Δυτική ΜακεδονίαΚαστοριά

800.000 ευρώ στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς για δύο σημαντικά έργα συντήρησης

Ένταξη έξι σημαντικών έργων Πολιτισμού, συνολικού π/υ 5,2 εκ. ευρώ,στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020

Με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Γ. Κασαπίδη εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 έξι νέα σημαντικά έργα αξιοποίησης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, με συνολική δημόσια δαπάνη 5.239.765,00 ευρώ, τα οποία υλοποιούνται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Αξιοποίησης των Λιμνών της Δυτικής Μακεδονίας, με στόχο την ολοκληρωμένη προστασία – ανάδειξη και αξιοποίηση των πολιτιστικών πόρων της Περιφέρειας και τη συνδρομή τους στην τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα έργα:

  • Αποκατάσταση και ανάδειξη της ακρόπολης και τμήματος του νοτίου πλατώματος ελληνιστικής πόλης Πετρών Αμυνταίου – Β φάση, με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας και προϋπολογισμό 900.000 ευρώ.
  • Συντήρηση αποκατάσταση τοιχογραφιών Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου  του Κυριτζή στην Καστοριά, με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς και προϋπολογισμό 300.000 ευρώ.
  • Αποκατάσταση, ανάδειξη μνημείων ασκητισμού Πρεσπών, με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας και προϋπολογισμό 639.765 ευρώ.
  • Μερική ανάδειξη της πόλης της αρχαίας Αιανής, με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης και προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ.
  • Στερέωση και αποκατάσταση του δυτικού πύργου στο κάστρο Σερβίων, με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης και προϋπολογισμό 1.400.000 ευρώ.
  • Συντήρηση τοιχογραφιών και οροφογραφίας Ιερού Ναού Αγίου Λουκά Καστοριάς, με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς και προϋπολογισμό 500.000 ευρώ.

Τα νέα έργα εντάσσονται στον Άξονα Προτεραιότητας 6 «Διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 και συγχρηματοδοτούνται από Εθνικούς Πόρους και από την Ευρωπαϊκή Ένωση / Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ.

3 Comments

  1. Χαιρετίζω με υπερηφάνεια την εξοικονόμηση κονδυλίων από την εφορία αρχαιοτήτων Καστοριάς. Με μεγάλη επιφυλάξει θα συνιστούσα, τους αρμοδίους της επιτροπής στο πρόγραμμα τους, εάν είναι δυνατών να συμπεριλάβουν και την αναπαλαίωση , το πατρικό σπίτι του Καστοριανού ποιητή Αθανάσιου Χριστόπουλου.Θα είναι προς τιμήν τους να αναδείξουν την προσφορά του και το ανεπανάληπτο έργο που άφησε πίσω του

    1. Αγαπητέ Χρήστο, το σπίτι του ποιητή, νομικού, ανώτατου δικαστικού, λόγιου και Φιλικού Αθ. Χριστόπουλου δεν ανήκει στην Εφορία Αρχαιοτήτων αλλά δυστυχώς στο Δήμο Καστοριάς, ο οποίος απ’ όσο γνωρίζω δεν είχε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να δηλωθεί στο Κτηματολόγιο!!! και όταν ήρθε η ώρα να αξιοποιηθεί η δυνατότητα αναστήλωσης του υπήρχε κόλλημα ένταξης! Καλό θα ήταν λοιπόν ο νέος Δήμαρχος, που φαίνεται ικανός επικοινωνιακά, να κάνει τουλάχιστον κάποια σχετική ενημέρωση για την πορεία της διάσωσης αυτού του τόσο μοναδικής σημαντικότητας αρχοντικού για την πόλη.

      Συγχαρητήρια στην Εφορία Αρχαιοτήτων Καστοριάς για τη δραστηριότητα της, η οποία αν και υποστελεχωμένη συνεχίζει σταθερά να παρουσιάζει έργο διασώζοντας το χαρακτήρα της πόλης.

  2. Εάν η εφορία αρχαιοτήτων Καστοριάς δεν φρόντισε εδώ και τόσα χρόνια να διαλευκάνει τον τίτλο κυριότητος ενός τόσου σημαντικού αρχοντικού? Ειλικρινά αναρωτιέμαι ποιος ο λόγος της υπαρξιστής

Back to top button