ΚαστοριάΠαλαιά Καστοριά

Σαν σήμερα κοιμήθηκε ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βασίλειος που γεννήθηκε στη Βασιλειάδα

Το 1928 η γενέτειρά του Ζαγορίτσανη μετονομάστηκε προς τιμήν του σε Βασιλειάδα

Σαν σήμερα κοιμήθηκε ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βασίλειος (1834-1910). Γεννήθηκε στη Βασιλειάδα Καστοριάς ως Κοσμάς Αστεριάδης και μετά το πέρας των πρωτοβάθμιων σπουδών του μετοίκησε σε συγγενικά του πρόσωπα στην Πόλη, όπου υπήρχε μια ακμάζουσα παροικία συγχωριανών του.
Σπούδασε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Χειροτονήθηκε στη Μητρόπολη Νίκαιας και το 1865 τοποθετήθηκε Μητροπολίτης της Παρευξείνιας Αγχιάλου.
Διετέλεσε διευθυντής στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και το 1884 μετατέθηκε στη Μητρόπολη Σμύρνης, λόγω των εξαρχικών διώξεων.
Στη Σμύρνη άσκησε πολύ μεγάλο φιλανθρωπικό έργο και ίδρυσε κοινωφελή ιδρύματα. Συνέγραψε πολλές θεολογικές και γραμματειακές μελέτες.
Η αναγνώρισή του έργου του ήταν τέτοια ώστε να είναι υποψήφιος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ενώ 18 χρόνια μετά την κοίμησή του η γενέτειρά του Ζαγορίτσανη μετονομάστηκε προς τιμήν του Βασιλειάδα, όπου υπάρχει σήμερα και προτομή του.

Istorika Kastorias

 

 

 

 

One Comment

  1. 1926 — 1928 τα χωριά μας ξαναβαπτίστικαν ελληνικά

    Το 1910 ” εκοιμήθη ” ο Σμύρνης Βασίλειος . ” 18 χρόνια μετά την κοίμησή του ( 1910 +18 = 1928 ) η γενέτειρά του Ζαγορίτσανη μετονομάστηκε προς τιμήν του Βασιλειάδα ” .

    Μας γράφει ο Ρ.Αλβανός στο ” ΣΛΑΒΟΦΩΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ” : ” Επιπλέον , παρά την επίσημη αλλαγή όλων των ονομάτων των χωριών ( από τη σλαβική στην ελληνική ) που έγινε μεταξύ 1926 — 1928 , όλες οι επιστολές που απευθύνονταν στον Φίλιππο Δραγούμη , αναφέρονταν στα χωριά με την παλιά τους ονομασία ”

    Όσοι δεν πιστεύετε ότι όλα τα χωριά μας είχαν σλαβικά ονόματα , κάντε μια βόλτα ως το Πάρκο . Ε. Συμφιλίωσης στην Κοτύλη · εκεί , μόλις μπείτε στο Μουσείο Φωτογραφίας , θα δείτε έναν χάρτη της περιοχής μας την εποχή του Μακεδονικού Αγώνα.

    Στο χάρτη αυτό , μη ψάξετε να βρείτε τα χωριά μας , άδικος κόπος , δεν θα τα βρείτε : εκτός από Καστοριά , Βογατσικό , Κωσταράζι , Κλεισούρα και Λέχοβο , όλα τα άλλα έχουν άγνωστα πια ( ευτυχώς ! ) σλαβικά ονόματα . Μη χειρότερα …….

    Αυτά για τους ……ακραιφνείς Μακεδονομάχους · όχι βέβαια για να υποχωρήσουν από τις θέσεις τους , αλλά για να γίνουν λιγότερο ακραιφνείς και διαλλακτικότεροι , κατά τη γνώμη μου βέβαια …….

Back to top button