Πως αποκτάς Αυστραλιανή υπηκοότητα;

Το 2018-19, πάνω από 125.000 από τουλάχιστον 200 διαφορετικές χώρες, έγιναν νέοι Αυστραλοί πολίτεςΠολλοί επιλέγουν την ημέρα της Αυστραλίας για να γίνουν Αυστραλοί πολίτες, σε ειδικές τελετές που διεξάγονται σε όλη τη χώρα. Ποιά είναι όμως τα απαραίτητα βήματα για να αποκτήσει κάποιος την Αυστραλιανή υπηκοότητα;

Πάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αποκτήσει την Αυστραλιανή υπηκοότητα από το 1949, έως σήμερα.

Απαραίτητη προϋπόθεση και τελικό βήμα για να γίνει κάποιος Αυστραλός πολίτης, είναι να παρακολουθήσει την τελετή πολιτογράφησης και να ορκιστεί ότι αποδέχεται τα δικαιώματα και τις ευθύνες, που συνεπάγεται η Αυστραλιανή υπηκόοτητα.

Αποκτήστε άδεια μόνιμης παραμονής

Πριν φτάσει το σημείο της ορκομωσίας, χρειάζεται να ολοκληρωθούν  ορισμένες απαραίτητες ενέργειες και διαδικασίες. Για να έχει κάποιος δικαίωμα να αποκτήσει την Αυστραλιανή υπηκοότητα, χρειάζεται πρώτα να είναι μόνιμος κάτοικος Αυστραλίας.

Η Ruby Fowdar, μεταναστευτική πράκτορας στην Αυστραλιανή Υπηρεσία Μετανάστευσης εξηγεί ότι η άδεια παραμονής ως μόνιμος κάτοικος Αυστραλίας είναι απαραίτητη, για να κάνεις στην συνέχεια αίτηση για υπηκοότητα.   Η βίζα για σπουδές ή  εργασία, δεν θεωρείται ως μόνιμη άδεια διαμονής. Μπορείτε να ενημερωθείτε και να κάνετε την αίτηση ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Όταν συμπληρωθούν 4 χρόνια μόνιμης παραμονής στην Αυστραλία, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να κάνει αίτηση για να γίνει Αυστραλός πολίτης.

Σύμφωνα με τον Damien Kilner από το Πρόγραμμα Οικογένειας και Ιθαγένειας του Τμήματος Μετανάστευσης,  ο μέσος χρόνος επεξεργασίας την αίτησης για υπηκοότητα είναι 14 μήνες. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι υποψήφιοι καλούνται να περάσουν ένα τεστ γνώσεων.

Το τεστ πολίτη περιλαμβάνει 20 ερωτήσεις, βασισμένες στο ηλεκτρονικό φυλλάδιο «Αυστραλιανή ιθαγένεια – Ο Κοινός δεσμός μας» ,που αποτελεί μια επισκόπηση της ιστορίας της Αυστραλίας, των δημοκρατικών διαδικασιών της, τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης και εφαρμογής του νόμου. Οι υποψήφιοι καλούνται να επιλέξουν τις σωστές απαντήσεις, έχοντας στην διαθεσή τους περίπου μισή ώρα.

Οι περισσότεροι περνάνε το τέστ με ποσοστό επιτυχίας 75%. Το 2018-19, πάνω από 125.000 από τουλάχιστον 200 διαφορετικές χώρες, έγιναν νέοι Αυστραλοί πολίτες .

Εάν αποτύχετε στο τέστ, μπορείτε να επαναλάβετε τη δοκιμασία την ίδια ημέρα αν είναι δυνατό ή να κάνετε ξανά το τέστ άλλη φορά, ειδικά εάν χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστείτε.

Ο όρκος της υπηκοότητας

Όταν κάποιος περάσει το τεστ και εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών η αίτηση για  Αυστραλιανή υπηκοότητα, οι υποψήφιοι υποχρεούνται από το νόμο να παρακολουθήσουν μια ειδική τελετή υπηκοότητας κατά την οποία θα ορκιστούν ως Αυστραλοί πολίτες. Υπάρχουν δύο εκδοχές του όρκου, μία όπου ορκίζεσαι στον Θεό και μια χωρίς θρησκευτική αναφορά.

“Η ορκομωσία αποτελεί το τελικό βήμα στην επίσημη ανάδειξη ενός νέου  Αυστραλού πολίτη”, λέει ο Damien Kilner από το Υπουργείο Εσωτερικών. “Ορκίζονται  πίστη στην Αυστραλία και πως αποδέχονται τόσο τις ευθύνες, όσο και τα προνόμια της αυστραλιανής υπηκοότητας. Ο όρκος σηματοδοτεί επίσης τη δέσμευση ενός ατόμου να είναι ενεργό μέλος της κοινωνίας μας.”Χωρίς τον όρκο, δεν μπορεί να δοθεί η Αυστραλιανή υπηκοότητα.

Οι τελετές υπηκοότητας

Από την στιγμή που θα εγκριθεί η αίτηση, χρειάζεται ένα διάστημα από τρεις έως έξι μήνες μέχρι να προσκληθούν οι υποψηφίοι σε μια τελετή υπηκοότητας. Οι περισσότερες τελετές διεξάγονται από δημοτικά συμβούλια και διαρκούν περίπου δύο ώρες.

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μαζί τους διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης για να πιστοποιήσουν την ταυτότητά τους.

Κατα την διάρκεια της τελετής γίνεται παραδοσιακή υποδοχή στην χώρα, διαβάζεται το μήνυμα του Υπουργού Εσωτερικών, ακούγεται ο Εθνικός ύμνος και τέλος η ορκομωσία. Περίπου 100.000 νέοι πολίτες ορκίζονται στην Αυστραλία κάθε χρόνο.

sbs.com.au

1 σχόλιο

  1. Και το τεστ γίνετε με υπολογιστή και έχεις δικαιώματα να δόσεις μετα 2 εβδομάδες όσες φορές θέλεις αν δεν περνάει κάποιος όπως είναι εδο στην Ελλάδα για άδεια οδηγήσεις οχι οπος εδο στην Ελλάδα να περιμένει κάποιος 3 χρόνια να δόσει να εχει διαβάσει ένα βιβλίο 80 φίλα με ημερομηνίες
    2.000 π.χ μέχρι τώρα με μικρά γράματα πυ και
    αυτός που δεν έχει πρόβλημα όρασης δύσκολα τα βλέπει δεν φτάνει μόνο αυτό ρωτάνε και για υπουργούς .Αν κάποιος δεν περνάει μετα 1 χρόνο έχει δικαιώματα να καταθέσει ξανά και να περιμένει άλλα 3 χρόνια για να περάσει επιτροπή.Ενω στην Ιταλία δεν τούς κάνουν καθόλο ερωτήσεις

Σχολιάστε

Η διευθυνση email σας ΔΕΝ θα δημοσιοποιηθεί(ενημερωθείτε για την πολιτική ανάρτησης σχολίων στο fouit.gr απο εδώ) *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.