Τελετή προετοιμασίας των Αναστενάρηδων στον Λαγκαδά (φωτογραφίες – βίντεο)

Τα Αναστενάρια είναι ένα από τα πιο σημαντικά λαϊκά δρώμενα που τελούνται σήμερα στην Ελλάδα.

Πριν από λίγη ώρα, ξεκίνησε η τελετή προετοιμασίας στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Στο κονάκι (ιερό άντρο των Αναστενάρηδων) που βρίσκονται τώρα ήδη προετοιμάζονται για την πυροβασία. Με την συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων και κρατώντας τις εικόνες αγίων χορεύουν στους ρυθμούς της μουσικής, ερχόμενοι με αυτόν τον τρόπο στην κατάλληλη ψυχική κατάσταση για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν το τελετουργικό.

Να σημειωθεί πως στον Λαγκαδά βρίσκεται η μεγαλύτερη κοινότητα Αναστενάρηδων στην Ελλάδα. Τα Αναστενάρια πραγματοποιούνται τρεις φορές τον χρόνο. Στις 20 Ιανουαρίου του Αγίου Ευθυμίου, στις 21-22-23 Μαϊου στην γιορτή Κωνσταντίνου και Ελένης και στις 27 Ιουλίου, που είναι ανήμερα του Αγίου Παντελεήμονα.

Οι Ανανστενάρηδες ήταν το μεγαλύτερο θρησκευτικό έθιμο που έφεραν οι πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία και αναβιώνει κάθε χρόνο στην περιοχή του Λαγκαδά αλλά και σε άλλες περιοχές.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο του wepost.gr

Η εικόνα ίσως περιέχει: 5 άτομα

Η εικόνα ίσως περιέχει: εσωτερικός χώρος

Η εικόνα ίσως περιέχει: εσωτερικός χώρος

Η εικόνα ίσως περιέχει: εσωτερικός χώρος, κείμενο που λέει "wepost.gr"

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, άτομα κάθονται και εσωτερικός χώρος

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, εσωτερικός χώρος

wepost.gr

 

Σχολιάστε

Η διευθυνση email σας ΔΕΝ θα δημοσιοποιηθεί(ενημερωθείτε για την πολιτική ανάρτησης σχολίων στο fouit.gr απο εδώ) *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.