και ο κάθε καπνιστής θέλει τον δικό του χώρο για να χαλαρώσει με το καφεδάκι η το ποτάκι του, που δεν θα ενοχλεί τον αντικαπνιστή, και που μπορεί να είναι παράπλευρος χωρίς να παθαίνει… κρυοπαγήματα.

    Στις πιο πολλές χώρες υπάρχουν ειδικοί εξωτερικοί παράπλευροι κλειστοί χώροι, η ακόμα κι εσωτερικοί, για τους καπνιστές.
    Εδώ κάναμε την…μεγάλη ανακάλυψη και αφού λύσαμε όλα τα υπόλοιπα προβλήματα, ασχολούμαστε με το πόσες ανοιχτές πλευρές έχουν οι ειδικοί χώροι των καπνιστών…

    “Ένας καπνιστής που σέβεται τους μη καπνιστές”.

Back to top button