Καστοριά

Μνήμη Ολοκαυτώματος (του Νίκου Δόικου)

 Η μνήμη της θηριωδίας του Ολοκαυτώματος μας αφορά όλους. Δεν πρέπει όμως να περιορίζεται σε ετήσιες εορταστικές εκδηλώσεις ούτε σε ρητορικές περί του γεγονότος εξάρσεις.

Στα «ΧΡΟΝΙΚΑ» του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος σημειώνεται εύστοχα πως … «Παρά την απόλυτη καταστροφή , ο κόσμος δεν διδάχθηκε ότι ο Αντισημιτισμός μπορεί να ξεκινάει εναντίον των Εβραίων, δεν σταματάει όμως στους Εβραίους. Απειλεί την ίδια τη ζωή και την υπόσταση κάθε ανθρώπου και επιχειρεί να επιβάλει την απανθρωπιά, παραβιάζοντας κάθε αξία ανθρωπισμού».

Πράγματι η θηριωδία του Ναζισμού μαζί με τα 6.000.000 των Εβραίων αφάνισε και εκατομμύρια άλλων θυμάτων του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.

Πέραν λοιπόν των εκδηλώσεων και της συλλυπητήριας ρητορικής ας αντιληφθούμε ότι προέχει η διαρκής εγρήγορση των πολιτών του κόσμου απέναντι σε οποιαδήποτε συστήματα, αντιλήψεις, καθεστώτα, πολιτικές ή ιδεολογικές συλλογικότητες προσπαθούν να αναβιώσουν τις ναζιστικές δοξασίες και μεθόδους, εν τέλει απέναντι σε κάθε έκφραση αντισημιτισμού που συνιστά τον προθάλαμο της γενικευμένης βαρβαρότητας.

Το «ποτέ ξανά» να μεταρσιωθεί σε διαρκές συλλογικό πανανθρώπινο χρέος .

 

 

One Comment

  1. ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΒΡΑΙΟΙ.
    ΠΑΝΤΑ Σ’ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΥΠΗΡΧΑΝΕ ΚΑΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.ΓΕΜΑΤΟΙ ΜΙΣΟΣ .
    ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΟΜΩΣ,ΓΙΑΤΙ
    ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΠΩΣ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ.
    ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΣΤΑ ΟΒΡΕΙΚΑ-ΑΝΑΛΗΨΗ.ΚΑΙ ΣΩΣΑΝΕ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ.ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΚΡΥΨΑΝ ΣΤΟ ΠΑΤΑΡΙ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ.ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΕΣ’ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ ΤΟΥΣ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΣΤΑ ΨΑΡΟΚΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ.ΠΟΥ ΕΒΑΛΑΝ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗΝ ΕΞΩΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ.ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΛΕΨΟΥΝ.ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1972 ΠΟΥ ΦΥΓΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
    ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΠΡΟΣΕΧΑΜΕ.ΘΥΜΑΜΑΙ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΚΑΘΟΜΟΥΝ ΣΤΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ ΕΒΡΑΙΟΥ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΠΕΡΝΑΓΕ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΕ ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ.
    ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ .
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΙΟ ΠΟΛΛΟΙ.ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ.
    ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΥΚΟ.
    ΨΥΧΗ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗ ΚΑΙ ΡΙΖΩΜΕΝΟΙ ΧΙΛΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ.ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΡΙΓΥΡΩ ΜΑΣ.
    ΚΟΙΝΗ ΜΟΙΡΑ ΚΟΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ.
    ΙΣΡΑΗΛ- ΕΛΛΑΣ.

Back to top button